MENIU

Se schimbă generaţiile în business! Cine sunt LUPII TINERI care preiau afacerile şi unde investesc

S-a dus vremea în care business-ul din România era apanajul foştilor nomenclaturişti, al şefilor de întreprinderi de pe vremea lui Ceauşescu, a speculanţilor de meserie cu terenuri si mărfuri, crescuţi la şcoala de cadre a Securităţii sau învăţaţi să facă business de turcii care veneau cu tirurile în anii ‘90. O nouă generaţie de “lupi” a trecut în prim-plan şi începe, treptat, să preia afacerile României. Cine sunt aceştia, aflaţi dintr-o analiză realizată de compania de business information şi credit management KeysFin.

Promovat intens de mass-media, profilul investitorului român s-a conturat, de-a lungul celor 20 de ani de capitalism sălbatic, în imaginea unui personaj de vârsta a II sau a III-a, versat, afacerist la limita legii şi chiar dincolo de ea, speculant al vremurilor şi PCR-ului (pile, cunoştinţe şi relaţii).

 De la Patriciu la Niculae şi Becali, Copos, Borcea, fraţii Micula şi Tender, cu toţii au ajuns simbolurile capitalismului original de după Revoluţie.

 Să fie aceştia adevăratele borne ale business-ului românesc? O întrebare la care analiştii de la KeysFin au căutat răspunsul, în cadrul “Barometrului privind starea business-ului românesc”, un proiect dezvoltat prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

 Iar rezultatele analizei informaţiilor de la Registrul Comerţului şi din baza de date KeysFin a dus la un rezultat surprinzător pentru mulţi, însă nu şi pentru specialişti.

 Business-ul a început să treacă din apanajul celor în vârstă în mâinile celor tineri, dovadă că 28,5% dintre acţionarii şi asociaţii firmelor înregistrate la ONRC au vârsta între 30 şi 39 de ani.

 Dacă îi adăugăm şi pe cei cu vârsta până în 31 de ani, rezultă un procent de 39,8%. În 2010, procentul acţionarilor cu vârsta de până în 39 de ani nu depăşea 25%.

 Statistica arată, totodată, că ponderea acţionarilor şi asociaţilor cu vârsta între 50-59 de ani s-a redus la 18,8%.

 “Asistăm la o întinerire evidentă a lotului de business al României”, spun analiştii de la KeysFin.

 “Dacă ar fi să creionăm un profil al omului de afaceri din 2014, l-am încadra în grupa de vârstă 30-39 de ani, absolvent de studii superioare, nu neapărat economice, întreprinzător şi implicat în mai multe afaceri, în diverse domenii de activitate”, afirmă experţii de la KeysFin.

 Datele statistice arată, de exemplu, că oamenii de afaceri cu vârsta până în 39 de ani acoperă în prezent 67% din activităţile de servicii în domeniul gospodăriilor, 53% din business-urile în sectorul telecomunicaţii&informaţii, 39% din activităţile liberale, 45% din domeniul activităţi administrative şi de suport, 43% în domeniul HORECA şi 53% din activităţile din domeniul cultural/spectacole/activităţi recreative.

 “Statistica dovedeşte că tinerii s-au orientat, în principal, către business-urile inovative şi de suport, de la profesiile liberale la IT&C, servicii, asistenţă (socială, medicală etc.) şi timp liber, acolo unde potenţialul de creştere este important”, explică experţii de la KeysFin.

 Oamenii de afaceri mai în vârstă continuă să domine clasamentul în sectoarele ceva mai aşezate, ce necesită multă experienţă, precum industria prelucrătoare, cea extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică-gaze-apă.

 Statistica KeysFin arată, totodată, că tinerii “lupi” sunt tot mai interesaţi de sectorul construcţiilor, de agricultură, de transport şi depozitare,  de hoteluri şi restaurante şi învăţământ, dovadă că procentele sunt sensibil egale cu cele din grupa de vârstă 40-49 de ani.

 

A TRECUT VREMEA “DINOZAURILOR”

 

“Viitorul aparţine noii generaţii de business”, spun analiştii de la KeysFin.

 Chiar şi în rândul marilor bogaţi ai României asistăm, de voie sau de nevoie, la o predare de ştafetă, vezi cazul fiicelor lui Ioan Niculae, Copos, Voiculescu, Patriciu, asta ca să îi nominalizăm doar pe cei mai cunoscuţi.

 “Este o evoluţie pozitivă pentru că, în marea lor majoritate, lupii tineri din business vin cu o altă abordare, mai modernă, mai pragmatică şi mai apropiată de realităţile epocii în care trăim. Vremea dinozaurilor din business a trecut”, spun aceştia.

 Este noua generaţie de business a României mai bună decât cea din “Epoca de Aur a Consumului”, din anii ‘90-2000?

 

Cititi continuarea pe KeysFin.com 

Mai multe articole despre:
afaceri tineri business generatie lupii Keysfin