MENIU

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2018. Cea mai scurtă zi din an. Ce se va schimba de atunci

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2018. Cea mai scurtă zi din an. Ce se va schimba de atunci 

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2018. Momentul solstițiului de iarnă marchează începutului iernii astronomice. Pe 21 decembrie, va fi cea mai scurtă zi din an.

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2018. Până la 21 iunie, durata zilelor va crește, iar cea a nopților va scădea.

Solstițiu înseamnă „soare nemișcat”. În emisfera nordică, 21 decembrie este prima zi de iarnă astronomică — cea mai scurtă zi (8 ore și 50 minute) și cea mai lungă noapte a anului (15 ore și 10 minute, pentru București). Acest eveniment astronomic este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2018. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2018. Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2018. Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii.

Mai multe articole despre:
iarnă 21 DECEMBRIE solstiţiu de iarnă