MENIU

România stă extrem de prost la capitolul mediu, dar ar putea avea noroc. Statele UE cer amânarea drasticelor norme antipoluare

România, una dintre cele mai poluate țări din UE. Foto/Arhivă

Țările UE insistă asupra unei amânări de 10 ani pentru atingerea noilor ținte de reducere a poluării aerului impuse de Bruxelles. România este țara cu cel mai mare număr de cazuri de infringement pe calitatea aerului.

Pentru a se ține de promisiunea de a atinge un nivel net de poluare zero până în 2050, UE introduce ținte mult mai drastice pentru reducerea poluării aerului, care a provocat 253.000 de decese premature în tot blocul comunitar în 2021. Dar statele membre UE insistă că ar mai avea nevoie de o extindere a termenului limită de până la 10 ani pentru a atinge aceste obiective. De cealaltă parte, Parlamentul European susține că țările din UE trebuie să își intensifice eforturile de a reduce nivelul de poluare din aer și nu să le încetinească.

Comisia Europeană are deja deschise 59 de cazuri de încălcare a regulilor împotriva țărilor UE care nu și-au atins țintele de reducere a poluării aerului, iar statele care au încălcat cel mai mult aceste restricții sunt România, Polonia, Italia și Portugalia.

Singurele trei țări care au scăpat de procedurile de infringement în privința calității aerului sunt Olanda, Slovacia și Estonia.