MENIU

Reacția ministrului Mediului după atacul jurnaliștilor și activistului de mediu: "Lucrurile au ajuns mult prea departe!"

Tanczos Barna, ministrul Mediului

Ministrul Mediului Tanczos Barna condamnă incidentul în care un activist de mediu și doi jurnaliști care filmau un documentar privind tăierile ilegale de păduri au fost bătuți crunt de un grup de oameni, în județul Suceava, afirmând că "lucrurile au ajuns mult prea departe”.

"M-am întâlnit cu Tiberiu Boșutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanța muncii pe care o depune alături de toți ceilalți activiști de mediu și avertizori de integritate.

Avem aproape 1 milion de interogări în aplicația Inspectorul Pădurii, iar cetățenii, atunci când verifică transporturi și reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoții de lemne.

Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă.

Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să ofere întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată", a afirmat ministrul Mediului, potrivit HotNews.ro

Reamintim că trei bărbați au fost grav răniți după ce au fost atacați, joi seara, de hoții de lemne! Este vorba de doi jurnaliști și regizori, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, și un activist de mediu - Tiberiu Boșutar, care au fost bătuți crunt de 20 de indivizi într-o pădure de lângă comuna Coșna, din județul Suceava. Cei trei filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri dn România.

Anunțul a fost făcut de organizația de protecția mediului Greenpeace România, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.  Echipamentele de filmare și înregistrările făcute au fost distruse de cei 20 de bărbați care i-au atacat. Mihai Dragolea a căzut într-o râpă după atacul grupului cu bâte și topoare și a reușit să fugă și să anunțe la 112. Organizația de mediu a anunțat ulterior că cei trei au ajuns la spital iar starea lor este stabilă.
 
Inițial, cei trei au fost transportati la Spitalul din Vatra Dornei, după ce unul dintre cameramani și activistul de mediu și-au pierdut cunoștința în urma loviturilor. Ei au fost transferați la Spitalul Județean Suceava pentru investigații medicale și tratament, potrivit NewsBucovina.ro. Tiberiu Boșutar a refuzat internarea după ce a primit îngrijiri medicale, potrivit postării de pe pagina sa de Facebook.
 
„Regizorul și jurnalistul Marius Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei. Avocații Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență. Cerem Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”, a transmis Greenpeace România pe Facebook.
 
 

La sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei se află, ]n prezent, cinci persoane care au fost implicate în altercaţia de joi seara, acestea fiind audiate cu privire la eveniment.

A fost constituit din oficiu dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere şi continuă activităţile procedurale.

„Este o faptă cu violență care sunt implicați activiști de mediu și jurnaliști, nu au depus cei trei plângeri penale. Au fost efectuate activități investigative și au fost identificate 5 persoane care se află în acest moment la audieri, urmând să se discpună măsurile procesuale.

Treaba noastră este să asigurăm materialul probator. Se va analiza inclusiv numărul de persoane care au participat. Nu ne oprim la a comunica doar niște prime măsuri”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul şef Ionuţ Epureanu, la Realitatea PLUS.