MENIU

Statul se împrumută deja mai scump, după atacul parlamentarilor la buget

<p>&Icirc;mprumuturi mai scumpe</p>

Statul se împrumută deja mai scump, după valul de pomeni electorale care a îndemnat băncile să-și ia mai multe măsuri de securitate și să aibă o aversiune mai mare la risc.

Măsurile populiste din ultimele săptămâni au început să mişte piaţa interbancară, obligaţiunile emise de Ministerul Finanţelor pe termen lung începând să fie adjudecate la dobânzi în creştere.

Potrivit unei raportări a BNR, Ministerul de Finanțe a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 400 milioane de lei  scadente în 26 februarie 2020.

Pentru acest împrumut acordat, băncile primesc un randament mediu anual de 1,83%, în creştere faţă de ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă.

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 723,8 milioane lei, de aproape două ori mai mult decât suma cerută de stat.

Majorările de salarii promise de parlamentari angajaţilor din Sănătate şi Educaţie sunt supuse votului final, astăzi, la Camera Deputaților. În medie, creşterile sunt de 15%.

Tot astăzi Senatul a adoptat tacit majorarea punctului de pensie la 40% din venit. Propunerea adoptată tacit este semnată de parlamentari de la PSD, ALDE, UNPR, independenţi şi minorităţi şi prevede majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017. 

Mai multe articole despre:
împrumut Ministerul de Finanţe