MENIU

Spitalele regionale promise NU sunt nici măcar la stadiul de proiect! LISTA politicienilor care au promis 8 unități medicale

Guvern

Sunt 17 ani de când politicienii noștri doar vorbesc despre „spitalele regionale”. În tot acest timp, fiecare guvern care s-a instalat la Palatul Victoria, a livrat promisiuni peste promisiuni. Niciuna dintre cele 8 unități promise inițial, dintre care au mai rămas doar 3, nu are nici măcar prima cărămidă pusă. Termenul avansat acum pentru finalizare este între 2026 și 2027, iar specialiștii spun că e un termen mult prea optimist.

De curând însă, Guvernul a mai făcut un mic pas procedural: a aprobat contractul de finanțare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova.

La începutul verii, Ministerul Sănătății a spus care este stadiul exact al celor trei spitale regionale. Pentru cele din Iași și Cluj au fost atribuite contractele de achiziție și este în pregătire proiectul tehnic.

"În trimestrul doi al anului 2023 să avem proiectele gata și să se poată organiza licitația pentru construcția celor două spitale, iar pentru Spitalul Regional Craiova licitația privind proiectarea se va finaliza în lunile de vară iulie-august", a afirmat Rafila.

Primul care a promis astfel de spitale a fost Guvernul Tăriceanu. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății de atunci, avansa, la finalul lui 2005, cele opt spitale regionale. Însă, în trei ani, până la schimbarea guvernului, nici măcar nu s-a început construirea vreunuia dintre ele.

Guvernul Boc a reluat promisiunea construirii unei reţele de spitale regionale. Însă, pe fondul crizei economice, fostul executiv a închis 67 de spitale și nici vorbă de construirea unuia nou.

A urmat cabinetul Ponta. Guvern nou, noi promisiuni. Pe lângă cele opt unități medicale, Ponta promitea sisteme regionale de intervenţie în situaţii de urgenţă, infrastructură rutieră şi feroviară modernizată, un aeroport internaţional și o universitate acreditată la nivel internaţional. Dar niciunul dintre aceste obiective nu a fost atins.

"Avem fondurile necesare pentru cele trei spitale regionale pe care le-am propus. În septembrie avem probabil disponibili banii și pornim procedurile de licitație și după aceea de execuție", declara Victor Ponta, fost premier al României.

În timpul guvernelor PSD, Grindeanu-Tudose-Dăncilă, promisiunile au fost și mai umflate. S-a promis că vor fi construite nu doar cele opt spitale regionale ci și unul metropolitan. Nici PNL nu s-a ferit să facă promisiuni pompoase. În programul electoral din 2020, partidul condus atunci de Ludovic Orban spunea că, până în 2024, va termina trei spitale regionale.

La cârma Ministerului Sănătății a venit în 2021 Vlad Voiculescu. El promitea că până în 2024 vor exista fundaţiile pentru trei spitale regionale, adică Iaşi, Craiova şi Cluj. Teama faţă de modul lent cum ar putea decurge construcţia a fost explicată prin faptul că niciun spital regional nu a fost inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ioana Mihăilă, următorul ministru al Sănătății spunea că spitalele regionale nu vor fi finanţate prin PNRR pentru că durata de construcţie este lungă şi exista riscul ca până în august 2026 să nu fie finalizat niciunul dintre ele.

Ultima promisiune vine de la actualul ministru al sănătății. Alexandru Rafila a spus că primele spitale regionale ar trebui să fie gata „la sfârşitul anului 2026-2027”. Deocamdată, nici proiectele tehnice nu sunt pe masa guvernanţilor.

"pitalele regionale ar trebui sa fie gata pana la sf anului 2026-2027 important e ca proiectele pt 2 dintre ele au inceput, proiectarea a inceput 24,38