MENIU

Risc de BLACKOUT din decembrie 2022: Pericol major pentru jumătate din Capitală - ELCEN cere ajutor pentru a trece iarna

Risc de BLACKOUT din decembrie 2022: Pericol major pentru jumătate din Capitală - ELCEN cere ajutor pentru a trece iarna

Risc de blackout în Capitală! ELCEN, principalul producător de energie electrică al capitalei, avertizează că riscă să nu treacă iarna. Dacă pentru energia termică a reușit să încheie contracte pentru sezonul rece, pentru energia electrică încă este nevoită să cumpere gaze de pe o zi pe alta, iar plata i se cere în avans. Fără un împrumut de la Guvern care să ajungă la Primărie, Termoenergetica și apoi ELCEN, bucureștenii riscă să rămână fără curent.

Electrocentrale Bucuresti S.A. a lansat un avertisment sumbru pentru locuitorii Capitalei pentru iarnă. Compania a anunțat că nu are bani să plătească gazul și curentul electric pentru a asigura lumină, căldură și apă caldă în apartamentele bucureștenilor în lunile ce vin.

Dacă în privința gazelor, ELCEN a reușit să încheie un contract pentru toată perioada iernii, nu la fel este situația în cazul producerii de energie electrică. ELCEN a semnat un contract cu Romgaz pentru furnizarea de gaze naturale doar pentru producerea de energie termică, pentru perioada noiembrie 2022-martie 2023, potrivit e-nergia.ro. Dar nu are un contract pentru gaze necesare pentru producerea de energie electrică și nici banii necesari pentru a semna unul. De aceea, în prezent folosește gazul din depozitul propriu. 

ELCEN a avertizat că este posibil să nu poată trece peste această iarnă. Pentru producerea energiei electrice, ELCEN folosește gazele pe care le-a înmagazinat în anii trecuți, în depozitul propriu. Însă resursa este limitată și acoperă doar consumul până în luna decembrie a acestui an sau cel mult până în ianuarie 2023. 

Gazul ieftin, alocat prin OUG 27 reprezintă o mică parte din consum, iar pentru tot gazul, inclusiv pentru cel scump, trebuie să plătească în avans. Și compania e nevoită să cumpere gazele de la o zi la alta, la prețuri mai mari, iar pentru multe achiziții i se cere și plata în avans. Și, dacă este prea scump, compania poate opri producția de energie electrică.

Gazul pe care ELCEN îl folosește în prezent pentru producerea de energie termică pentru populație este compus din: gazul din producția curentă a producătorilor de gaze care are prețul de 150 de lei (pentru perioada septembrie 2022 – martie 2023) și gazul din depozit achiziționat tot în baza OUG 27/2022 care este la prețul de 250 de lei (pentru perioada aprilie 2022 – septembrie 2022).

ELCEN poate cumpăra gazul necesar dacă Termoenergetica își plătește datoriile, care nu are banii necesari. Datoria istorică a companiei primăriei către Termoenergetica, apoi compania către ELCEN este de peste 600 de milioane de lei, generată pentru că Primăria Capitalei nu a plătit subvenția și pierderile de pe rețea, respectiv apa caldă pierdută în pământ.

ELCEN speră la un împrumut de la Guvern, din cauza datoriei istorice a Termoenergetica.

Datoriile Termoenergetica către ELCEN însumează  în acest moment 712.813.053,93 lei. ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii împotriva Termoenergetica, pentru datorii de 535 milioane lei. În situația în care ELCEN nu primește contravaloarea pentru energia termică livrată, există un risc major ca ELCEN să nu poată depăși această iarnă, fiindcă se va afla în imposibilitatea de a achiziționa gazul necesar pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare, în condițiile în care ROMGAZ a solicitat plata pentru achiziționarea gazului în avans, potrivit e-nergia.ro

La rândul lui, primarul general - Nicușor Dan a declarat că nu are cum să plătească datoria companiei. Prin urmare, locuitorii Capitalei riscă să rămână în întuneric în decembrie sau din ianuarie, în lipsa unui împrumut de la Guvern către municipalitate care va ajunge în cele din urmă și la ELCEN.

Nicușor Dan a făcut deja apel la Guvern pentru a aloca banii necesari ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica. Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis însă primarului general, luni, că așteaptă soluții, iar ministrul Dezvoltării - Cseke Attila i-a cerut planul de investiții făcute în rețeaua de termoficare a Capitalei. În același timp, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut demisia lui N. Dan de la Primăria Generală.

Un al doilea semnal de la vârful Guvernului a venit din nou, marți, în doar 24 de ore de la cererea primarului general.

Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis lui Nicușor Dan că „este o problemă a autorităţii locale. PMB are în responsabilitate să rezolve această problemă. Ne aducem aminte că acest lucru, eu personal, am chemat la discuţii pentru a rezolva problema termiei din timpul sărbătorilor de anul trecut. După aceea i-am invitat pe primar şi pe cei responsabili să vină să prezinte un plan concret prin care să rezolvăm această situaţie de sistem din Capitală”.

„Să-şi rezolve problema. Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”, a mai precizat şeful Guvernului, întrebat marți, de jurnaliști despre situația căldurii și curentului electric pentru bucureșteni.