MENIU

Dosar penal în cazul bebelușului din Teleorman căzut în fântână

Copilul de doi ani căzut într-un puţ la o adâncime de 16 metri, într-o gospodărie din judeţul Teleorman, şi scos la suprafaţă de către echipele de intervenţie după mai mult de zece ore este internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, iar starea sa este gravă, însă stabilă.    

UPDATE 13.00: Dosar penal în cazul bebelușului căzut în fântână.

Medicii susțin că el mic nu mai are apă în plămâni, dar rămâne în stare gravă. ”Până când acest antibiotic car ar putea lupta împotriva germenilor nu-și face efectul, nu putem spune că e în afara oricărui pericol”, a declarat un medic de la spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

UPATE 9.00: Copilul suferă de pneumonie de aspirație, spun medicii - ceea ce înseamnă că a intrat apă în plămânii săi. Mama sa, internată la un spital din Roșiorii de Vede, va fi externată miercuri.

”Copilul a făcut stop cardiorespirator, pe o hipotermie severă. Temperatura corpului s-a stabilizat. Este în secția de Terapie Intensivă. Starea lui este stabilă, dar e gravă, din cauza problemelor pulmonare”, a declarat un medic de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

UPDATE 7.00: Băiatul este internat acum la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală, unde a fost adus cu un elicopter SMURD. Din păcate, starea lui este critică. Băiatul suferă de hipotermie şi a fost nevoie chiar să fie resuscitat după ce a suferit un stop cardiac. 

Salvatorii au reușit să scoată copilul căzut într-o fântână în comuna Balta Sărată după mai bine de 11 ore de încercări.

"Am avut tot timpul emoţii, dar am încercat să le stăpânesc. Copilul era conştient. Copilul avea un an si opt luni, nu era cooperant. A stat jumătate în apă", a afirmat unul dintre salvatorii care au participat la operaţiunea de scoatere a copilului din fântână.

"Colegii mei au încercat aceaşi lucru de dimineaţă, dar copilul s-a înţepemit, era pericol foarte mare ca sârma să se rupă. Orice alternativă presupunea un risc foarte mare. La orice intervenţie trebuie să ne asumăm un risc", a completat acesta.

Băieţelul de un an şi opt luni a fost transportat cu elicopterul SMURD la Bucureşti, la Spitalul "Grigore Alexandrescu", după ce a fost evaluat de medicii aflaţi la faţa locului, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "A.D. Ghica", Gelu Dragomir. 

În jurul orei 21:30, copilul a fost transportat la spital cu ambulanţa. Şi mama copilul se afla deja la spital, după ce medicii au decis să o ţină sub supraveghere, acesta fiind însărcinată în opt luni. Din primele informaţii, copilul este bine.

Copilul a fost scos, la 21:15, cu ajutorul a două tije metalice. Băieţelul plângea în momentul în care a fost scos din puţ. "Copilul de doi ani din Teleorman a fost recuperat în viaţă de salvatori. Echipajele medicale îl evaluează, iar elicopterul SMURD este pregătit să-l transporte la spital", conform Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

”Noi am reușit în acest moment să ducem la bun sfârștit operațiunea. L-am scos teafăr. I se acordă primul ajutor, intervenția a durat peste 10 ore. A fost la peste 16 ore adâncime. S-au efectuat mai multe manevre de salvare. S-a reușit abia acum după 10 ore. Copilul este în viață și este preluat de către paramedici. El se află în ambulanță în siguranță. L-am agățat cu ajutorul a două tije. L-am adus centimetru cu centimetru la suprafață. Se lucra pe două planuri de acțiuni. Unul trebuia să aibă succes. Din fericire acest procedeu a fost terminat cu succes abia acum câteva minute. Copilul plângea când a fost scos. I se acordă primul ajutor. Bucuria cea mai mare este a familiei și a salvatorilor. O viață salvată e ca atunci când ai salva o lume întreagă!”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir, la Digi24.

O echipă formată din 10 specialişti în misiuni de căutare-salvare din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă s-a deplasat spre locul intervenţiei, conform ISU.

Forţele specializate, dislocate la faţa locului, sunt parte din echipa naţională de căutare şi salvare urbană (Ro-UŞAR), acreditată INSARAG. "Colegii noştri încadrează două maşini echipate cu mijloace care permit efectuarea operaţiunilor de spargere, sprijinite şi deblocare a persoanelor surprinse în medii ostile vieţii. La faţa locului se asigura iluminarea zonei cu ajutorul echipamentelor din dotarea autospecialelor de intervenţie", potrivit unui anunţ al ISU.

Acţiunea de salvare se derulează neîncetat până la recuperarea copilului, atât prin interiorul puţului, cât şi prin realizarea săpăturilor în exteriorul acestuia.

La ora 19:30, peste 40 de pompieri depuneau eforturi susținute în misiunea contracronometru de salvare a micuțului din Teleorman, a anunţat ISU, pe pagina sa de Facebook.

La faţa locului, forțele de intervenție acționează pe două fronturi, atât prin manevrarea unui dispozitiv în interiorul locului în care copilul a ramas captiv, cât și prin săpaturi în exteriorul puțului.

"Copilul este în viață și este monitorizat permanent cu ajutorul unei camere video. Vârsta frageda a micuțului, adâncimea la care acesta se află și diametrul îngust al spațiului de manevra îngreunează misiunea salvatorilor. Forțele de la faţa locului au fost suplimentate cu o descarcerare și un camion la ISU Olt, containerul multirisc şi o ambulantă de terapie intensivă mobilă (cu medic) de la ISU BIF. De asemenea, tot de la ISU BIF a plecat în sprijin un camion încărcat cu materiale de susținere, pentru consolidarea malurilor de pământ", conform ISU.

Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional

 

ISU Olt sprijină pompierii pentru salvarea copilului căzut în fântână

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt va asigura sprijin cu o autospecială pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Slatina în misiunea de salvare a copilului în vârstă de un an și opt luni, căzut într-o fântână în comuna Balta Sărată.

Echipajele de salvare intervin în continuare prin săparea cu excavatorul în paralel cu puțul, în vederea formării unui canal de comunicare prin care minorul ar putea fi salvat.

Băiatul se află la o adâncime de 16 metri, poziționat pe pompa cu care se scoate apa din puț. Fiecare încercare a pompierilor de a scoate copilul cu cordițe de salvare ori tije a fost în zadar.

Până în prezemt, autoritățile au săpat zece din cei 16 metri, distanța necesară pentru a ajunge la copil.

La ora 17:00, ISU anunţa că pompierii încearcă salvarea copilului căzut în fântână prin săparea unui canal

Zeci de pompieri, polițiști și medici fac eforturi pentru scoaterea copilului în vârstă de un an și opt luni din fântână, în comuna Balta Sărată, puțul având un diametru de doar 35 de centimetri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "AD Ghica" Teleorman, Gelu Dragomir, salvatorii au reușit să reducă riscul intrării copilului în stare de hipotermie, introducând în fântână aer cald și oxigen. Ei încearcă să salveze viața minorului prin scoaterea sa cu ajutorul cordițelor de salvare ori printr-un canal făcut cu ajutorul a două buldoexcavatoare, conform Agerpres.

Starea copilului este monitorizată în continuare cu ajutorul unor echipamente ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Teleorman, care permit introducerea unei camere video în puț. Copilul este blocat pe o pompă la 16 metri adâncime, puțul având o adâncime totală de 25 de metri.

Pompierii continuă operațiunea de salvare la Balta Sărată. Se încearcă o altă variantă de salvare. Pompierii se pregătesc să introducă în puț o funie legată de o tijă metalică pentru a-l prinde pe copil și a-l scoate la suprafață. Pe o altă tijă metalică introdusă în puț este montată o cameră video pentru a supraveghea starea micuțului. Imaginile transmise din puț sunt proiectate pe un monitor, la exterior, medicii și pompierii monitorizând copilul în permanență.

În paralel, continuă săpăturile cu excacavatorul. Există temerea ca acest plan să fie însă unul periculor, existând risc de surpare. Copilul este blocat pe o pompă la 16 metri adâncime. Puțul are o adâncime de 25 de metri. Salvatorii încearcă să câştige timp şi din acest motiv merg pe mai multe planuri de salvare în paralel. Operațiunea de salvare a început în urmă cu aproximativ 3 ore.

La ora 14:00, cu ajutorul a două excavatoare pompierii sapă în jurul puțului pentru a scoate copilul afară. Copilul este în prezent blocat într-un puţ foarte îngust din curte, la o adâncime de 16 metri . Gura puțului este foarte îngustă, având un diametru de aproximativ 30 de cm și din acest motiv nu există varianta ca o persoană să intre în puț. Operațiunea de a săpa 16 metri în adâncime ar putea dura câteva ore, după estimările pompierilor, informează Teleorman 24.

Intervenția pentru scoaterea copilului din fântână, îngreunată de dimensiunea puțului

Intervenția pentru scoaterea copilului din Balta Sărată din fântână este îngreunată din cauza dimensiunii puțului, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "AD Ghica", Gelu Dragomir.

Conform sursei citate, la fața locului s-au deplasat echipaje ale IPJ Teleorman cu o cameră video pentru identificarea minorului aflat la o adâncime de 16 metri de sol.

"Se fac eforturi deosebite pentru scoaterea copilului. Copilul este conștient. Obstacolul principal este natura gurii. În acest moment am fost sprijiniți de echipajele de poliție care au ajuns la fața locului cu o cameră de luat vederi. Cu ajutorul unui cablaj s-a introdus acea cameră până la copil, însă este prea mic pentru a putea coopera cu echipajele de salvatori" a declarat, pentru Agerpres, Gelu Dragomir.

Potrivit martorilor aflați la fața locului, copilul a căzut în fântână după ce s-a urcat pe un scaun. Mama acestuia, însărcinată în nouă luni, a fost preluată de un echipaj al Ambulanței în urma șocului suferit.

Raed Arafat a explicat, la un post TV, că o echipă de salvatori special antrenaţi au părăsit Capitala pentru a ajunge în Teleorman şi că aceştia au experienţă în astfel de salvări dificile. "O abordare cu risc zero nu există”, a spus Raed Arafat. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Adrian Dragomir, a declarat că echipele de intervenţie încearcă orice operaţiune de salvare şi că, pentru ca micuţul să nu intre în hipotermie, este suflat aer cald în puţ.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "AD Ghica" Teleorman, Gelu Dragomir, copilul este conștient și nu se află în apă.

Adâncimea la care se află este de 16 metri, copilul fiind poziționat pe pompa cu care se scoate apa din puț.

La fata locului acționează trei autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare și un echipaj medical aparținând SAJ. În sprijin au fost trimise un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN și spitalul mobil, care au în dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU București-Ilfov.

Mai multe articole despre:
copil salvare Teleorman fântână