MENIU

Război în Ucraina, ziua 88: Rușii și ucrainenii se luptă pentru controlul regiunilor separatiste - Armata lui Putin a scos din arsenal o armă rară

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Războiul din Ucraina a continuat în cea de-a 88-a zi cu ofensiva majoră a Armatei ruse în Lugansk, una dintre cele două regiuni separatiste din Donbas. Pe de altă parte, liderul ucrainean Volodimir Zelenski exclude orice compromis legta de Donbas și a cerut occidentului arme pentru a lansa o ofensivă.

UPDATE 00:30 - Forţele ucrainene ar fi distrus, cu focuri de artilerie, un mortier autopropulsat 2S4 Tyuplan, o armă ce nu se regăseşte în multe exemplare în stocul activ al Armatei Roşii, dar care are o putere de foc remarcabilă. 

UPDATE 23:50 - Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina şi a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului, potrivit agențiilor de presă internaționale.

UPDATE 22:00 - Lituania nu mai importă energie din Rusia de astăzi. Ministrul Energiei a declarat că achizițiile de gaze, petrol și electricitate de la Moscova se opresc pentru a arăta „solidaritate” cu Ucraina – și pentru a reduce finanțarea pentru „mașina de război rusă”.

UPDATE 20:00 - Primarul pus de Rusia într-o localitate din Ucraina a fost rănit într-o EXPLOZIE și a ajuns la terapie intensivă.

UPDATE 19:00 - Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care interzice simbolurile invaziei ruse, inclusiv cele care conțin literele Z și V, a declarat deputatul Yaroslav Zheleznyak pe Telegram. 
 
UPDATE 17:00 - Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în acest scop.
 
UPDATE 15:00 Discurs istoric al președintelui polonez Andrzej Duda în Parlamentul ucrainean, la prima adresare în persoană a unui lider străin de la declanșarea invaziei ruse. "Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul", a declarat acesta, în ovațiile și aplauzele tuturor celor prezenți. Volodimir Zelenski l-a îmbrățișat prelung pe omologul său, în semn de recunoștință pentru poziția fermă a Varșoviei
 

UPDATE 11:00 - Germania nu va trimite tancuri Marder în Ucraina, deși are peste 60 de astfel de vehicule de infanteriei pe care nu intenţionează să le folosească în interes propriu, scrie presa de la Berlin, care citează documente interne. Pe de altă parte, oficialii germani au confirmat trimiterea de blindate.

UPDATE 10:00 - Trupele ruse se pregătesc probabil pentru o ofensivă pentru a captura restul regiunii de nord a Hersonului şi a avansa spre Zaporojie.
 
Update 7:30 Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, potrivit Agerpres. Au fost folosite, potrivit sursei, rachete Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, lansate de pe mare.
 
Update 7:00 Rusia ar putea face un schimb de prizoneri cu Ucraina, în care să fie implicați luptători ucraineni capturați la Mariupol contra miliardarului Viktor Medvedciuk, un aliat al lui Vladimir Putin, aflat în detenție în Ucraina.
 
Kievul a exclus o încetare a focului sau concesii către Moscova. Consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care implică cedarea de teritoriu. El a spus că a face concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice întrerupere a luptelor.