MENIU

Singurul român care a cumpărat satul în care a copilărit. Este uluitor ce vrea să facă acolo

Sat din Apuseni

Un om de afaceri din Valea Jiului este singurul român care a cumpărat satul în care a copilărit, din Munții Apuseni, pentru a-l sal­va de la pieire, și vrea să facă aici o mini-stațiune ecologică.

Satul Roşia se află la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Alba, în Munţii Metaliferi. Aproape tot satul a fost părăsit în anii 80, iar astăzi a mai rămas doar cu un singur locuitor: un bătrân de 77 de ani.

Restul s-au dus la omul de afaceri și l-au convins să le cumpere pământurile. Așa se face că Părău s-a trezit cu 300 de hectare de teren şi case. Cumpărase tot, mai puţin o gospodărie în care trăieşte Aron Truţă, singurul locuitor al satului până acum un an.

„Pentru început, o să fac 10 case în satul turistic. De fapt, vreau să fie o întoarcere în timp, pentru că obiceiurile de acum 100 de ani care s-au păstrat sunt aproape identice cu cele ale dacilor. Fiecare casă are o poveste, iar turiştii o pot afla. Vreau ca turistul când intră în cămară să găsească tot ce aveau în sat pe vremuri", a explicat Emil Părău, conform mesagerulhunedorean.

Emil Părău este este considerat, totodată, "pă­­­rin­tele" staţiunii Straja, din Munţii Vâlcan, unde a construit şi tunelul celor 365 de sfinţi. Bisericuţa din lemn, alături de Crucea Eroilor şi tunelul pictat sunt unele dintre cele mai frumoase simboluri ale staţiunii.

De nu­me­le lui Părău se leagă, în­să, şi numeroasele cruci şi mo­­numente dedicate ero­ilor români, aşezate pe mai toate culmile munţilor Apuseni. Cel mai recent este Me­mo­rialul Pri­mului Război Mondial, amplasat la cota 1612 din Pasul Vâl­can. Locul ales pentru am­plasarea Memo­ria­lu­lui nu e întâmplător: aici se află prima palmă de pământ ro­mânesc din Ar­deal, eliberată de ostaşii români, în luptele din Primul Război Mondial. Tot aici sunt şi pădurile cu năluci care-şi caută casa. Ostaşi-fantome, pe care oa­menii îi întâlnesc prin păduri.

Omul de afaceri a fost percheziționat de DIICOT în 2016

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, 72 de percheziții în județele Argeș, Constanța, Vâlcea, Teleorman, Maramureș, Gorj, Hunedoara, Sibiu și Alba, într-un dosar de evaziune fiscală și tăieri ilegale de arbori, trei dintre suspecți fiind reținuți și prezentați pentru arestare, în timp ce alți 12 au fost puși sub control judiciar.

Printre cei vizați de perchezițiile DIICOT se numără și omul de afaceri din Valea Jiului, Emil Părău, întrucât firma deținută de acesta a avut relații contractuale cu SC Forestcov SRL din localitatea Păușești — Otăsău, cea mai mare companie forestieră din județul Vâlcea, administrată de Virgil Covercă, acesta având calitatea de suspect în dosar.

Emil Părău a confirmat că în cursul zilei de miercuri, 12 octombrie 2016, procurorii DIICOT au cerut documente de la societatea pe care o controlează, susținând că anchetatorii au ridicat toate documentele legate de relația contractuală cu societatea condusă de Covercă. Anchetatorii au fost atât la sediul din Lupeni al Comexim, cât și la alte trei puncte de lucru ale societății.

Potrivit lui Părău, anchetatorii nu l-au audiat, nu i-au pus întrebări nici lui și nici angajaților, acesta susținând că el nu a încălcat legea.

Mai multe articole despre:
Emil Părău satul roșia