MENIU

România-Muntenegru, 1-1 în primul meci pentru Rusia 2018. PENALTY RATAT în ultimul minut

Christoph Daum

România a debutat, duminică, pe Cluj Arena, în preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2018, din Rusia, într-un meci cu Muntenegru, primul pentru noul selecţioner, germanul Cristoph Daum. Debut cu stângu, după un meci cu ritm scăzut și multe ocazii irosite ușor, în special un penalty în min.95.

Lovitură de teatru la FINAL DE MECI: Adi Popa deschide scorul în min 85, din pasa lui Adi Stanciu, însă Muntenegru egalează după doar 2 minute

PENALTY pentru România în min 95. RATARE Nicușor Stanciu, trage peste poartă!

Min. 72: România aproape de deschiderea scorului. Lovitură de colț periculoasă, deviere Moți, mingea trece prin fața porții

Min. 62: OCAZIE MARE România! Stanciu trage din lovitură liberă excelent, goalkeeperul oaspeților respinge în corner

Min. 52: Început la fel de slab de repriză. România parcă încearcă mai multe după ieșirea de la cabine, însă în continuare jocul este mult sub așteptări

Min 46 Șut peste poartă al lui Stanciu din 20 de metri

Min 32. România scapă încă o dată cu fața curată dintr-o situație complicată - șut din 8 metri respins de portarul nostru.

Min 26. Lovitură liberă executată de Stanciu pe lângă poartă

Min 21. Ocazie mare pentru Florin Andone, scăpat singur cu portarul din Muntenegru

Min 9: Primul șut periculos al României, Săpunaru trage în plasa laterală din 6 metri

Min 7: Muntenegru începe meciul cu o ocazie URIAȘĂ: un atacant al echipei oaspete a scăpat singur cu Pantilimon care scoate în extremis

"Tricolorii" au dezamăgit la Euro-2016, nereuşind să iasă dintr-o grupă cu Franţa, Elveţia şi Albania. După 1-2 cu ţara gazdă, 1-1 cu Elveţia şi 0-1 cu Albania, România a ocupat locul 4, ultimul, în Grupa A şi a plecat acasă.

Iordănescu a părăsit postul de selcţioner, iar FRF a decis ca succesorul generalului să fie un străin. Alegerea federalilor de la Casa Fotbalului a fost Christoph Daum.

Germanul a fost întâmpinat cu ostilitate la sosirea sa în România. El a fost validat la limită, în 7 iulie, de Comitetul Executiv al FRF, după ce preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, reprezentanţii cluburilor din Liga I, Valeriu Argăseală şi Florin Prunea, şi preşedintele AFAN, Emilian Hulubei, au boicotat şedinţa, pe lângă reprezentantul cluburilor din Liga a II-a Ştefan Stana şi preşedintele CCA, Kyros Vassaras, care au lipsit din diverse motive.

Daum nu a fost perturbat de acest boicot, pe care l-a considerat apanajul democraţiei, şi s-a apucat de treabă. A urmărit meciuri, din Liga I şi din alte campionate, a discutat cu jucători şi cu antrenori, a cerut modificări la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia.

Noul selecţioner s-a împiedicat în continuare de problemele cu specific românesc. FRF i-a asigurat debutul pe un stadion cu gazon deplorabil, care a găzduit concerte cu câteva săptămâni înainte de meciul cu Muntenegru şi a programat un meci din Liga I în perioada de pregătire stabilită de FIFA. Cluburile Steaua şi Anderlecht i-au luat un jucător din cantonament, pe Nicoale Stanciu, pentru a semna un contract de transfer, iar unii antrenori, printre care Laurenţiu Reghecampf, i-au întors spatele. Experimentat şi diplomat, Daum a trecut peste toate acestea, fără a intra în obişnuitele dialoguri la distanţă, atât de plăcute oamenilor de fotbal din România.

Nici problemele de sănătate ale jucătorilor nu l-au ocolit pe Daum, trei dintre fotbaliştii importanţi, portarul Ciprian Tătăruşanu, fundaşul Vlad Chiricheş şi mijlocaşul Mihai Pintilii, accidentându-se înaintea partidei cu Muntenegru. Denis Alibec, revenit şi el după o accidentare, nu este încă la nivelul fizic optim.

În aceste condiţii, Daum a păstrat ce a mai rămas din nucleul de la Euro-2016, renunţând benevol la Răzvan Raţ, Lucian Sânmărtean şi Andrei Prepeliţă. Germanul a convocat şi jucători tineri, Bogdan Vătăjelu, Vlad Achim, Răzvan Marin, Romario Benzar şi Dorin Rotariu, plus Cristian Bălgrădean ca al treilea portar, Gabriel Enache, Eric Bicfalvi şi Alexandru Maxim.

Daum are ca obiectiv calificarea naţionalei României la un turneu final al CM după 20 de ani. Jucătorii români au participat ultima dată la cea mai importantă competiţie fotbalistică în 1998, în Franţa. Atunci, fotbaliştii antrenaţi de Anghel Iordănescu s-au calificat de pe primul loc al Grupei a VIII-a preliminare, cu aproape maximum de puncte. Aflaţi în urna capilor de serie, românii au câştigat nouă mecuri şi au remizat o dată, într-o grupă pe care au dominat-o categoric şi dn care au făcut parte Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda şi Liechtenstein.

La turneul final din Franţa, România a fost din nou cap de serie şi a fost repartizată într-o grupă cu Anglia (2-1), Columbia (1-0) şi Tunisia (1-1). Generaţia de aur, devenită a "blonzilor" după ce jucătorii şi-au vopsit părul, cu liderii Gheorghe Hagi, Gheorghe Poepscu, Dan Petrescu, Adrian Ilie, a câştigat grupa G, dar a pierdut în optimile de finală, scor 0-1, în faţa Croaţiei.

De atunci, s-au desfăşurat turneele finale din Japonia şi Coreea de Sud, Germania, Africa de Sud şi Brazilia, însă naţionala română nu a mai obţinut calificarea.

Pentru Cupa Mondială din Rusia, cele 52 de reprezentative europene au fost împărţite în nouă grupe, şapte de câte şase echipe şi două de câte cinci. România a fost cap de serie la tragerea la sorţi care a avut loc la 25 iulie 2015 şi a fost repartizată în Grupa E, de şase echipe, alături de Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan.

Echipele de pe primul loc în fiecare grupă se vor califica la Cupa Mondială, iar cele mai bune opt selecţionate de pe poziţia a doua vor juca un baraj tur-retur pentru accederea la competiţia din 2018.

Programul meciurilor din Grupa E este următorul:

4 septembrie 2016: Danemarca - Armenia, Kazahstan - Polonia (ora 19:00), România - Muntenegru (ora 21:45);

8 octombrie 2016: Armenia - România, Muntenegru - Kazahstan (ora 19:00), Polonia - Danemarca (ora 21:45);

11 octombrie 2016: Kazahstan - România (ora 19:00), Danemarca - Muntenegru, Polonia - Armenia (ora 21:45);

11 noiembrie 2016: Armenia - Muntenegru (ora 19:00), Danemarca - Kazahstan, România - Polonia (ora 21:45);

26 martie 2017: Armenia - Kazahstan (ora 19:00), Muntenegru - Polonia, România - Danemarca (ora 21:45);

10 iunie 2017: Kazahstan - Danemarca (ora 19:00), Muntenegru - Armenia, Polonia - România (ora 21:45);

1 septembrie 2017: Kazahstan - Danemarca (ora 19:00), Danemarca - Polonia, România - Armenia (ora 21:45);

4 septembrie 2017: Armenia - Danemarca (ora 19:00), Muntenegru - România, Polonia - Kazahstan (ora 21:45);

5 octombrie 2017: Armenia - Polonia (ora 19:00), Muntenegru - Danemarca, România - Kazahstan (ora 21:45);

8 octombrie 2017: Danemarca - România, Kazahstan - Armenia, Polonia - Muntenegru (ora 19:00).

Turneul final al Cupei Mondiale va avea loc în perioada 14 iunie - 15 iulie 2018.

Lotul României pentru meciul cu Muntenegru este următorul:

Portari: Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra), Cristian Bălgrădean (Concordia Chiajna);

Fundaşi: Cristian Săpunaru (Astra), Valerică Găman (Karabükspor), Cosmin Moţi (Ludogoreţ), Dragoş Grigore (Al Sailiya), Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Steliano Filip (Dinamo), Gabriel Enache (FC Steaua Bucureşti);

Mijlocaşi: Vlad Achim (FC Steaua Bucureşti), Eric Bicfalvi (Tom Tomsk), Ovidiu Hoban (Hapoel Be'er Sheva), Răzvan Marin (FC Viitorul), Nicolae Stanciu (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Alexandru Chipciu (Anderlecht), Gabriel Torje (Terek Groznîi), Romario Benzar (FC Viitorul), Adrian Popa (FC Steaua Bucureşti);

Atacanţi: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Deportivo La Coruna), Claudiu Keşeru (Ludogoreţ), Dorin Rotariu (Dinamo).

Partida România - Muntenegru este programată duminică, de la ora 21.45, pe Cluj Arena.

Mai multe articole despre:
Christoph Daum