MENIU

Statul român și-a dat OK-ul ca Rompetrol să fie preluat de chinezi

Rompetrol
Zhanat Tussupbekov, CEO al KMGI

Statul român a dat undă verde pentru finalizarea tranzacției dintre chinezii de la CEFC și grupul KazMunayGas din Kazahstan care deține Rompetrol.

Grupul KMG International (KMGI) anunță că autoritățile române au aprobat tranzacția încheiată la finele anului 2016 între acționarul său unic, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG), și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).

Compania CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și confirmarea Consiliului Concurenței pentru finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMG International, se precizează într-un comunicat al companiei.

Aprobările primite din partea autorităților abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacției, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă, spun oficialii KMG Internațional.

Conform acordului dintre KMG și CEFC, compania chineză va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii din China și Europa. În același timp, KMG va continua să livreze țiței către subsidiara sa KMGI în scopul de a susține și de a extinde operațiunile sale de bază în Europa.

În decembrie 2016 a fost semnat acordul între KMG și CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acțiunile Grupului KMGI, care deține și desfășoară activități de rafinare, comercializare și distribuție țiței și produse petroliere prin rețeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum și prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

„Finalizarea tranzacției va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG și CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est și de Vest, dar și în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potențialul resurselor energetice din Kazahstan și de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităților în contextul proiectului global "One belt, one road". Proiectul reprezintă o oportunitate excepțională pentru KMGI din perspectiva extinderii operațiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investițiilor. O atenție deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deține principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile țărilor participante – România, Kazahstan, China – precum și un impact social pozitiv", declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Grupul KMGI devine astfel o platformă de dezvoltare a unui parteneriat strategic în sectorul energetic în Europa de Vest și de Est, care va asigura atât o creștere a performanțelor operaționale și financiare ale Grupului, cât și o extindere a activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional.

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.

Chinezii care au cumpărat Rompetrol au anunțat ce intenții au în România

Chinezii de la CEFC au prezentat în luna martie planurile de dezvoltare din România în fața mai multor bănci din piața locală. Cele mai multe dintre proiectele comune ale chinezilor și kazahilor se vor derula pe piața din România, spun aceștia.

O delegație a CEFC (China Energy Company Limited) împreună cu membri ai conducerii executive a Grupului KMG International (KMGI) au avut, în perioada 21-22 martie, o serie de întâlniri cu mai multe instituții bancare prezente pe piața locală care au susținut, prin creditele acordate KMGI în ultimii ani, planurile investiționale ale companiei, se arată într-un comunicat al companiei.

Scopul întâlnirilor reprezentanților CEFC cu cei ai BCR (Banca Comercială Română), Unicredit, Raiffeisen, ING și Bancpost, a fost cel de a prezenta partenerilor KMGI din industria bancară viziunea și planurile de dezvoltare pe care viitorul acționar majoritar al companiei le are în vedere.

"Prezentarea noului acționar al companiei reprezintă o practică obișnuită în relația client-instituție bancară în regiunile în care compania activează. Demersurile din această săptămână vin să confime, o dată în plus, interesul și angajamentul CEFC în consolidarea investițiilor și extinderea operațiunilor KMGI", se arată în declarația oficială a CEFC.

Compania Națională KazMunayGas Kazahstan (KMG NC) și CEFC au semnat în decembrie 2016, la București, un acord care atestă angajamentul de a efectua tranzacția de cumpărare a 51% din acțiunile KMGI de către compania chineză.

Mai multe articole despre:
Rompetrol fond de investitii KMG International CEFC