MENIU

Roboții conștienți cu creier de insectă ar putea deveni realitate

Deși suntem încă departe de o lume controlată de roboți, trăim poate fără să ne dăm seama într-o lume populată de aceștia. Roboții sunt peste tot în jurul nostru și mereu apar modele noi, precum roboții cu creier de insectă.

Unitatea responsabilă de noile tehnologii de la Pentagon vrea să folosească creierul insectelor pentru a controla roboții. Astfel, cercetătorii ar putea da naștere și altor modele de inteligență artificială și totodată ar ajuta la explorarea conceptului de conștiință.

„Natura a forțat asupra acestor insecte o miniaturizare drastică și o eficiență a energiei, unele din ele având doar câteva sute de neuroni […], menținând în același timp funcțiile de bază”, arată un document de la Pentagon. „Mai mult, aceste organisme probabil sunt capabile să arate o subiectivitate crescută a experienței”. Mai departe, documentul sugerează că „până și insectele mici au experiențe subiective, primul pas către un concept de conștiință”.

În ce scop vor fi folosiți roboții cu creier de insectă

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agenție faimoasă pentru finanțarea de proiecte și pentru faptul că reprezintă o ramură de cercetare esențială pentru armata Statelor Unite ale Americii, plănuiește să creeze interfețe care să poată programa creierele soldaților.

„Cei de la DARPA ar putea injecta memoria utilizând codurile neurale precise pentru anumite abilități”, a explicat directorul de cercetare pentru vindecarea minții și corpului de la DARPA, Justin Sanchez. „Dacă știu codurile neurale ale unui om, aș putea să ofer acel cod neural altei persoane? Cred că se poate”.

În plus, DARPA a lansat un concurs în cadrul căruia va oferi un milion de dolari companiei care va reuși să implementeze creierul insectelor în roboți. Însă, câștigătorul va trebui să conducă un studiu de fezabilitate cu privire la maparea sistemului central de inteligență al insectelor.

Sursă

Mai multe articole despre:
insecte roboţi creier