MENIU

Cum șantajează Rusia cu FOAMETEA pe glob, pe timp de război - Ce vrea ca să deschidă porturile din Ucraina

Șantajul Rusiei în război pentru a opri FOAMETEA pe glob - Ce a cerut ca să ridice blocada porturilor din Ucraina

Rusia confirmă șantajul denunțat de comunitatea internațională și amintit de ministrul german de externe în actuala criză alimentară. Guvernul de la Moscova transmite că accesul la porturile din Ucraina este condiționată de ridicarea sancțiunilor economice în urma invaziei ruse. Rusia se folosește în război de foame și lipsuri pentru a șantaja întreaga lume în urma sancțiunilor impuse după invadarea ilegală a Ucrainei decisă de Vladimir Putin.

Federația Rusă nu se sfiește să anunțe în ce condiții va ridica blocada din porturile maritime ucrainene. Deschiderea de către ocupanții ruși a porturilor din ucraina este strâns legată de eliminarea sancțiunilor impuse exporturilor din Rusia, se transmite de la Moscova.

Mai mult, Guvernul de la Moscova susține că nu invazia rusă în Ucraina a provocat criza alimentară, ci sancţiunile economice ale Occidentului.

Rusia blochează în acest moment exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. Iar o mare parte a acestora este blocată în portul Odesa.

Blocada porturilor maritime ucrainene amenință securitatea alimentară globală. Deja au crescut prețurile la alimente în întreaga lume, iar specialiștii avertizează că mai multe regiuni de pe glob vor fi afectate de foamete.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, Ucraina fiind unul dintre principalii exportatori de cereale la nivel mondial.

Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală", a afirmat Baerbock la sediul ONU din New York.

Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, într-o declarație dată Interfax.

„Problema deschiderii accesului la porturile din Ucraina de către partea rusă ar trebui să fie analizată cuprinzător, inclusiv posibilitatea ridicării sancțiunilor la exporturile rusești”, spune Rudenko.

„Aici este necesar nu numai să facem apel la Federația Rusă, ci și să privim în profunzime întregul complex de motive care au determinat criza alimentară actuală și, în primul rând, acestea sunt sancțiunile care au fost impuse Rusiei de către SUA și UE, care influențează comerțul liber normal, prin includerea produselor alimentare, inclusiv grâu, îngrășăminte etc. Prin urmare, această problemă trebuie analizată foarte cuprinzător și cuprinzător”, a explicat Rudenko.

Ministrul rus a enunțat clar condiția: „Dacă partenerii noștri doresc să obțină o soluție, atunci este necesar, printre alte lucruri, să rezolve problemele legate de eliminarea restricțiilor pentru exporturile rusești impuse pri nsancțiunile SUA și UE”.

Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), David Beasley, a cerut deja Rusiei să deschidă accesul la porturile maritime din Ucraina.

Pe de altă parte, secretarul general al ONU, António Guterres, ar fi propus sancțiuni mai ușoare împotriva Rusiei dacă aceasta va permite accesul în porturi pentru exporturile de cereale din Ucraina, scrie Unian.net. Guterres are discuții cu Rusia, Turcia și alte țări pentru a deschide exporturile di nUcraina pentru prevenirea o criză globală de alimente. 

Pentru că Ucraina nu poate exporta produse agricole din cauza navelor de război ruseștice  blochează trecerea navelor comerciale în Marea Neagră.

Ucraina a reușit să exporte 1,9 milioane de tone de cereale în aprilie, în martie exporturile atingând doar 200 de mii de tone. Înainte de război, fermierii ucraineni exportau aproximativ 5 milioane de tone de cereale pe lună.