MENIU

Lovitură pentru Rusia! Decizia luată de Consiliul ONU, în urma atacurilor din Siria

Vladimir Putin, aliatul lui Bashar al Assad

ATACUL DIN SIRIA. America își reia poziția de jandarm mondial. Peste 120 de rachete au fost lansate noaptea trecută de pe nave şi avioane din Marea Mediterană asupra depozitelor de arme chimice siriene. Atacul a fost coordonat de Donald Trump de la Casa Albă și a beneficiat și de susținerea Marii Britanii și a Franței. UPDATE. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite nu a adoptat proiectul de rezoluţie propus sâmbătă de Rusia, care condamna Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedentă asupra unor ţinte din Siria, informează Reuters şi AFP. În favoarea rezoluţiei au votat doar Rusia, China şi Bolivia. Alte patru ţări s-au abţinut, iar opt au votat împotrivă.

ATACUL DIN SIRIA. UPDATE, ORA 21: Consiliul de Securitate al ONU respinge rezoluţia propusă de Rusia, care condamna loviturile aeriene din Siria. Pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului sunt necesare nouă voturi din cele 15 şi trebuie să nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenţi - SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa, potrivit Agerpres.

În cursul reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de operaţiunea militară occidentală împotriva Siriei şi a cerut respectarea Cartei Naţiunilor Unite, transmite Xinhua. El a insistat ca toate statele membre ale ONU să dea dovadă de reţinere în actualul context periculos şi să evite orice acţiuni care ar putea provoca o escaladare şi aduce mai multe suferinţe poporului sirian.

ATACUL DIN SIRIA. UPDATE, ORA 19.40: Statele Unite sunt pregătite să declanşeze noi lovituri în cazul unui alt atac chimic în Siria, a avertizat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliul de Securitate, transmit Reuters şi AFP.

'Suntem încrezători că am afectat serios programul de armament chimic al Siriei. Suntem pregătiţi să menţinem această presiune, dacă regimul sirian este suficient de nebun să ne testeze voinţa', a declarat Nikki Haley.

'Dacă regimul sirian foloseşte din nou acest gaz otrăvitor, Statele Unite sunt pregătite să lovească din nou', a afirmat ambasadoarea.

Trump, după atacul din Siria: ”Misiune îndeplinită!

UPDATE, ORA 18: Rusia a propus un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU în care cere condamnarea ''agresiunii împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU'', transmit Reuters şi AFP.

La întrunire participă ambasadorii statelor membre NATO, dar şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei.

”Va fi o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic în această după-amiază. Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor informa aliaţii despre acţiunile luate în Siria”, a precizat un oficial NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat anterior că sprijină acţiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie şi Franţa împotriva unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei de securitate.

"NATO a condamnat în mod constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria drept o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale. Folosirea de arme chimice este inacceptabilă, şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere" , a declarat Stoltenberg.

Imagini dramatice cu bombardamentele aliaților în Siria - FOTO și VIDEO

ATACUL DIN SIRIA. Consiliul NATO a fost, de asemenea, convocat după atacul SUA și al aliaților săi.

Reacția marilor puteri ale lumii este una bipolarizată: de o parte, se află țările occidentale și euro-atlantice care au susținut necesitatea de a intimida regimul sirian pentru a nu mai folosi armele chimice, de partea cealaltă s-au poziționat Rusia și Iranul, care au reacționat vehement împotriva americanilor.

ATACUL DIN SIRIA. Președintele SUA: ''O lovitură perfect executată"

Preşedintele american Donald Trump a salutat sâmbătă o ''lovitură perfect executată'' şi a mulţumit aliaţilor francez şi britanic pentru ''misiunea îndeplinită'' în Siria, transmit Reuters, dpa şi AFP.

''O lovitură perfect executată noaptea trecută. Le mulţumesc Franţei şi Marii Britanii pentru înţelepciunea lor şi puterea Armatei lor excelente. Nu ar fi putut fi un rezultat mai bun. Misiune Îndeplinită!'', a scris preşedintele Trump pe Twitter.

''Atât de mândru de marea noastră armată care va fi în curând', datorită 'miliardelor de dolari' suplimentare deblocate sub administraţia sa, 'cea mai bună pe care ţara noastră a avut-o vreodată'', a adăugat Trump într-un al doilea tweet.

ATACUL DIN SIRIA. Bashar al Assad, decis să continue "lupta împotriva terorismului" în Siria

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat sâmbătă că este mai hotărât ca oricând să "lupte împotriva terorismului" în Siria, după atacurile occidentale din cursul nopţii asupra unor instalaţii militare ale regimului său ca represalii la un presupus atac chimic, relatează AFP.

"Această agresiune nu face decât să întărească hotărârea Siriei de a continua să lupte şi să învingă terorismul, pe fiecare parcelă de teritoriu", a spus Assad într-o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hassan Rohani, conform preşedinţiei siriene.

Atacurile au fost lansate de SUA, Franţa şi Marea Britanie ca represalii la un presupus atac chimic la 7 aprilie în oraşul Douma, ultimul bastion rebel din Ghouta de Est, în apropiere de Damasc.

Conform unor echipe de salvare prezente la faţa locului, acest atac a făcut cel puţin 40 de morţi. Regimul sirian, apărat de aliaţii săi rus şi iranian, a negat orice responsabilitate, spunând că este vorba de "fabricaţii" din partea rebelilor.

ATACUL DIN SIRIA. Iranul și Rusia au condamnat atacul din Siria

Şi Iranul s-a plasat în aceeaşi tabără. Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că „atacul din această dimineaţă împotriva Siriei este o crimă" iar „preşedintele american, preşedintele francez şi premierul britanic sunt criminali".

Rusia a reacţionat dur, cerând convocarea Consiliului de Securitate al ONU. Kremlinul a condamnat atacul drept „o acţiune agresivă a SUA şi aliaţilor acestora", dar Vladimir Putin nu a precizat ce măsuri concrete ar putea lor, vorbind doar de „judecata istoriei".

ATACUL DIN SIRIA. Ancheta atacului chimic merge mai departe

Experţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) îşi vor continua misiunea de anchetă în legătură cu atacul chimic presupus de la Douma, în pofida loviturilor aeriene occidentale lansate în noaptea de vineri spre sâmbătă asupra Siriei, a anunţat OIAC, transmite AFP.

'Echipa de anchetatori a OIAC îşi va continua desfăşurarea' în Siria 'în scopul de a stabili faptele referitoare la afirmaţiile despre utilizarea de arme chimice la Douma', precizează organizaţia într-un comunicat.

O echipă a OIAC urma să înceapă sâmbătă la Douma, în apropiere de Damasc, o anchetă referitoare la prezumtivul atac chimic comis în această zonă la data de 7 aprilie.

ATACUL DIN SIRIA. Franța are dovada că Bashar al Assad e vinovat de atacul chimic

Franţa a ajuns la concluzia, după analizarea unor ''informaţii de încredere'' şi a unor surse deschise, că atacul chimic de la Douma din ziua de 7 aprilie a fost comis de forţe guvernamentale siriene, indică un raport al serviciilor de informaţii franceze declasificat sâmbătă, transmite Reuters.

''Pe baza informaţiilor culese de serviciile noastre şi în absenţa până la această dată a unor eşantioane chimice analizate de propriile noastre laboratoare, Franţa consideră, dincolo de orice posibilă îndoială, că un atac chimic a fost întreprins împotriva civililor la Douma (...) şi că nu există niciun alt scenariu plauzibil decât acela al unui atac de către forţele armate siriene'', se afirmă în raport.

Acesta a fost dat publicităţii după loviturile aeriene coordonate întreprinse în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă asupra unor ţinte guvernamentale siriene.

''După examinarea imaginilor video şi a imaginilor victimelor postate online, (serviciile de informaţii) au putut trage concluzia cu un grad ridicat de încredere că vasta lor majoritate sunt recente şi nu sunt fabricate'', adaugă raportul.

Potrivit documentului, în imagini nu sunt vizibile decese provocate de răni mecanice, în schimb toate simptomele sunt caracteristice unui atac cu arme chimice, în particular agenţi care provoacă sufocare, organofosfaţi sau acid hidrocianic.

''Informaţii de încredere indică faptul că oficiali militari sirieni au coordonat ceea ce pare să fie folosirea de arme chimice conţinând clorină la Douma pe 7 aprilie'', se mai spune în document, care nu oferă detalii despre respectivele informaţii.

Raportul, care o oferit o amplă prezentare a ofensivei guvernamentale siriene sprijinite de Rusia în regiunea Ghouta de Est în ultimele luni, mai afirmă că serviciile franceze au ajuns la concluzia că nu toate stocurile şi capacităţile chimice ale guvernului sirian au fost declarate către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Siria a omis să declare multe din activităţile desfăşurate de Centrul său de Studii Ştiinţifice şi Cercetare (SSRC), indică raportul.

De asemenea, Siria nu a răspuns întrebărilor privind probleme precum posibila menţinere a unor stocuri de iperită (gaz muştar) şi DF (un precursor al gazului sarin), arme chimice de mic calibru nedeclarate şi semne de agent VX şi gaz sarin la situri de producţie şi încărcare, se arată în raportul menţionat.