MENIU

SATUL DIN MARMURĂ din ROMÂNIA. Peisajul este neverosimil şi unic în ţara noastră

<p>ALUN, satul din marmură din Rom&acirc;nia</p>
<p>ALUN, satul din marmură din Rom&acirc;nia</p>
<p>ALUN, satul din marmură din Rom&acirc;nia</p>

La Alun, un sat aproape părăsit din Ținutul Pădurenilor, în județul Hunedoara, ajungi după ce cobori abrupt, în serpentine, de  pe drumul "principal", dintre Poienția Voinii și Bunila, drum neasfaltat care trece pe o creastă bândă a Munților Poiana Ruscă.

Apoi, din valea în care ai ajuns, un drum sclipește în soare, urcând din nou. Este un drum de marmură. Nu e o metaforă, ci un peisaj unic, cel puțin în România: un drum lung de cinci kilometri, pavat cu bolovani de marmură, care trece pe lângă o carieră de marmură, spre un sat unde grajdurile, hambarele și mai toate celelalte acareturi din gospodării, dar și primul nivel al majorității caselor și biserica nouă sunt din piatră, scrie cluj.travel.

"Bine ați venit la Alun, satul de marmură cu locuitori pe care îi numeri pe degetele de la două mâini!" ar trebui să scrie pe tăblița de intrare în sat, amplasată exact lângă fosta carieră de marmură.

Peisajul este neverosimil. Tot ce înseamnă construcție de piatră din sat este marmură, fiindcă aceasta este roca nativă a muncelului peste care domnește satul aproape părăsit. Biserica cea nouă, din anii 1930, pare de proporții gigantice, din cauza alurii maiestuoase pe care i-o imprimă piatra nobilă din care a fost făcută. Nici țipenie în curtea ei, deși o mână de călugărițe s-au stabilit aici și îngrijesc de ea.

Ulițele satului coboară și urcă abrupt, mărginite de garduri de marmură și, ici-colo, de ziduri de susținere din aceași marmură. Pe ulițe, la vedere, ies din pâmânt pietre de marmură tocite de vreme. Toate fundațiile caselor sunt de marmură și, cam la jumătate din case, primul nivel este ridicat din același material. Următorul nivel este de lemn tencuit, ca să nu țină frig, așa cum face marmura.

Aron Popa, la 71 de ani, este unul dintre puținii oameni care mai locuiesc în sat. "Nu mai e nimeni pe aici, câțiva vecini mai am și atât. Ei, dacă veneați când eram în putere, aveam patru boi cu care căram marmura de la carieră".

VEZI GALERIA AICI

Mai multe articole despre:
Hunedoara SAT MARMURĂ RUŞCHIŢA