MENIU

Război în Ucraina, ziua 784: Kievul va solicita convocarea Consiliului NATO-Ucraina. Zelenski: „Sunt vieţile umane diferite?”

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia cerului, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski, manifestându-şi din nou nemulţumirea că Ucraina nu a beneficiat de acelaşi sprijin ca Israelul în cazul atacului iranian de peste weekend. Pe de altă parte, liderul de la Kiev i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, care a fost în vizită în China, pentru eforturile diplomatice depuse, subliniind că Beijingul poate contribui la o „pace justă” pentru Ucraina.

UPDATE 00.00 - Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri europenilor să urmeze exemplul Germaniei, care a anunțat furnizarea Kievului unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot, relatează AFP. 

„Este o nevoie imediată și vrem să-i încurajăm și pe alții să o facă”, a declarat el la sosirea sa la Bruxelles pentru un summit al celor 27.

UPDATE 22.00 - Organizatorii unei strângeri de fonduri din Slovacia pentru cumpărarea de muniții pentru Ucraina au declarat miercuri că doresc să strângă un milion de euro, respingând decizia guvernului lor de a oprit ajutorul militar vecinului lor sfâșiat de război, relatează AFP.

UPDATE 21.00 - Un agent secret german a respins miercuri, în fața unui tribunal din Berlin, acuzațiile de spionaj în favoarea Rusiei, susținând că a vrut să își recruteze complicele ca informator, potrivit AFP.

Într-o declarație citită de avocatul său, Carsten Linke, în vârstă de 53 de ani, a declarat că „nu și-a încălcat îndatoririle” în timp ce era angajat al Serviciului Federal de Informații german (BND).

UPDATE 19:28 - Ce se întâmplă dacă Rusia cucerește Ucraina? Consecințe devastatoare pentru România și NATO!

Victoria rușilor în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru NATO, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Într-un astfel de scenariu, granițele Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României s-ar afla direct sub amenințarea unui atac terestru rusesc.

UPDATE 18.00 - Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze, care vor fi puse la dispoziţia Centrului european de instruire F-16, au aterizat miercuri, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, anunţă MApN.

„Centrul european de instruire F-16 reprezintă un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța”, arată comunicatul MApN.

UPDATE 17.00 - Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE 12:56 - Cel puţin opt morţi şi ”mulţi răniţi” la Cernihiv, într-un atac rus cu rachetă

Un triplu atac rus cu rachetă s-a soldat cel puţin opt morţi şi ”mulţi răniţi” la Cernihiv, în nordul Ucrainei, anunţă pe Telegram guvernatorul regiunii cu acelaşi nume Viaceslav Ceauş, relatează AFP.

”Inamicul a comis un atac cu trei rachete aproape în centrul oraşului. Sunt civili morţi, mulţi răniţi”, anunţă într-o înregistrare video publicată pe Telegram Viaceslav Ceauş.

 

UPDATE 12:10 - Numărul militarilor ruşi ucişi în Ucraina depăşeşte 50.000 

Numărul militarilor ruşi care au murit în războiul din Ucraina depăşeşte în prezent 50.000, potrivit unui calcul întocmit de BBC, citat miercuri de EFE.

În cel de-al doilea an al invaziei Rusiei asupra Ucrainei, declanşată la 24 februarie 2022, numărul morţilor a fost cu aproape 25% mai mare decât în primul an, potrivit serviciului în limbă rusă al BBC, care din 2022 contabilizează decesele cu ajutorul grupului independent Mediazona şi al voluntarilor.

Cei care au participat la această numărătoare au analizat şi date din rapoarte oficiale, ziare şi reţele sociale.

Potrivit BBC, peste 27.300 de militari ruşi au murit în al doilea an de lupte, reflectând modul în care victoriile teritoriale au avut costuri umane uriaşe.

Ucraina a folosit formula de "maşină de tocat carne" pentru a descrie strategia Rusiei de a trimite valuri de soldaţi pentru a încerca să epuizeze forţele ucrainene şi să expună locurile în care se află acestea pentru a fi luate în vizor de artileria rusă.

Numărul real al militarilor ruşi morţi este probabil mult mai mare, notează BBC, subliniind că analiza sa nu include decesele miliţienilor din Doneţk şi Lugansk, teritorii ocupate de ruşi din estul Ucrainei.

UPDATE 11:08

Într-o analiză specială, ISW avertizează SUA că rușii avansează ferm, iar o cădere a Ucrainei “va pune sub amenințarea unui atac terestru rusesc granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru prima dată de la căderea URSS”.

Ucrainenii au atacat marți noaptea baza aeriană rusească de la Geankoi (Crimeea) dar rușii acumulează forțe la Ceasiv Yar, în Donbas, în ceea ce pare a fi pregătirea unei ofensive terestre care se poate dovedi decisivă.

Într-o analiză specială, publicată marți seara, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW – probabil cel mai prestigios grup de analiști, cu sediul la Washington), avertizează Statele Unite că “Rusia iese din războiul pozițional și începe să reia manevre active pe câmpul de luptă, profitând de întârzierile în furnizarea asistenței militare americane pentru Ucraina. Armata Ucraineană nu mai poate menține liniile actuale ale frontului acum, fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special muniții de artilerie și apărarea aeriană, pe care doar SUA le pot oferi rapid și la scară”, arată ISW, care explică faptul că unitățile ucrainene din prima linie sunt expuse atacurilor aeriene rusești, iar avioanele acestora lansează acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene, pentru prima dată de la începutul războiului.

UPDATE 9:56 - Zelenski a promulgat legea controversată a mobilizării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea mobilizării împotriva invaziei ruse, un text controversat din cauza dispariţiei în ultimul moment a unei clauze care prevedea o demobilizare a militarilor după 36 de luni şi care înăspreşte pedepsele refractarilor, relatează AFP.

Potrivit unei note publicate pe site-ul Radei (Parlamentul ucrainean), textul i-a fost prezentat marţi şefului statului, care l-a promulgat.

Ucraina - care se confruntă cu o penurie de militari voluntari - a lucrat la acest text timp de multe luni, pătate de controverse după mai bine de doi ani de război împotriva invadatorului rus, soldat cu zeci de mii de morţi.

La 11 aprilie, Parlamentul ucrainean a adoptat acest proiect de lege cu 283 de voturi.

UPDATE 8:48 - BBC - Bilanţul militarilor ruşi în Ucraina a depăşit 50.000 de morţi, fără a lua în calcul decesele din Doneţk şi Luhansk

O analiză BBC relevă faptul că, în a doua perioadă de 12 luni pe linia frontului deschis de Rusia în Ucraina - pe măsură ce Moscova şi-a impus aşa-numita strategie a ”maşinii de tocat carne” - numărul de morţi a fost cu aproape 25% mai mare decât în primul an. BBC rus, grupul media independent Mediazona şi voluntari au numărat decesele începând cu februarie 2022, acestea depăşind 50.000.

Noile morminte din cimitire au ajutat la furnizarea numelor multor soldaţi.

De asemenea, echipele au cercetat informaţii din surse deschise din rapoarte oficiale, ziare şi social media.

Mai mult de 27.300 de soldaţi ruşi au murit în al doilea an de luptă, o reflectare a modului în care câştigurile teritoriale au venit cu un cost uman uriaş.

Rusia a refuzat să comenteze.

UPDATE

„Lucrăm în fiecare zi, fără nicio pauză, pentru oportunităţi mai mari în relaţiile cu partenerii. Lucrăm pentru a obţine mai mult ajutor real. Lucrăm pentru a obţine o adevărată egalitate în apărarea împotriva terorii, atunci când aceleaşi reguli, cu adevărat egale, se aplică pentru noi aici, în Ucraina, în Europa şi în alte părţi ale lumii, atunci când ne confruntăm cu aceleaşi manifestări de teroare, cu aceleaşi atacuri cu rachete şi drone. Am auzit multe în ultimele două zile. Conflicte diferite - aici în Europa şi în Orientul Mijlociu - niveluri diferite de ameninţare, spaţii aeriene diferite. Deşi, "piesele de şah" şi balistica sunt aceleaşi... Ameninţări diferite de escaladare. Dar sunt vieţile umane diferite, au oamenii o demnitate diferită? Nu. Noi preţuim fiecare viaţă în mod egal. Trebuie să o preţuim. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel”, a spus Zelenski în discursul său video de marţi seară.

El a anunţat în context că Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia antiaeriană, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina volodimir zelenski