MENIU

Scandal în Coaliție pe banii românilor. PSD vrea impozit progresiv și suprataxare, PNL se opune

Marcel Ciolacu (PSD) și Florin Cîțu (PNL) Foto: INQUAM/George Călin

Scandalul uriaș în Coaliția de guvernământ, pe banii românilor. PSD amenință că iese de la guvernare, dacă liberalii nu sunt de acord cu modificările propuse la Codul Fiscal. Social-democrații vor impozit progresiv și suprataxarea marilor companii. De cealaltă parte, PNL nu renunță la cota unică, iar de noi taxe pentru companii nici nu vor sa auda. 

După 6 luni de guvernare, coaliția PSD-PNL se clatină. Atacurile tot mai dure între cele două partide au ajuns acum la un nou capitol: se vorbește despre ruperea coaliției. Fostul premier și lider al PNL, Florin Cîțu, a venit și cu un avertisment: firmele mari ar putea pleca din țara noastră, dacă vor fi obligate să plătească contribuții mai mari. 

"Azi administrarea economiei de către PSD este suboptimală. Dacă nu fac față nu este o rușine, să predea mandatul" a afirmat Cîțu.

Reacția liderului PSD Marcel Ciolacu a fost pe măsură. "M-am săturat să apară tiriplici care își dau cu părerea după ce au distrus România. (...) Va trebui să luăm măsuri, dorim să facem acest lucru, PSD este partener la discuții, dacă nu, nu dorim să le urăm succes."

Motivul disputei între partenerii majori îl reprezintă modificările ce vor fi aduse Codului Fiscal. PSD vrea să aducă mai mulți bani la buget de pe urma companiilor, variantă respinsă categoric de liberali.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis PSD-ului un mesaj clar: PNL nu vrea modificarea cotei unice și nici sufocarea mediului de afaceri. De partea social-democraților sunt însă liderii UDMR, care propun suprataxarea multinaționalelor care au avut profituri excepționale în pandemie.

În schimb, UDMR propune o varinată de compromis. "Astfel de venituri nu pot fi altfel categorisite decât ca fiind conjuncturale, aduse de un ”vânt favorabil în pânze” resimțit în anumite sectoare. Impozitarea acestor profituri excepționale ar reprezenta un act de solidaritate cu societatea în general, cu restricțiile și eforturile pe care le-au suportat alte ramuri economice și numeroase categorii sociale”, a declarat pentru Agerpres deputatul UDMR Zoltán Miklós.

Pentru a intra în vigoare la început de an, coaliția trebuie să ajungă la consens și să adopte noile modificări aduse codului fiscal până la 1 iulie.