MENIU

Românii din Austria se revoltă. Proteste masive în fața guvernului de la Viena

Foto arhivă

Românii din Austria se revoltă. După votul negativ acordat țării noastre privind aderarea la Spațiul Schengen, se pregătește un amplu protest în fața Guvernului de la Viena. 

Diaspora reacționează și își unește forțele duminică după-amiază. Organizatorii spun că manifestația din fața guvernului austriac reprezintă un protest față de votul cancelarului Karl Nehammer împotriva aderării României la spațiul de liberă circulație. Mai mult decât atât, românii din străinătate amenință oficialul că în Austria sunt 150.000 de persoane care au obținut cetățenia și au drept de vot. Acest lucru ar putea reprezenta un dezavantaj la alegerile care din luna ianuarie.

După veto-ul Austriei împotriva intrării în Schengen a României și Bulgariei, românii care trăiesc în Austria vor să protesteze duminica aceasta în fața guvernului de la Viena, transmite publicația Kurier, care îl citează pe președintele grupului cultural româno-austriac Unirea, Ioan Godja.

Manifestația este organizată de Unirea și de Federația Cluburilor Românești din Europa (FADERE) și este programată să înceapă duminică, la ora 13:00.

Organizatorii descriu manifestația din fața guvernului austriac ca fiind „un semn de protest față de votul cancelarului Karl Nehammer ‘s împotriva aderării României la spațiul Schengen”.

Godja a declarat că se așteaptă la aproximativ 100 de participanți, iar demonstrația a fost înregistrată.

Potrivit lui Godja, aproximativ 150.000 de români trăiesc în Austria.

Cancelarul Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner (ambii ÖVP) au justificat veto-ul prin creșterea migrației ilegale, tot pe ruta balcanică. Din punctul de vedere al Comisiei Europene și al Parlamentului European, România și Bulgaria îndepliniseră toate condițiile de aderare la Schengen. Cele două țări au abordat veto-ul austriac și la summitul UE de joi de la Bruxelles.

După summit, Nehammer s-a referit la un summit special al UE planificat pentru 9 februarie. O aderare la Schengen a României și Bulgariei nu este realistă până atunci, a spus el. De asemenea, în context, Olanda a cerut Comisiei Europene să prezinte un raport privind statul de drept în cazul Bulgariei, care nu este așteptat până în iunie. Prin urmare, este de așteptat ca niciuna dintre cele două țări să participe la spațiul Schengen fără frontiere înainte de vară.