MENIU

Regatul Unit: Două milioane de persoane vor să rămână și după BREXIT. 400.000 sunt români

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie.

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Dintre acestea, 590.300 s-au înscris doar în luna octombrie, anunță euractiv.com, preluat de Agerpres. Sistemul a fost creat pentru a asigura drepurile cetățenilor europeni stabiliți in Regatul Unit și după retragerea din Uniunea Europeană.

Din totalul subscrierilor primite până în prezent de autorităţile britanice, cele mai multe au fost făcute de cetăţeni polonezi - 456.600, care sunt urmaţi de români - 388.600 - şi italieni - 259.300.

Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de înregistrat, în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca în prezent. De asemenea, cei eligibili pot solicita obţinerea cetăţeniei Regatului Unit.

Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lunii iunie 2021 în cazul unui Brexit cu acord sau până la 31 decembrie 2020 în eventualitatea unui Brexit fără acord.

În urmă cu o lună, la 11 octombrie, adjunctul ministrului britanic de Interne, Brandon Lewis, a avertizat că Regatul Unit va deporta cetățenii europeni care nu au aplicat la timp pentru a primi statutul de ședere după Brexit.

Brexit-ul a fost prelungit până la 31 anuarie 2020. Inițial, Marea Britanie trebuia să părăsească UE pe 29 martie, termen amânat de două ori, pentru 12 aprilie și mai apoi pentru 31 octombrie.

Guvernul României a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord.

România era singura ţară din UE care nu adoptase un astfel de act normativ.

Înainte de instalarea noului Cabinet liberal, premierul Ludovic Orban reproșa Guvernului PSD că nu a emis ordonanţa de urgenţă care reglementa situaţia românilor din Marea Britanie, deşi i s-a solicitat în repetate rânduri.

Orban declara, pe 1 noiembrie, că „guvernul PSD ar fi lăsat toţi cetăţenii britanici în aer" dacă nu s-ar fi amânat Brexitul.

Orban: „Noroc că s-a amânat BREXIT-ul. Guvernele PSD ar fi lăsat cetățenii români în aer!”

Mai multe articole despre: