MENIU

Ședințe la nivel înalt după umilirea României. Austriecii controlează o bună parte a economiei românești

Austria controlează o bună parte din economia României. Foto/Profimedia

Sunt ședințe peste ședințe la această oră la Guvern, în cadrul Coaliției, dar și la vârful PNL pentru a se discuta în regim de urgență despre refuzul Austriei de a ne primi în Schengen. Una peste alta, într-un gest diplomatic dur, și ambasadorul României în Austria a fost chemat acasă pentru consultări.

Austriecii învârt afaceri de milioane în România. Sunt printre cei mai feroce investitori din țara noastră și au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze până la comerţ, construcţii şi IT. Au cumpărat firme și le-au adus pe profit, iar acum controlează businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie. 

În topul celor mai cunoscute companii care activează în România este OMV Petrom. Încasările sunt unele record, iar anul trecut firma a avut un profit net de 2,7 miliarde de lei. Gigantul este deținut în proporție de 32% de guvernul austriac. OMV a făcut lobby și pe legea offshore și este în punctul de a demara extracţia de gaze din Marea Neagră. O delegație a fost prezentă recent la Cotroceni și a purtat discuții cu președintele Iohannis despre extinderea afacerii.

Șeful OMV a primit medalii de la Vladimir Putin

Patronul companiei are o relație bună și cu Rusia, iar în 2018 a fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”, motiv pentru care competitorii acuză că societatea este controlată de Kremlin.

Și companiile specializate în construcția de drumuri și autostrăzi s-au poziționat în România. Austriecii de la Strabag au rupt legăturile cu oligarhul rus Oleg Deripaska după sancțiunile occidentale și și-au făcut loc pe piața românească. Acum au trei sedii centrale și mai multe filiale de unde se aprobă contracte bănoase. De exemplu, un contract de peste 300 milioane de lei a fost recent semnat cu compania de stat CFR pentru reparații rapide pe linia București-Craiova. Ministerul Transporturilor derulează contracte la fel de consistente și cu firma cu capital austriac PORR.

Raiffeisen Bank se laudă cu încasări record după ce românii s-au împrumutat și mai mult. Numai în trimestrul al treilea din 2021 a înregistrat un profit net de 645 milioane de lei, cu 11% peste perioada similară din 2020.

Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW sunt bine ancorați în industria auto din România. Brandurile atrag mulți cumpărători și sunt pe plus în ceea ce privește profitul.

De asemenea, în pandemie lanțul farmaceutic Help Net a înregistrat o cifră de afaceri de 848,5 milioane de euro, în creştere cu 16% faţă de anul trect. Aici lucrează peste 3000 de români care sunt grupaţi în trei linii de business. 

Industria românească a lemnului, paradisul austriecilor

În continuare, austriecii fac o mulțime de bani la noi în țară și după refuzul pentru aderarea României la spațiul Schengen. O companie cu sediul la Viena încasează profituri uriașe de milioane de euro din lemnele care pleacă de la noi. Asta pentru că buștenii tăiați din pădurile noastre nu erau înregistrați la aceleași mărimi de către firma care le tăia și firma care le transporta. La noi în țară buștenii erau înregistrați la 3 metri, iar în Austria ajungeau, în realitatea, arbori de 4 metri. 

Jurnaliștii de investigații de la RISE Project au estimat că o companie austriacă, Holzindustrie Schweighofer, redenumită mai nou în HS Timber Group, cu sediul la Viena, a încasat cel puțin 16 milioane de euro profit net între anii 2010 și 2016. Asta doar pentru că buștenii care erau livrați nu erau înregistrați la adevărata lor lungime de către firmele de exploatare și de către transportatori.

„Am revenit la discuția cu lungimile, că sunt nominale, că sunt reale. Dânșii (n.r. - autoritățile de control) spun că dacă am măsura corect, la lungimea efectivă a piesei, nu ar mai exista diferențele astea. Corect, dar până în momentul în care și furnizorul o să treacă la lungimi reale. Dacă furnizorul o să treacă la lungimi reale, practic o să fie aceeași situație”, spune Dan Banacu, directorul general Holzindustrie Schweighofer

Adică intra mult mai mult lemn pe porțile companiei decât era înregistrat în acte, potrivit investigației. Obiceiul s-a desfășurat pe aproape 10 ani, iar compania a beneficiat din plin de aceste diferențe de mărimi.

Pe lângă firmele prejudiciate se numără și Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Iar ca să acopere diferențele, Romsilva a ajuns să le treacă la „pierderi” ori chiar să recurgă la arbori tăiați ilegal, susțin jurnaliștii. Acest lucru a intrat în atenția prucororilor DNA care au început o anchetă la Romsilva, iar șefii Regiei Naționale a Pădurilor i-au găsit vinovați tocmai pe pădurarii care au reclamat practicile și dedesubturile companiei austriece.


Așa au ajuns mai multe Direcții Silvice din țară să raporteze pierderi, iar unele dintre ele erau pur și simplu șterse din registre. În unele cazuri, pădurarii tăiau ilegal arborii de stat ca să acopere lipsa uriașă din depozite.

Potrivit anchetei RISE, un angajat al Romsilva dezvăluie că în medie 8% din fiecare mașină lipsea. De exemplu, dacă erau bușteni între 3 și 4 metri, tot camionul era înregistrat în acte cu bușteni de doar 3 metri. În cazul în care erau numai bușteni de 3 metri, toți erau înregistrați la 2 metri.

În 2011, diferențele de volum expediat erau de până la 10% din totalul transportat, iar acest lucru le-au adus austriecilor un profit de păeste 16 milioane de euro, potrivit jurnaliștilor de incvestigație. Lucrurile au început să se corecteze abia din luna aprilie a acestui an, de când Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care obligă ambele părți, atât fabrica, cât și firma transportatoare, să măsoare buștenii și să înregistreze mărimile.

Românilor le-a ajuns cuțitul la os după ce Austria a umilit țara noastră cu refuzul vehement pentru aderarea la spațiul Schengen. Oamenii încep să boicoteze afacerile austriecilor la noi în țară și îndeamnă cât mai mulți români să refuze serviciile marilor companii care nu fac decât să îmbogățească și mai mult Austria cu banii noștri. Actorul Mugur Mihăescu s-a revoltat și ba transmis un mesaj dur care a strâns aproape 2 milioane de vizualizări în mai puțin de 24 de ore. 

„Bă, m-am oprit aici în Schengen, adică lângă Schengen, sunt la vamă, va mulțumesc dragi parteneri serioși că ați fost alături de noi. O să ne oprim aici să alimentăm de fiecare dată, o să mergem la ski la dvs, o să mergem la dvs, o să mergem să cumpărăm de la...o să mai ținem banii la Raiffaisen, la BCR și în toate businessurile dvs. Dacă nici acu nu va treziți fraților să le arătăm că umilință are un capăt pentru noi înseamnă că ne merităm soarta. Și apropo mergeți și la ambasada la SUA să cerem Visa Wavier că suntem partenerii lor cei mai buni, să stăm la coadă la vize. Așa fraților! Umiliți-ne! Umiliți-ne că suntem partenerii voștri serioși....Fir-ați ai..” este mesajul actorului Mugur Mihăescu.

Mai multe articole despre:
schengen romania olanda iohannis austrieci omv raiffeisen