MENIU

Scandalul "Ponta - ofiţer acoperit al SIE" explodează în presa străină

<p>Victor Ponta</p>

Principalele agenţii de presă străine relatează despre acuzaţiile formulate de către preşedintele român în exerciţiu Traian Băsescu, potrivit cărora premierul român Victor Ponta, candidat la preşedinţie, a fost "agent sub acoperire", prezentând totodată scandaluri anterioare de spionaj, scrie Mediafax.

Agence France-Presse precizează că Ponta - acuzat de Băsescu că a fost "agent infiltrat", încălcând legea, pe când era procuror - a respins aceste acuzaţii marţi.

Acuzaţiile sunt lansate cu mai puţin de trei săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, un scrutin în care Ponta este prezentat ca favorit în sondaje, notează AFP.

"Victor Ponta trebuie să recunoască faptul că între 1997 şi 2001 a fost agent sub acoperire al Serviciului de Informaţii Externe (SIE)", a declarat Băsescu într-un interviu pentru un post privat.

"Sunt numai miniciuni", i-a replicat Ponta de la Iaşi (nord-est), acuzându-l la rândul său pe preşedinte, că este "tulburat". "După ce mi-am finalizat studiile la Facultatea de Drept, în 1995, am respectat legile şi mi-am servit ţara ca magistrat, deputat, ministru şi apoi prim-ministru", a adăugat el.

Băsescu a evocat în sprijinul acuzaţiilor formulate două decizii guvernamentale - din 2002 şi 2013 - cu privire la activitatea SIE care, în opinia sa, ar fi trebuit să-i permită lui Ponta să-şi ascundă acitivitatea ca agent infiltrat.

El i-a reproşat premierului că a "minţit" în legătură cu trecutul său şi a încălcat Constituţia, care prevede că "funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată".

Mai mult pe Mediafax.