MENIU

România închide termocentrale în plină criză energetică . De ce este nevoită să ia această decizie

Urmează o ședință decisivă la Guvern! România se pregătește să oprească producția celor două termocentralele pe cărbune de la Rovinari și Turceni. Chiar ministrul fondurilor europene spune că asta ar putea duce la probleme pe piața energiei, în condițiile în care oricum au crescut foarte mult facturile românilor. În plus, sute de angajați riscă să rămână fără un loc de muncă. 

Executivul ar putea lua această decizie pentru că de închiderea celor două centrale depinde o tranșă de peste 3 miliarde de euro din bani europeni, tranșă care în momentul de față este blocată, și asta tocmai pentru cele două centrale ar fi trebuit oprite încă de anul trecut. Suntem, așadar în întârziere. Anul trecut guvernanții au amânat oprirea acestora pentru că se anunța o iarnă grea în care România ar fi avut nevoie de capacități de producție.

Acum însă, pentru a debloca această sumă de bani, trebuie luată o decizie. Pe de o parte, această decizie ar putea cauza dezechilibre pe piața de energie, o spune chiar ministrul Fondurilor Europene. Pe de altă parte, asta înseamnă și pierderea mai multor locuri de muncă.

Pentru prima problemă statul a găsit o soluție parțială. Chiar ieri, Ministerul Energiei a anunțat că a încheiat un acord de sprijin cu compania Nuclearelectrica pentru unitățile 3 și 4 Cernavodă care ar trebuie să le înlocuiască pe cele două care urmeză să se închidă.

De asemenea, cele două unități termoelectrice nu se vor închide complet, ele vor fi trecute în conservare, ceea ce înseamnă că dacă este nevoie de ele, pot fi  pornite mai repede.

Această solicitare din partea Comisiei Europene vine în contextul în care Uniunea Europeană ăși dorește să reducă poluarea iar planul prevede ca până în anul 2050 toate statele membre ale Uniunii Europene să elimine complet emisiile de carbon.