MENIU

Șeful comisiei de jocuri de noroc din Marea Britanie a demisionat

Neil McArthur

Neil McArthur, șeful executiv al comisiei de jocuri de noroc din Marea Britanie (Gambling Commission), și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut în mijlocul discuțiilor cu guvernul de la Londra, pe tema unor eventuale modificări legislative care ar putea fi operate în acest sector.

Necesitatea actualizării legilor a apărut în contextul dezvoltării fără precedent a gamblingului online și de pe mobil, comisia condusă de McArthur fiind acuzată că nu a ținut pasul cu noile realități din domeniu.

Pentru a primi un bonus casino pe care îl poate transforma în bani reali, tot mai mulți britanici și-au deschis conturi la cazinouri online. Autoritățile sunt îngrijorate de impactul pe care îl au, în special asupra tinerilor, campaniile publicitare făcute de operatorii de jocuri de noroc prin televiziuni sau pe stadioane.

A interzis plata cu cardul de credit

McArthur a lucrat în ultimii 15 ani în cadrul comisiei, fiind atât director executiv, cât și consilier general începând cu 2018.

„Sunt mândru de toate realizările Comisiei de Gambling din cei 15 ani de când sunt la această organizație. Am făcut pași semnificativi înainte pentru a face jocul mai corect și mai sigur. În acest moment, comisia este puternică și se află într-o situație favorabilă pentru a întâmpina noi provocări. Am considerat că este timpul să fac un pas în lateral și să las pe altcineva să o ducă în etapa următoare a activității sale”, a spus acesta.

Sub conducerea lui Neil McArthur, the Gambling Commission a luat mai multe măsuri pentru reducerea riscului dependenței de gambling, cea mai importantă fiind interzicerea cardurilor de credit ca modalitate de plată pentru alimentarea contului online.

În presa britanică au apărut informații potrivit cărora directorul executiv pregătise drastice pentru a proteja cetățenii de „ispita” jocurilor de noroc. Până în luna octombrie, operatorii de sloturi ar fi obligați să limiteze viteza cu care se derulează rotirile, iar jocurile nu vor mai putea folosi sunete sau imagini care să sugereze câștigul când, de fapt, jucătorii ies pe minus.

Industria susține sportul

Aceste măsuri nu sunt tocmai populare. Un sondaj efectuat pe un eșantion de 1.683 de adulți a relevat faptul că 51% dintre aceștia nu sunt de acord cu măsurile propuse, doar 27% fiind de părere că ele ar fi benefice pentru categoriile vulnerabile. Din contră, impresia generală este că a lovi în industria de gambling afectează sporturile pe care acestea le susține prin sponsorizări.

Industria păcănelelor a ajuns la o cifră anuală de 2,2 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, creșterea fiind de aproximativ 100 de milioane de lire sterline în fiecare an.

Într-un raport al Oficiului Național de Audit, comisiei de gambling i s-a reproșat că nu și-a îndeplinit așa cum trebuia rolul de „câine de pază”. Sarah Gardner, director executiv adjunct, și Sally Jones, director operativ, vor colabora pentru a suplini plecare lui McArthur, până la numirea unui nou director executiv.

Din câte se pare, această numire nu va fi făcută mai devreme de 2022, întrucât mandatul președintelui Bill Moyes expiră la finalul acestui an. Directorul executiv pentru va fi ales de următorul președinte.

Mai multe articole despre:
Neil McArthur