MENIU

CUTREMUR financiar: Străinii își scot masiv banii din România

Date îngrijorătoare de la BNR

Tendința din ultimii ani de reducere a dobânzilor la depozitele bancare i-a determinat pe tot mai mulți străini să-și retragă numerarul pe care îl aveau în conturile băncilor din România.

Cifrele publicate, ieri, de banca centrală indică o reducere cu un sfert a depozitelor nerezidenților într-un singur an, scrie Money.ro.

Astfel, dacă în luna august 2013 străinii aveau în conturile bancare din România 116,23 miliarde lei, la finele lunii august a anului curent depozitele nerezidenților se cifrau la doar 87,41 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Bonificațiile la depozitele bancare au intrat pe un trend de scădere după ce Banca Națională a României (BNR) a luat decizia de a reduce treptat dobânda de referință. Chiar săptămâna trecută, BNR a hotărât să mai facă un pas în direcția reducerii dobânzii de politică monetară până la nivelul de 3% pe an.

Răspunsul băncilor este, ca de fiecare dată într-o atare situație, scăderea nivelului dobânzilor practicate la depozite.

Mai multe articole despre:
bănci Sistem bancar