MENIU

Război în Ucraina, ziua 810: Zelenski cere o atenţie specială pentru regiunea Harkov, unde pe o mare parte a fâşiei de frontieră cu Rusia continuă „lupte aprige de apărare”

Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, duminică seară, în discursul zilnic către naţiune, că în regiunea Harkov, din nord-estul ţării, au loc lupte intense, practic pe întreaga linie de frontieră cu Rusia, iar unele zone s-au transformat din zone gri în zone de război. El consideră însă că este vorba de o operaţiune de tip diversiune şi tocmai de aceea cere eforturi şi vigilenţă sporită, inclusiv în ceea ce priveşte manipularea informaţională.

UPDATE 00.00 - Statele Unite consideră că demiterea ministrului rus al apărării arată că președintele Vladimir Putin este „disperat” să plătească polițr pentru războiul din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de AFP.

„Acesta este încă un indiciu al disperării lui Putin de a-și continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că acesta reprezintă o povară semnificativă pentru economia rusă și are ca rezultat pierderi grele pentru trupele rusești”, a declarat Vedant Patel reporterilor.

UPDATE 22.00 - Contraofensivă fulger lansată de forțele ucrainene în Harkov: Zelenski oferă noi date despre luptele sângeroase din în ultimele ore.

Forțele de apărare ucrainene desfășoară operațiuni de contraatac în Harkov, în special lângă Vovchansk, unde apărarea ucraineană a fost deja întărită, transmite președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de seară.

"Regiunea Harkov - operațiunile noastre de contraatac continuă, direcția a fost întărită, în special Vovchansk și zonele de frontieră în general. Generalul de brigadă Mikhail Drapatiy este responsabil pentru această direcție direct la fața locului, i se oferă mijloacele necesare de distrugere, forțele necesare. Acum avem din ce în ce mai multe rezultate - distrugem infanteria și echipamentul ocupantului", a spus Zelenski.

UPDATE 20.00 -  „Peste 30.000 de soldați ruși sunt implicați în noua ofensivă a Moscovei în nord-estul Ucrainei, în apropierea celui de-al doilea oraș al țării, Harkov, care «nu este amenințat»”, a declarat luni pentru AFP secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.

„În jur de 50.000 (de soldați ruși) se aflau la frontieră. Acum sunt mult peste 30.000 care atacă” în regiune de vineri, a declarat Oleksandr Litvinenko într-un interviu acordat AFP, adăugând că în acest stadiu nu există «nicio amenințare de asalt asupra orașului Harkov».

UPDATE 18:00 - Complot dejucat de Ucraina: atacuri cu bombă în zone civile din Kiev.

Biroul procurorului general al Ucrainei a informat luni că autoritățile au arestat doi agenți militari ruși în legătură cu planurile de a comite atacuri în centre comerciale și în apropierea unei cafenele din Kiev, precum și la o întreprindere din industria de apărare din Liov, confiscând totodată 19 dispozitive explozive.

UPDATE 17:00 - Ucraina spune că forțele rusești au avut „succes parțial” în apropierea unui sat din regiunea Harkov

Armata ucraineană a transmis luni că a împiedicat forțele rusești, în apropierea satului Lukyantsi, să avanseze spre nord în regiunea Harkov, unde acestea au avut un „succes parțial”.

Statul Major ucrainean a precizat într-o postare pe Telegram că trupele Rusiei au continuat acțiunile ofensive, iar Ucraina va proceda la consolidarea forțelor sale în zonă în funcție de situație.

UPDATE 14:30 Cancelarul Olaf Scholz îi îndeamnă pe refugiații ucraineni să se angajeze în număr mai mare 

Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat în cursul weekendului pe refugiații ucraineni găzduiți de țara sa să se angajeze în număr mai mare, promițându-le că acest lucru le va garanta că nu vor fi înapoiați în Ucraina pentru a lupta, relatează Euractiv și Ukraîinska Pravda.

Germania este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați ucraineni, în jur de 1.300.000, ceea ce reprezintă cam o treime din numărul total al ucrainenilor care s-au refugiat de război.

Potrivit estimărilor oficiale, doar între 18% și 20% din aceștia aveau un loc de muncă în Germania la începutul acestui an,.

UPDATE 12:20 Lavrov spune că Rusia este pregătită pentru un conflict cu Occidentul pe câmpul de luptă

Dacă Occidentul vrea să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, atunci Rusia este pregătită să facă acest lucru, a declarat luni ministrul rus interimar al externelor, Serghei Lavrov, în fața parlamentului de la Moscova, relatează TASS.


„Dacă [occidentalii] vor [o soluție la războiul din Ucraina] pe câmpul de luptă, atunci ea va fi pe câmpul de luptă”, a spus Lavrov după ce a fost întrebat explicit despre acest subiect în timpul audierilor din Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Lavrov este audiat în parlament ca parte a procesului de confirmare în noul cabinet prezentat de premierul Mihail Mișustin. Legislația rusă prevedă că executivul se dizolvă automat după învestirea președintelui.

 

UPDATE 11:40 - Rusia anunţă că a ”neutralizat” 31 de drone şi patru rachete de tip Storm Shadow ucrainene în trei regiuni la frontiera cu Ucraina Belgorod, Kursk, Lipeţk şi Crimeea

Rusia anunţă luni că a neutralizat 31 de drone în noaptea de duminică spre luni, în mai multe regiuni ruse la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, relatează AFP.

”În cursul nopţii (de luni spre marţi), noi tentative ale regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu drone aeriene (...) contra unor ţinte pe teritoriul Federaţiei ruse au fost împiedicate”, anunţă într-un comunicat pe Telegram ministerul rus al Apărării.

Apărarea antiaeriană rusă a distrus 12 drone deasupra regiunii Belgorod, la frontiera cu Ucraina, vizată duminică într-un atac aerian soldat cu 15 morţi, potrivit ministerului.

 

UPDATE 10:12 - Serghei Șoigu, responsabil pentru "peste 355.000 de victime" în armata rusă

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării demis duminică de Vladimir Putin, este responsabil pentru "peste 355.000 de victime", morţi şi răniţi, "dintre care propriii săi soldaţi" în războiul din Ucraina, a declarat omologul său britanic Grant Shapps, relatează AFP.

Serghei Şoigu, aflat în funcţie din 2012, a fost demis duminică seara în cadrul unei remanieri surprinzătoare, la câteva zile după învestirea preşedintelui rus pentru al cincilea mandat la Kremlin şi după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina.

"Serghei Şoigu a provocat peste 355.000 de victime (morţi şi răniţi, n.red.) în rândul propriilor soldaţi şi suferinţe masive în rândul civililor în cadrul unei campanii ilegale în Ucraina", a scris Grant Shapps pe reţeaua de socializare X.

"Rusia are nevoie de un ministru al Apărării care să poată anula această moştenire dezastruoasă şi să pună capăt invaziei, dar tot ce va obţine este o altă marionetă a lui Putin", a adăugat ministrul.

UPDATE 8:20 - Moscova avansează în regiunea ucraineană Harkov

Armata ucraineană a recunoscut luni "succese tactice" ale Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), unde Moscova a afirmat că a cucerit alte patru localităţi din apropierea frontierei în cadrul ofensivei sale lansate vineri, care a dus la evacuarea a mii de civili, relatează AFP.

La începutul zilei de luni, Statul Major ucrainean a recunoscut într-un mesaj pe Facebook că "inamicul înregistrează în prezent succese tactice", adăugând că "luptele continuă în localitatea de frontieră Vovchansk", care avea circa 3.000 de locuitori înainte de actuala ofensivă şi unde Moscova a mobilizat "până la cinci batalioane", potrivit Kievului.

Această înaintare a ruşilor intervine în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a făcut duminică seara o remaniere surpriză la Moscova şi l-a demis pe emblematicul său ministru al apărării Serghei Şoigu, după doi ani de conflict în Ucraina fără un rezultat clar.

Știrea inițială:

„O atenţie specială este acordată regiunii Harkov. Luptele defensive şi luptele aprige continuă pe o mare parte a liniei noastre de frontieră. Există sate care s-au transformat efectiv dintr-o "zonă gri" într-o zonă de luptă, iar ocupantul încearcă să se impună în unele dintre ele sau pur şi simplu să le folosească pentru a avansa în continuare”, a declarat Zelenski.

El spune că în special, la periferia oraşului Vovceansk, situaţia este extrem de dificilă - oraşul se află sub focul constant al ruşilor, iar armata desfăşoară contraatacuri şi îi ajută pe rezidenţii locali.

Cutremur la Kremlin: Vladimir Putin l-a exclus pe Serghei Şoigu din noul guvern. Cine îi va lua locul

Guvernatorul regiunii Harkov anunţase în cursul zilei că la Vovceansk - un oraş care înainte de război avea 17.000 de locuitori - au mai rămas circa 500 de oameni. Aproape 4.000 de oameni au fost evacuaţi în două zile din regiunea Harkov. 

Zelenski a insistat că este important ca ucrainenii să reziste la Harkov, sugerând că această nouă ofensivă rusă este, de fapt, o operaţiune de diversiune, pentru a slăbi apărarea pe frontul din est. „Este foarte important ca toţi cei care se află direct acolo, în regiunea Harkov, să dea dovadă de eficienţă maximă. (...) Principalul lucru este rezistenţa noastră şi rezultatul ucrainean în bătălii. De asemenea, acordăm o atenţie constantă şi altor zone de război, inclusiv sectorului Doneţk. De fapt, intenţia atacurilor din regiunea Harkov este de a ne reloca forţele şi de a submina baza morală şi motivaţională a capacităţii ucrainenilor de a se apăra”, a arătat Zelenski.

În Doneţk, direcţia Pokrovske este cea mai dificilă, potrivit preşedintelui. În ultimele 24 de ore, în acest sector au avut loc 30 de angajamente de luptă. „Direcţiile Lîman şi Vremivske, precum şi direcţiile Kramatorsk şi Kupiansk sunt, de asemenea, dificile”, spune Zelenski. „Soldaţii noştri răspund ocupantului cu demnitate şi fac tot ce este posibil, adesea imposibil, pentru a descuraja atacurile ruseşti şi pentru a răspunde ocupantului cu foc”, a afirmat şeful statului.

În final, fără a detalia la ce se referă exact, el a atras atenţia asupra operaţiunilor de manipulare şi dezinformare care au ca scop răspândirea fricii şi a neîncrederii în forţele ucrainene. „Operaţiunile informative ruseşti sunt întotdeauna energia pentru operaţiunile terestre ruseşti. Ocupantul se hrăneşte cu minciuni şi cu frica care urmează minciunilor. Bătăliile defensive nu sunt niciodată uşoare. Şi devin întotdeauna mai dificile atunci când inamicul reuşeşte să exploateze frica”, a explicat Zelenski. „De aceea, este mai sigur să nu ne lăsăm conduşi de emoţii, să nu urmărim titlurile de primă pagină, să verificăm fiecare ştire şi să căutăm informaţii, nu emoţii sau zvonuri, şi să avem încredere în forţele de apărare ucrainene”, a subliniat Zelenski. „Soldaţii noştri ştiu cum să acţioneze. Şi lucrăm pentru a ne asigura că soldaţii noştri au ceea ce le trebuie, inclusiv cu partenerii noştri, inclusiv prin producţia noastră internă de arme ucrainene”, a arătat şeful statului ucrainean.

Apelul său la vigilenţă în privinţa propagandei ruse vine în condiţiile în care, la nivel oficial, Ucraina a evitat să comenteze, duminică, un atac la Belgrorod, în Rusia, unde o întreagă coloană de zece etaje a unui bloc de locuinţe s-a prăbuşit, provocând cel puţin 11 morţi. Moscova a declarat iniţial că blocul a fost lovit de o rachetă de fabricaţie sovietică trasă din Ucraina, apoi a spus că de fapt racheta a fost doborâtă de apărarea antiaeriană rusă. În unele medii neoficiale pro-ucrainene a apărut teoria că ruşii ar fi provocat singuri tragedia, pentru a avea argumente să-şi intensifice ofensiva din Harkov. Belgorod se află la graniţa cu Ucraina şi este oraşul rusesc care a avut cel mai mult de suferit de la invazia rusă. Vladimir Putin a vorbit recent despre necesitatea de  a crea o zonă-tampon la graniţa cu Ucraina, pentru a proteja localităţile ruseşti de atacurile ucrainene transfrontaliere, iar ofensiva de la Harkov este văzută şi în această logică.