MENIU

Sosuri bănățene: SOSUL DE MĂRAR

Sosul de mărar face parte din "treimea sfântă" a sosurilor bănățene, alături de sosul de părădaisă și sosul de vișine.

Sos de mărar clasic

Ingrediente:

2 linguri de ulei vegetal
40 de grame de unt cu 82% grăsime
40 de grame de făină albă obișnuită
500 ml. de lapte gras + o rezervă pentru a dilua sosul, dacă e prea gros
2 legături de mărar proaspăt
sare și piper alb după gust
1 linguriță de oțet alb
opțional: 1 linguriță de ceapă fin răzuită
opțional: 1 linguriță de zahăr
opțional: 1-2 linguri de smântână fermentată
Preparare:

Din ingredientele mai sus menționate obțineți suficient sos pentru cel puțin 10 porții. Asta însemnând 4 grame de făină + 5 grame de grăsime/porție. 

1. Într-o crăticioară se pun pe foc cele 2 linguri de ulei. Când se încălzește uleiul, se adaugă untul și se așteaptă 1 minut să se topească și să înceapă să sfârâie ușor.

2. Imediat ce s-a atins stadiul menționat la punctul 1 se adaugă imediat făina toată deodată și se amestecă insistent, așa încât să se impregneze bine cu grăsime. Nu prăjim făina, nu dorim să fie brună câtuși de puțin, doar impregnată cu grăsime.

Opțional, înainte de a adăuga făina se poate căli în unt, la foc moale, 1 linguriță de ceapă răzuită pe răzătoarea mică.

3. Se adaugă laptele fierbinte treptat, în timp ce se amestecă într-una, ca să nu se formeze cocoloașe.

4. După ce se adaugă tot laptele, se amestecă în sos, insistând pe fundul cratiței, până ce dă în clocot și se îngroașă. Se reduce focul la minimum și se fierbe timp de 10 minute, amestecând periodic și completând la nevoie cu câte puțin lapte, dacă se evaporă și se îngroașă prea tare. E important acest stadiu al fierberii pentru ca făina să se gătească bine.

5. După ce sosul a fiert bine se adaugă mărarul care în prealabil a fost bine spălat, zvântat și tocat. Se amestecă și se mai dau câteva clocote, apoi focul se oprește și se pune capacul, lăsând mărarul să-și dezvolte aroma timp de câteva minute sub capac fără însă a-l fierbe prea mult.

6. În final, sosul se asezonează cu sare, piper alb și oțet, dacă doriți puteți adăuga și smântână (din cea mai acrișoară). Dacă vă place mai dulceag, puteți adăuga și o linguriță de zahăr.

Sursa