MENIU

SFÂNTUL ANDREI. Noaptea nopţilor îţi dezvăluie viitorul

SFÂNTUL ANDREI. Noaptea nopţilor îţi dezvăluie viitorul

Conform traditiei, in noaptea Sfantului Andrei se deschid cerurile si sufletele ratacitoare se intorc pe Pamant.

Se spune ca Sf. Andrei, ocrotitorul nostru, al romanilor, ne apara de duhurile rele si ne dezvaluie viitorul in aceasta noapte fermecata de 29 spre 30 noiembrie. Este un timp special pentru rugaciune, reculegere si regasire de sine, dar si ritualuri magice.

Noaptea Sfantului Andrei - simboluri, ritualuri si semnificatii

Mitologia romaneasca abunda in ritualuri si datini ce au in centru credinta straveche in existenta fiintelor fantastice, cum sunt strigoii. In anumite momente din an, sufletele mortilor care bantuie intre cele doua lumi, negasindu-si linistea, vin pe Pamant sa ceara socoteala celor ramasi in urma. In unele zile si mai ales nopti magice, cum este noaptea de Sf. Andrei, aparitiile infricosatoare trebuie tinute departe prin diverse obiceiuri, povestesc batranii. Tot atunci se fac farmece de dragoste si poti afla cum iti va merge in urmatorul an.

Usturoi, ceapa si tamaie

Conform traditiei, in noaptea Sfantului Andrei se deschid cerurile si sufletele ratacitoare se intorc pe Pamant sa isi faca dreptate sau pur si simplu sa viziteze locurile care le-au fost dragi (sau dimpotriva) in timpul vietii. Se mai spune ca, in preajma acestei zile nu trebuie sa imprumutam nimic, sa nu aruncam lucruri, sa nu maturam, sa nu facem munci grele. Cum se crede ca strigoii se feresc de usturoi, de ceapa si de tamaie, prezenta acestor miresme in casa e garantia ca musafirii nepoftiti si gandurile necurate nu-ti vor tulbura linistea.

Daca noaptea de Sf. Andrei, care marcheaza in mod simbolic inceputul iernii, este frumoasa si senina, se spune ca ii urmeaza o iarna blanda.

Mai multe articole despre:
0 sfântul andrei sf andrei