MENIU

Soția premierului Japoniei, declarație ULUITOARE despre România: ”Sunt profund impresionată”

Soția premierului Japoniei, Akie Abe, s-a declarat ”enorm de impresionată”, marți seară, de cultivarea, în România, a unei străvechi tradiții nipone precum ceremonia ceaiului și a promis că odată ajunsă în țara sa să dezvăluie acest fapt tinereilor japonezi.

"Ca o japoneză sunt enorm de impresionată să văd aceste fete îmbrăcate în chimono şi care au învăţat să celebreze ceremonia ceaiului aici, atât de departe, geografic vorbind, de ţara mea. Din păcate, în zilele noastre, în Japonia nu sunt atât de multe persoane tinere care să înveţe încă Ceremonia ceaiului, dar când mă întorc o să spun peste tot, că în România, o ţară atât de îndepărtată, oamenii învaţă cultura noastră de care trebuie să fim şi noi mândri", a spus Akie Abe, la Muzeul Naţional de Artă al României, scrie Agerpres.

Soţia premierului Japoniei a inaugurat, împreună cu ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, Camera de ceai, parte a viitoarei Galerii de artă orientală a MNAR, afirmând că îşi doreşte ca în viitorul apropiat opere de artă japoneze să se regăsească pe simezele muzeului.

Akie Abe şi-a exprimat speranţa ca vizita soţului său, premierul Japoniei, în România să contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale între cele două ţări.

La rândul său, ministrul Romaşcanu, care s-a declarat "foarte onorat" de vizita oaspeţilor niponi în România, a salutat realizarea, prin inaugurarea Camerei de ceai, cu sprijinul partenerilor privaţi, a primei etape a unui "proiect de succes al MNAR, prima parte din viitoarea Galerie de artă orientală".

"Chiar dacă viaţa politică tinde să fie tumultuoasă în partea asta de lume, locurile pe care le-am văzut azi - Muzeul Satului şi Muzeul Naţional de Artă - sunt locuri liniştite în care ne putem regăsi şi în care ne putem bucura de frumuseţile pe care viaţa culturală românească şi nu numai ni le oferă", a mai spus Romaşcanu.

Akie Abe a participat ulterior la o ceremonie a ceaiului, împreună cu soţia ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Sachiko Ishii, cu discipoli, profesori şi maeştrii ai Şcolii japoneze Urasenke din Bucureşti.