MENIU

Salarii mai mari pentru angajații din multinaționale

Vești bune pentru angajații din multinaționale

Companiile mari din mediul privat și firmele multinaționale dau salarii mai mari în 2015, cu procente care variază între 2 și 7%. Uneori creșterile pot ajunge la 10 procente, în cazul unor meserii de nișă.

Creșterea medie a nivelului salarial din mediul corporatist este de 4,5% în acest an, după cum reiese din studiului salarial Mercer publicat recent.

Este o creștere mai mică cu 0,5% faţă de anii precedenți, fapt care demonstrează că firmele sunt mai precaute cu bugetul de creșteri salariale.

Multinaționalele din România dau creșteri salariale mai mari decât în Serbia sau Bulgaria, unde procentul de avans salarial este de 4%.

Deși valoarea medie a creșterilor salariale este de 4,5%, companiile private din România, în funcție de industrie, au acordat creșteri salariale între 2%-7%. Valoarea creșterilor salariale acoperă valoarea inflației de 0,2%, tendință pe care o regăsim în aproape toate țările din regiune.

Companiile sunt în continuare preocupate de controlul costurilor, tendință existentă din anii trecuți. Creşterile salariale din acest an sunt comparabile cu cele de anul trecut, însă într-o ușoară scădere.

Bonusurile variabile reprezentate ca și procent din salariul anual de bază nu prezintă schimbări ca și potenţial de acordare față de anii trecuți, menținându-se la aceleași valori în ultimii 5 ani: top management - 20% din salariul anual, mid-management - 15% din salariul anual și nivelul de specialişti între 10% şi 15% din salariul anual.

Se poate observa în ultimii ani o tendință conservatoare în ceea ce privește creșterile salariale din partea tuturor companiilor, spun specialiștii HR.

„În ceea ce privește bugetele de creșteri, în ultimii ani, specialiștii din departamentul de resurselor umane au acordat o mai mare concentrare și realizarea acestora au la bază criterii și metode de analiză a performanței angajatilor", precizează Roxana (Feregan) Marin, Consulting Manager în cadrul Consulteam.

Se menţin de asemenea tendințele în ceea ce privește politicile și practicile de compensații și beneficiile privind segmentarea angajaților în funcție de performanță și remunerarea acestora în acord cu performanța obținută.

Companiile încearcă să identifice angajaţii top performeri, respectiv cei cu rezultate foarte bune, dar și angajații cu potențial de dezvoltare foarte ridicat.

„În condițiile în care companiile au bugetele de resurse umane limitate, atenția acestora se concentrează pe implementarea unor practici de plată variabilă cât și a unor beneficii cât mai inovative. Cu toate acestea, pentru performanță întâlnim și creşteri salariale individuale considerabile. De exemplu, ocupantul unei poziții Database Administrator – Experienced care a obținut rezultate deosebite, are un procent de creștere care poate atinge și 10%", comentează Oana Botolan Datki, South East Europe Managing Partner al Consulteam, reprezentant Mercer în România.

Studiul Salarial Mercer 2015 a fost finalizat la sfârșitul lunii august, cu o participare a peste 200 de companii din majoritatea industriilor. Companiile participante la studiu sunt majoritatea multinaționale, din peste 11 industrii și analizează pachetele de remunerare a peste 70.000 de angajați din România.

Mai multe articole despre:
salarii multinaţionale bonusuri Mercer