MENIU

Schimbări şi surprize în topul celor mai mari bănci din România

Banca Transilvania, UniCredit, Raiffeisen şi ING au continuat să-şi crească activele, în timp ce liderii sistemului bancar BCR şi BRD au rămas pe trendul negativ din ultimii ani, potrivit unei analize a sistemului bancar pe 2013 realizată de Ziarul Financiar.

Banca Transilvania şi-a consolidat locul al treilea în clasamentul cotelor de piaţă după active, ajungând la aproape 9% la sfârşitul lui 2013, în condiţiile majorării cu circa 8% a soldului creditelor nete.

În cinci ani de criză banca specializată pe finanţarea IMM-urilor a câştigat 3,5 puncte procentuale la cota de piaţă, înregistrând cea mai mare expansiune de pe piaţă obţinută prin creştere organică, nu prin achiziţii.

UniCredit a urcat în premieră pe locul al patrulea, mărindu-şi cota de piaţă cu o jumătate de punct procentual, până la 7,6%, inclusiv pe seama preluării unor active de retail în valoare de 315 mil. euro de la RBS.

Banca de stat CEC Bank a alunecat pe 5, reuşind doar să-şi conserve cota de 7,4%, după ce a pus frână la achiziţiile de titluri de stat.

Raiffeisen a sărit pragul de 7%, ajungând la un vârf record de 7,3% după ce în urmă cu aproape un an a cumpărat active de retail de peste 90 mil. euro de la Citibank. Cu toate acestea, austriecii nu au întrecut CEC Bank, dar s-au apropiat ameninţător.

ING Bank a urcat două locuri în clasament, ajungând pe poziţia a şaptea la sfârşitul lui 2013. Semnificativă este creşterea cotei de piaţă la 5% - pragul care separă liga băncilor mari de restul jucătorilor. Pe primele două locuri în topul băncilor din România au rămas BCR şi BRD. Mai multe pe zf.ro.

Mai multe articole despre:
bănci Banca Transilvania Sistem bancar CEC Bank