MENIU

Adio, salvare de la CCR! Scenariu halucinant: Monitorul Oficial ar putea sabota desființarea OUG

<p>Monitorul Oficial</p>

Românii care au ieșit în stradă își pun speranța că Curtea Constituțională (CCR) va decide în timp util, mai precis până sâmbătă 11 februarie, că Ordonanța cu modificările pe codul penal este neconstituțională. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, există posibilitatea ca Monitorul Oficial, aflat sub talpa PSD, să amâne publicarea până când se împlinesc cele 10 zile, termen fatidic de la care nu se mai poate face nimic.

În cazul în care Curtea Constituțională va decide împotriva ordonanței de urgență emise de guvernul Grindeanu, aceasta ar putea fi blocată de Monitorul Oficial pentru câteva ore sau zile, până în momentul în care OUG-ul care amputează legea penală și scapă politicieni și funcționari publici va intra în vigoare.

"Nu e suficient ca CCR să respingă Ordonanța pe motiv că e neconstituțională. Decizia CCR devine operațională abia din momentul în care apare în Monitorul oficial. Aici s-ar putea să avem o surpriză. Este suficient ca un minut Ordonanța să fie în vigoare și totul să fie năruit", a declarat la Realitatea TV jurnalistul Liviu Avram, cel care a demonstrat primul că principiul legii cele mai favorabile din dreptul penal mută toată miza pe momentul intrării în vigoare a legii.

Este foarte posibil ca decizia CCR să fie publicată în mod intenționat la scurt timp după ce trece termenul de 10 zile. Va fi prea târziu însă, ea își va fi produs deja efectele asupra miilor de dosare ce vor fi simplă maculatură.

Este de ajuns ca un minut să fie în vigoare OUG, pentru a-i scăpa pe toți cei care au săvârșit fapte penale până pe 31 ianuarie 2017, inclusiv anchetele în curs sau procesele aflate în desfășurare.

PSD a trecut, tot prin OUG, Monitorul Oficial din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului în iulie 2012, exact în perioada în care instituțiile statului se aflau sub asediu politic în contextul încercării de demitere a președintelui Traian Băsescu.

Șefă la Monitorul Oficial a fost numită Adriana Costescu, nimeni alta decât fosta consilieră a lui Valeriu Zgonea, unul dintre liderii de bază ai PSD până anul trecut. Mai direct, a fost numită de PSD, scrie portalul euractiv.ro.

Șefii și angajații Monitorului Oficial (MO) nu riscă nimic

Pentru ca ordonanța să fie oprită de decizia CCR, este nevoie ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial în termenul acelor 10 zile de la publicarea ei în MO. Dar dacă angajații Monitorului Oficial vor bloca decizia de publicare, OUG va intra în vigoare.

Termenul pentru intrarea în vigoare pică sâmbătă, pe 11 februarie. Balaban Grăjdan a fost acuzat de favorizarea infractorului, ceea ce s-ar putea întâmpla și în acest caz.

Nu vor mai putea fi acuzați, însă, de neglijență în serviciu, care va fi abrogat prin OUG și nici de abuz în serviciu, pentru că nu va exista un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei.

Cum a fost posibilă publicarea OUG în Montorul oficial la ora 1,10 noaptea

O Românie întreagă s-a întrebat, marți noaptea, de când lucrează Monitorul Oficial (MO) seară târziu, chiar aproape de miezul nopții, din moment ce la scurt timp după anunțul că ordonanța Iordache a fost adoptată, această a și fost publicată în Monitorul Oficial. Și iată că avem răspunsul.

La solicitarea Ziare.com, directorul general al Regiei Autonome "Monitorului Oficial", Adriana Costescu, ne-a comunicat că "orele peste programul de lucru sau orele de noapte se desfășoară ori de câte ori este necesar, potrivit legislației în vigoare".

Cât despre momentul în care ordonanța pe Justiție a ajuns la MO, acesta a fost la exact 23.58. "În ceea ce privește publicarea actelor normative în Monitorul Oficial al României, acesta se face potrivit Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Ordinului nr. 591/2012 privind procedurile publicării, republicarii și rectificării, precum și ale publicării în numere speciale, cu tiraj limitat, a actelor în Monitorul Oficial al României. Actul normativ la care faceți referire a fost primit în vederea publicării în data de 31.01.2017, oră 23.58".

Menționam că reprezentanții MO nu au vrut să spună cine a cerut angajaților Regiei să rămână la muncă peste orele de program și nici ce li s-a cerut acestora exact.

De asemenea, oficialii instituției de stat nu au comunicat direct, ci doar prin email, iar la telefonul instituției nu a mai răspuns nimeni după oră 16.00. Disponibilitatea la program scurt sau prelungit se pare că nu e pentru oricine.

Mai multe articole despre:
null