MENIU

Statul vinde 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Câți bani vrea să obțină

Rompetrol

Privatizarea Rompetrol Rafinare intră în linie dreaptă! Guvernul a aprobat marţi vânzarea pachetului de 26,7% pentru care vrea să obţină minimum 200 de milioane de dolari. 

Statul urmează să vândă prin licitaţie cu strigare un pachet de acţiuni reprezentând 26,69% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa, iar preţul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 de milioane de dolari americani, potrivit Strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare adoptată marţi de Guvern.

Guvernul a aprobat marţi, printr-o Hotărâre, Strategia de privatizare a societăţii Rompetrol Rafinare, respectiv prin licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC), preţul de ofertă al pachetului de acţiuni fiind cel puţin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acţiuni, se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de Agerpres

Conform sursei citate, licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă (licitaţie competitivă), sau în scădere (licitaţie olandeză), în funcţie de interesul manifestat de investitori.

Potrivit Strategiei de privatizare, preţul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane de dolari americani, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acţiuni.

Memorandumul încheiat la data de 15 februarie 2013, aprobat de Guvernul României, reglementează termenii generali ai unei tranzacţii între statul român şi grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore:

- un angajament de cumpărare din partea KMG International N.V. sau a unei societăţi afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 milioane dolari;

- o garanţie de menţinere de către statul român a unei participaţii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani;

- constituirea unui fond de investiţii sub forma unei societăţi pe acţiuni, care va investi în proiecte energetice din România;

- ca o premisă a implementării tranzacţiei vor trebui încetate toate litigiile şi măsurile administrative iniţiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acţiuni a obligaţiunilor deţinute de statul român şi nerăscumpărate de RRC până la scadenţă.

Mai multe articole despre:
privatizare Rompetrol