MENIU

CSM: "OUG pentru legile justiţiei se aplică pentru viitor. Nu ar trebui să plece niciun procuror"

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au analizat miercuri situaţia creată în sistemul judiciar după intrarea în vigoare a noii OUG pentru modificarea legilor justiţiei. Aceştia au decis că OUG nu se aplică retroactiv, ci doar pe viitor, anunţă Realitatea Tv. Prin urmare, procurorii detaşaţi ai DNA, DIICOT şi Parchete ar rămâne în funcţii.

Codruț Olaru, vicepreședintele CSM, a făcut o scurtă declarație de presă după terminarea ședinței, în care a spus că "nu pleacă nimeni din DNA, DIICOT" decât cei care au condiționalitatea de vechime la data apariției Ordonanței.

"Am luat act de solicitarea Parchetului de pe lânga ICCJ, DIICOT și DNA și recomandăm intepretarea dispoziilor din articolul 7 din OUG în sensul aplicării pentru viitor a condițiilor de exercitare a funcției în parchete. Hotărârea va fi motivată în scurt timp. Nu pleacă nimeni după interpretarea noastră, decât cei care au condiționalitatea de vechime de la data apariției Ordonanței. Nu are caracter retroactiv. Vrem să dăm un mesaj de stabilitate a activității procurorilor din Ministerul Public, nu discutăm doar de activitatea Parchetului General, care ar putea fi afectat într-o altă interpretare, pe cale de consecință e un mesaj pe care doresc sa îl adresez procurorilor, de stabilitate", a spus vicepreședintele CSM.

Ministrul Justiției a participat la ședința CSM unde se discută efectele cotroversatei Ordonanțe de modificare a Legilor Justiției. Adică actul normativ ce riscă să arunce în aer parchetele, pentru că DNA și DIICOT ar putea rămâne fără zeci de procurori. Sau, după unele interpretări, fără niciunul.

"Nu am venit să-i lămuresc eu. Sunt oameni care cunosc foarte bine legile. Legea este lege și trebuie respectată de toată lumea", a declarat Toader la ieșirea de la CSM. 

Toader a precizat că sunt 2.700 de procurori în schemă, din care 2.500 efectiv.

"Unii sunt detașați din Ministerul public la alte autorități, a doua categorie: procurorii care sunt delegați în interiorul Ministerului Public de la o unitate la alta. Sunt procurorii numiți pe bază de concurs, cei mai numeroși, și cei pe bază de interviu. Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii", a mai spus Toader.

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii au analizat schimbările făcute de Guvern. Între timp, Augustin Lazăr, procurorul general al României a reacționat dur. La intrarea în sediul CSM, Lazăr a spus că acum se face analiza și aceasta va fi comunicată ulterior presei.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei, publicată la o zi după ce a fost adoptată, vine cu o nouă lovitură la adresa DNA. Este vorba de un articol aparent banal, care-i obligă pe procurorii DNA să dea concurs în fata secţiei pentru procurori din CSM.

Activitatea DNA ar putea fi paralizata ca urmare a puneri în practică a articolului care spune că: "Pentru a fi numiti in cadrul DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sanctionaţi disciplinar, să aiba o bună pregatire profesională, o conduită morala ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declarati admisi in un urma unui CONCURS organizat de catre comisia constituita in acest scop".

Variantele pe care CSM le poate lua în discuţie ar fi ori ca reglementarea să se aplice chiar de la publicarea ordonaţei şi deci toţi procurorii DNA trebuie sa plece, ori să se aplice pe viitor, dar există riscul ca dosare întocmite de procurori care nu trec examenul să fie afectate.

Interesant este faptul că pentru DIICOT nu există această precizare, fiind nevoie de un interviu.

"Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sanctionaţi disciplinar, să aiba o bună pregatire profesională, o conduită morala ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declarati admisi in urma INTERVIULUI organizat de catre comisia constituita in acest scop", se spune în textul legii.

Rareş Bogdan a anunţat moartea DNA-ului

Mai multe articole despre:
CSM OUG legile justitiei