MENIU

RITMUL vaccinării împotriva COVID-19 SCADE în UE și SUA - Restricțiile ridicate și efectul războiului din Ucraina

RITMUL vaccinării împotriva COVID-19 SCADE în UE și SUA - Restricții ridicate și războiul din Ucraina

Ritmul vaccinărilor anti-COVID-19 în Uniunea Europeană a scăzut în urmă cu o săptămână la cel mai mic nivel în mai mult de un an. Și în Statele Unite a scăzut interesul pentru vaccinare.

Potrivit statisticilor UE, ritmul vaccinării anti-COVID-19 a scăzut în contextul diminuării temerilor referitoare la pandemie, relaxării restricţiilor şi deplasării atenţiei publice către criza din Ucraina, informează Reuters, potrivit Agerpres.

DE CE scade interesul vaccinării împotriva COVID-19 - Criza din Ucraina

De la începutul anului 2022, ritmul vaccinării în statele membre UE a scăzut constant în contextul unei reduceri a numărului de infectări. Circa 72% dintre populaţia Uniunii a fost vaccinată cu două doze, zeci de milioane de persoane fiind în continuare nevaccinate.
În săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, vaccinările au scăzut sub 4 milioane, cel mai redus nivel din ianuarie 2021, potrivi datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).
Scăderea s-a accentuat de la mijlocul lunii februarie, înregistrându-se o reducere a ritmului vaccinărilor în medie cu 30% săptămânal, cea mai rapidă diminuare cu excepţia perioadei sărbătorilor.
Scăderea s-a produs pe fundalul ridicării restricţiilor inclusiv a obligativităţii prezentării dovezii vaccinării la locul de muncă şi pentru accesul în spaţii publice, după ce varianta Omicron, extrem de transmisibilă, s-a dovedit mai puţin severă decât variantele anterioare.
Coincide totodată cu deplasarea atenţiei globale de la pandemie la criza din Ucraina începând cu mijlocul lunii februarie, când Washington a început să avertizeze asupra unei iminente invazii ruse în ţara vecină.
„Oamenii au început să se simtă deja în afara pericolului. Apoi războiul din Ucraina a contribuit cu certitudine la închiderea capitolului COVID-19”, a declarat Antonella Viola, profesoară de imunologie la Universitatea din Padova, Italia.

Statisticile din Franţa şi Italia arată că ritmul vaccinărilor a scăzut de la mijlocul lui februarie. În acelaşi timpul căutările pe Google pentru informaţii referitoare la COVID-19 în cele două ţări au atins cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei, în timp ce căutarea informaţiilor despre Ucraina a crescut vertiginos.
Ritmul vaccinărilor în Statele Unite a scăzut de asemenea vertiginos, potrivit datelor Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din SUA (CDC). În săptămâna care s-a încheiat pe 25 februarie, s-a înregistrat cel mai redus total la administrarea primelor doze, precum şi a dozelor booster de la debutul campaniei de vaccinare, în decembrie 2020.

CÂTE doze au fost administrate în ultima săptămână

Din cele circa 3,7 de milioane de doze administrate în Uniunea Europeană în săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, doar 230.000 de doze au fost administrate persoanelor nevaccinate, cel mai scăzut număr până în prezent.
Acest lucru reflectă parţial rata ridicată a acoperirii vaccinale primare, unele ţări administrând şi doze booster, dar şi rezistenţa unei părţi a populaţiei.
Scăderea coincide cu introducerea vaccinului Novavax în Uniunea Europeană de la jumătatea săptămânii trecute.
Oficialii din domeniul sanitar au sperat să-i convingă astfel şi pe cei ezitanţi întrucât Novavax este un ser care se bazează pe proteine recombinate, o tehnologie mai convenţională în comparaţie cu ARN mesager.
Vaccinul Novavax este administrat de obicei ca primă doză persoanelor nevaccinate, în timp ce persoanele cărora le-a fost administrată schema primară de vaccinare primesc un booster pe bază de ARN mesager.
Dozele booster au reprezentat două treimi din vaccinările în Uniunea Europeană săptămâna trecută, în timp ce primele doze au reprezentat doar 6% din total, restul fiind doza a doua din schema de vaccinare anti-COVID-19.
ECDC a precizat că nu deţinea deocamdată date referitoare la administrarea serului Novavax.
Potrivit Novavax, livrările de vaccinuri au început pe 24 februarie, însă unele state au primit primele doze abia săptămâna aceasta.