MENIU

Rusia, pregătită să RUPĂ legăturile cu UE în cazul impunerii unor sancțiuni. Germaniei se menține pe poziție. Care este "mărul discordiei"

Tensiuni Rusia-UE

Prăpastia dintre Rusia și Uniunea Europeană pare să se adâncească, totul pe fondul disensiunilor apărute ca urmare a încarcerării și arestării opozantului rus, Alexei Navalnîi, dar și a deciziei autorităților ruse de a expulza trei diplomați străini. Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, a declarat, astăzi, într-un interviu din care sunt postate extrase pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei, că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu UE în cazul în care blocul comunitar va instituii sancţiuni economice împotriva sa. Declarația vine chiar în ziua în care Navanîi s-a prezentat din nou în faţa tribunalui pentru a fi audiat în procesul de calomnie în care este acuzat, audiere ce vine la zece zile după condamnarea sa la aproape trei ani de închisoare pentru că ar fi încălcat un control judiciar datând din 2014. "Aceste declarații sunt cu-adevărat deconcertante și de neînțeles”, a comentat purtătorul de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Germaniei. 

„Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem asta – n.r.). În cazul în care vedem din nou (aşa cum am simţit deja de mai multe ori) că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”, a declarat Lavrov, întrebat dacă Rusia se îndreaptă spre o ruptură cu UE, conform paginii web a MAE rus.

Relaţiile între Rusia şi Occident au continuat să se deterioreze după arestarea şi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, cel mai virulent critic la adresa Kremlinului, ceea ce a stârnit discuţii despre posibile noi sancţiuni.

Se vehiculează, astfel, posibilitatea ca Uniunea Europeană să instituie interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele unor persoane din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, posibil chiar în această lună, după ce Franţa şi Germania şi-au semnalat dorinţa de a merge mai departe în această privinţă.

Tensiunile au escaladat săptămâna trecută, după ce Moscova a provocat indignarea ţărilor europene prin expulzarea a trei diplomaţi de origine germană, poloneză şi suedeză, fără a-l informa pe şeful politicii externe al UE, care se afla în acel moment la Moscova pentru o vizită. Parisul şi Berlinul susţin că în cazul unui astfel de comportament trebuie să existe un răspuns.

Replica nu a întârziat să apară. Ministerul Afacerilor Externe german a transmis că amenințarea Moscovei privind ruperea relațiilor cu UE este “deconcertantă” și “de neînțeles”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert a adăugat: ”Nu pot decât să întăresc aceste afirmații”.