MENIU

Săptămâna Mare. Care este semnificația „Focului morţilor” din Joia Mare

„Focul morţilor” are loc în Joia Mare, în unele zone din Moldova. Foto/Profimedia

Săptămâna Mare înseamnă smerenie, iertare, apropierea de cei dragi, vopsitul ouălelor, cozonaci, tăierea mielului, dar și alte tradiții mai puțin cunoscute din diversele zone geografice ale României.

În satele din Moldova, sătenii continuă să păstreză cu sfinţenie tradiţiile de Paşte. „Focul morţilor” are loc în Joia Mare, pentru a alunga spiritele rele şi a încălzi sufletele celor dragi care au trecut în nefiinţă.

Iubitoare de folclor şi tradiţii, Ecaterina Hulea duce mai departe obiceiurile din Săptămâna Mare, învăţate din moşi strămoşi. În Joia Mare pregăteşte focul morţilor pentru a alunga spiritele rele.  Gospodina se trezeşte la prima oră a dimineţii şi aprinde în curtea casei trei focuri.

Credinţa este că, în această zi, morţii vin pe la vechile lor locuinţe. „Am făcut curăţenie de Paşte şi s-au adunat nişte gunoaie, vreascuri. În Joia Mare, ne trezim dis-de-dimineaţă şi facem atâtea focuri câţi morţi apropiaţi avem. Se spune că cei trecuţi în nefiinţă vin să se încălzească în jurul focului. Legenda spune că focul alungă spiritele rele din jurul casei, din jurul celor dragi. De asemenea, alungăm vremea rea şi toate necazurile”, povesteşte Ecaterina Hulea. 

„Am aprins toate vreascurile uscate pentru ne aminti de cei dragi dispăruţi, pentru a-i plânge şi pentru a-i chema să se încălzească în jurul focului. Alungăm şi spiritele rele din jurul casei şi a familiei. Apoi mergem la cimitir să dăm de pomană”, spune o altă gospodină.

A doua zi, în Vinerea Mare, gospodinele vopsesc ouăle de Paşti. Se folosesc produse naturale precum coji de ceapă, frunze de leuştean şi zeamă de sfeclă roşie sau urzici pentru a le colora. „Legenda spune că, în timp ce Iisus era răstignit pe cruce, o femeie a trecut pe acolo cu un coş plin cu ouă. S-a aşezat în genunchi în faţa crucii, a pus coşul cu ouă jos, iar acestea s-au înroşit de la picăturile de sânge ce cădeau din rănile lui Iisus, scrie adevarul.ro

Fiecare ou este învelit în coji de ceapă şi frunze de leuştean. Le invelim apoi într-un ciorap si le introducem într-un lichid fiert. Pentru ca ouăle sa iasă roşii folosim sfecla roşie. Dacă vrem ouă verzi, folosim urzici. Le fierbem 15 minute, apoi le scoatem şi le ungem cu un pic de untură pentru a prinde un luciu", spune Ecaterina Hulea.