MENIU

Start neoficial în bătălia electorală. Taxe mai mici, salarii mai mari, în promisiunile PNL şi PSD

<p>Bani mai mulţi după Alegeri, promit partidele</p>

S-a dat startul neoficial al bătăliei electorale! Partidele se bat deja în programe de guvernare, transmite Realitatea TV.

S-a dat startul neoficial al bătăliei electorale! Partidele sunt în faza în care flutură programe de guvernare. În timp ce PSD a anunțat că dorește înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare, nici liberalii nu se lasă și promit un al Fond: cel al Dezvoltării Urbane-Rurale.

Reduceri de taxe, bani în plus la buget, alocații și salarii mai mare sunt doar câteva dintre promisiuni. Mai mult, PSD şi-a lansat astăzi a doua parte a programului de guvernare.

PNL promite salarii duble pentru medici şi alocaţii de 200 lei pentru copii

Liberalii promit, în programul de guvernare lansat sâmbătă, alocaţii pentru copii în valoare de 200 de lei, dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, o majorare similară la profesori şi asistenţi medicali, dar etapizat, precum şi gratuitate pentru primele 3 proceduri de inseminare in vitro.

Liberalii îşi propun investiţia a încă 24 miliarde euro în economia României în următorii 4 ani. În acest scop se vor înfiinţa Fondul Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR), care se va utiliza pentru investiţii strategice şi pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice şi va ajunge la active de peste 11 miliarde de euro în 4 ani şi Banca de Dezvoltare şi Investiţii a României (BDIR), cu un capital iniţial de 200 milioane de euro şi care va opera cu un portofoliu de finanţări de cel puţin 1 miliard de euro.

În centrul măsurilor economice ale PNL se află generalizarea cotei unice de 16% şi un Cod al Muncii flexibil care să permită angajaţilor manifestarea dreptului la muncă în concordanţă cu propriile aşteptări financiare prin încheierea de contracte negociate între părţi cu timp parţial de muncă, în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi alte condiţii pe care oamenii le pot avea în vedere.

PSD: proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe

PSD va depune luni, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe de la 1 ianuarie 2017, a anunțat duminică președintele partidului, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă.

Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Alte promisiuni PSD: Salariu minim 1.400 lei, fără CASS din 2017 pentru pensionari, TVA de 18% din 2018

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat duminică partea economică din programul de guvernare al partidului, care prevede, printre altele, creşterea salariului minim la 1.400 lei de la 1 ianuarie 2017, eliminarea CASS pentru pensionari tot de anul viitor şi TVA zero pentru vânzarea de locuinţe şi taxă pe valoare adăugată de 9% pentru publicitate.

Astfel, programul de guvernare al PSD prevede ca salariu minim brut să fie majorat la 1.400 de lei în 2017,  la 1.510 lei din 2018, la 1.625 lei în 2019 şi la 1.750 de lei în 2020. De asemenea, potrivit programului de guvernare, salariul mediu brut ar ajunge de la 3.100 lei în 2017 la 3.950 lei în 2020.

Programul de Guvernare al PSD promite că un număr de 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate, începând de anul viitor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Antreprenorială (PNDA), dacă PSD va ajunge la guvernare.

PSD mizează şi pe lansarea unui fond suveran de dezvoltare (FSDI). Fondul ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.

Mai multe articole despre:
campanie electorală program de guvernare