MENIU

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE REPUBLICA MOLDOVA. Cine e câștigător

<p>REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE DIASPORA ITALIA</p>

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE REPUBLICA MOLDOVA. Peste un milion de români se află în REPUBLICA MOLDOVA, la muncă. Câți dintre ei vor vota și ce REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE REPUBLICA MOLDOVA vom avea.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE REPUBLICA MOLDOVA

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALEREPUBLICA MOLDOVA.

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a câştigat detaşat alegerile din străinătate, turul I, cu 46,17% din voturi - 73.912 de voturi. El a fost urmat la mare distanţă de Victor Ponta, care a adunat 15,9% din voturi, un total de 25.566 de voturi, arată rezultatele finale publicate de BEC, joi.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE REPUBLICA MOLDOVA. Ce s-a întâmplat în Franța

Iohannis a câştigat şi Franţa, cu 3993 de voturi la 629, o diferenţă considerabilă. Sute de români s-au plând că nu au putut vota din cauza dezorganizării de la ambasadă. Şi la Paris, Poliţia a fost chemată de personalul ambasadei.

În Italia, situaţia a fost asemănătoare. Iohannis a obţinut 16.054 voturi, Ponta - doar 6.107.

În Marea Britanie, Iohannis a obţinut 4.742 de voturi, iar Ponta doar 735. La Londra, alte câteva sute sau chiar mii de români s-au plâns că nu au putut vota.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE REPUBLICA MOLDOVA. Cum a fost în Repubica Moldova

În Republica Moldova, Victor Ponta s-a impus, la o distanţă de o mie de voturi. Candidatul PSD a obţinut 8.202 voturi, spre deosebire de cele 6.986 ale lui Iohannis. Este una dintre puţinele ţări câştigate de Ponta, care s-a mai impus în Coreea de Nord, Zimbabwe, Pakistan, Brazilia şi teritoriile palestiniene.

În Spania, Iohannis a câştigat fără probleme, cu 16.390 de voturi la 4.768.

În Statele Unite a câştigat tot Klaus Iohannis, cu 3.473 de voturi la 559.

Iohannis a câştigat şi în teatrele de război, acolo unde votează militarii români. În Irak, candidatul ACL a adnat 40 de voturi, comparativ cu cele 23 ale lui Ponta. În Afganistan, candidatul ACL a primit 151 de voturi, Ponta doar 61.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE REPUBLICA MOLDOVA. VEZI AICI STATISTICA COMPLETĂ a voturilor din STRĂINĂTATE

De unde se descarcă DECLARAŢIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE

Cetățenii români care vor vota în străinătate la turul doi de scrutin, pentru alegerea președintelui României, pot descărca, de pe site-ul ministerului Afacerilor Externe, declarația pe propria răspundere, informează un comunicat al diplomației române.

"Conform deciziei BEC nr. 125D din data de 4 noiembrie, emisă ca urmare a întrevederii și pe baza propunerilor ministrului afacerilor externe, MAE pune la dispoziția cetățenilor români care vor vota în străinătate la turul doi de scrutin pentru alegerea Președintelui României formularul declarației pe proprie răspundere. Formularul este disponibil pe site-ul MAE, inclusiv în cadrul secțiunii dedicate alegerilor prezidențiale, link: http://www.mae.ro/prezidentiale-2014", informează sursa citată.

Totodată, declarația pe propria răspundere se regăsește și pe site-ul  BEC: http://www.bec2014.ro/.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE REPUBLICA MOLDOVA. CE SPUNE MAE

MAE reamintește că o condiție absolut necesară pentru exercitarea dreptului de vot este completarea acestei declarații, așa cum prevede art. 44 alin. (5) din Legea Nr. 370/ 2004 pentru alegerea Președintelui României. REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE DIASPORA MAREA BRITANIE.

"Formularul poate fi completat de titular înainte de a intra în secția de votare, dar semnarea și datarea sa se va face în fața membrilor secției de votare", informează MAE.

Românii din străinătate s-au plâns şi de proasta organizare, personalul insuficient din comisiile electorale, prea puţine ştampile şi prea puţine secţii de votare. În unele ţări, s-a putut vota doar în capitală sau în oraşele importante cum e cazul Canadei sau al ţărilor scandinave. Românii s-au plâns că ar fi trebuit să străbată sute, chiar mii de kilometri până la cea mai apropiată secţie.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE REPUBLICA MOLDOVA. Câte sesizări a primit BEC în primul tur

BEC a primit peste 200 de sesizări prin care români din străinătate cer mărirea numărului de secţii de votare din diaspora la turul 2 al prezidenţialelor şi reclamă atât lipsa de secţii în anumite localităţi cât şi nereguli în procesul de votare.

O alegătoare reclamă inexistenţa secţiilor de votare în Nova Scoţia (Canada), o alta se declară nemulţumită de faptul că nu există nicio secţie de votare la Consulatul României din Liverpool (Marea Britanie). Alte sesizări se referă la absenţa unor secţii de votare din "Piazza Diaz, nr. 38, Formihosa, Mantova", în Statul Connecticut, zona Hartford (SUA). Un petent cere înfiinţarea unei secţii de votare în Nantes (Franţa), iar altul în Spalding (Franţa).

Un alegător cere deschiderea unor secţii de votare suplimentare în Dublin (Irlanda), iar un altul în Bremen (Germania). Un cetăţean domiciliat în diaspora solicită suplimentarea materialelor necesare votării în Glen Cove (SUA) pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate au mai reclamat la BEC modul în care s-a desfăşurat procesul de votare la Consulatul României la New York, la secţia de votare din Stuttgart (Germania) şi la secţie din Viena (Austria).

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE REPUBLICA MOLDOVA. Ce spunea Iohannis după primul tur

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, prin modul defectuos în care s-a organizat votul la alegerile prezidenţaie în Diasporă, Victor Ponta a făcut ţara "de râs".

"Guvernul Ponta ne-a făcut de râs în lume prin organizarea defectuoasă din secţiile de votare din Diaspora. Românii au fost umiliţi. (...) Cer Guvernului, MAE, să se apuce urgent de treabă, să găsească o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare astfel încât, acolo unde românii din Diaspora vor să-şi exercite dreptul la vot, să găsească o posibilitate practică pentru a o face", a declarat Klaus Iohannis.

"Mulţi români din Diasporă sunt consternaţi de cum au fost trataţi. Sunt mii de sesizări care s-au trimis pe adresa BEC, din partea unor români care nu au putut să voteze. Dacă există la Victor Ponta, în Guvernul României, o urmă de demnitate şi respect faţă de românii din Diasporă, le solicit să rezolve problema", a mai spus liderul ACL.

Întrebat ce soluţii există pentru votul din Diaspora, acesta a declarat: "Sunt convins că la Guvern există resurse pentru a da peste noapte un act normativ prin care se înfiinţează noi secţii de votare."