MENIU

România, țara pădurilor furate: 231 milioane de lei, prejudiciu în 2013-2014

România pierde 3 hectare de pădure pe oră. Un raport Greenpeace România arată că, în fiecare zi, se înregistrează 62 de cazuri de tăieri ilegale. Judeţele Cluj, Alba şi Maramureş sunt cele în care au dispărut cele mai mari cantităţi de lemn, ca urmare a defrişărilor ilegale.

Judeţul Argeş - 5.851 cazuri > 12,85%

Judeţul Bacău - 3.538 cazuri > 7,77%

Judeţul Mureş - 3.351 cazuri > 7,36%

Judeţul Cluj 1501 cazuri > 37%

Judeţul Alba 933 cazuri > 23%

Judeţul Maramureş 1373 cazuri > 18%

Ecologiștii cer îmbunătățirea radarului pădurilor și înăsprirea pedepselor.

Reamintim că senatorii au adoptat, în ședința plenului de marți, ordonanța Guvernului prin care sunt înființate Gărzile forestiere, pentru a combate și preveni fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă. Potrivit actului normativ, Gărzile forestiere sunt instituții publice cu personalitate juridică, aflate în subordinea autorității publice centrale răspunzătoare de domeniul silvic. Gărzile preiau atribuțiile, posturile și personalul de la Comisariatele de Regim Silvic și Cinegetic care sunt desființate.

Gărzile vor avea ca atribuții monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național, precum și aplicarea a regimului cinegetic în fondul cinegetic național. De asemenea, Gărzile asigură monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase.

Suprafața fondului forestier național este de 6.545 mii ha, la care se adaugă aproximativ 300.000 ha vegetație forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național.

Potrivit Guvernului, pierderea produsă anual bugetului național este estimată la aproximativ 250 milioane euro, iar cantitatea de masă lemnoasă recoltată în mod ilegal "pune în pericol siguranța publică".

"Se estimează că, pe lângă reducerea volumului de lemn tăiat ilegal, înființarea Gărzilor forestiere determină realizarea unor venituri la bugetul de stat, provenite din contravenții și confiscări de materiale lemnos, în valoare de circa 39.000 mii lei în anul 2015, iar în următorii ani (...) volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal va scădea semnificativ", se mai arată în expunerea de motive a ordonanței.