MENIU

Război în Ucraina - Ziua 33 - Armata ucraineană deține controlul în zona Kievului - 40 de bomardamente pe zi. 143 de copii au fost uciși în conflict

Război în Ucraina

Războiul continuă pentru a 33-a zi pe teritoriul Ucrainei. Cu toate că multe zone au fost recurerite de ucraineni de sub ocupația rusească, armata lui Putin pare să se regrupeze în Belarus și este așteptată o nouă ofensivă.

UPDATE 00:35 Ukrtelecom a fost supus unui „atac cibernetic puternic”, lucru raportat de Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale al Ucrainei. Atacul a fost deja neutralizat, mai arată sursa citată.

UPDATE 00:30 Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba - despre discuțiile (negocierile - n.r.) de mâine, de la Istanbul, relatează NEXTA.

Programul secundar este de a rezolva problemele umanitare, programul principal este de a ajunge la o încetare a focului și la un acord stabil asupra acestuia.

Momentan, cele două părți nu s-au pus de acord asupra niciunui singur punct.

- Ucraina nu va renunța la suveranitatea, teritoriile și poporul ei.
- Dacă #Rusia vorbește din nou în limbajul ultimatumurilor și al clișeelor propagandistice, negocierile se vor încheia fără niciun rezultat.

UPDATE 00:25 Serviciile de informații militare britanice au anunțat, luni, că grupul Wagner, compania militară privată rusă, a fost desfășurată în estul Ucrainei. Informația apărută pe pagina de Twitter a Ministerului Apărării și a fost preluată imediat de media internaționale.

UPDATE 23:50 "Începând din această săptămână, creăm un grup de experți la nivelul Președinției - ucraineni și internaționali, care vor analiza în permanență sancțiunile impuse Rusiei - și cum influențează acestea cu adevărat", a anunțat președintele Zelenski, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 23:30 Luptătorii Regimentului Azov au distrus luni, 28 martie, la Mariupol un tanc inamic, un transportor blindat de trupe și un vehicul de luptă de infanterie, se arată într-un comunicat publicat pe Telegram, relatează Ukrinform.

UPDATE 23:00 Președintele american, Joe Biden, a spus că nu-și retractează observațiile potrivit cărora preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, "nu poate rămâne la putere", însă acestea nu exprimă schimbarea regimului politic de la Moscova. Mențiunea vine în urma unei remarci făcute de liderul de la Casa Albă în discursul istoric susținut sâmbătă seara, la Varșovia, la finalul vizitei oficial de stat pe care a efectuat-o în Polonia. "Acest om nu poate rămâne la putere", a spus Biden, în discursul din Varșovia. El l-a catalogat pe Putin ca fiind un "dictator" şi le-a transmis cetăţenilor ruşi că ei nu sunt consideraţi "inamici" de către Statele Unite.

UPDATE 22:30 Joe Biden: „Posibila utilizare a armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar duce la un răspuns semnificativ din partea Statelor Unite”, relatează NEXTA.

UPDATE 21:55 Forțele Armate ale Ucrainei, împreună cu Legiunea Națională Georgiană, au eliberat satul Rudnitskoye, aflat la 60 km est de Kiev, împingând linia frontului la 15 km est.

UPDATE 21:40 Ocupanții au lansat un alt atac cu rachete asupra unui depozit de petrol din regiunea Rivne, anunță Vitaliy Koval.

UPDATE 21:20 Naţiunile Unite vor încerca să pună în aplicare o "încetare a focului umanitară" între Rusia şi Ucraina şi intenţionează să-l trimită la Moscova şi Kiev pe secretarul său adjunct responsabil de probleme umanitare. Anunțul a fost făcut, astăzi, de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

UPDATE 21:00 Soldații ruși care au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl au condus vehiculele blindate neprotejate printr-o zonă extrem de toxică din pădure, ridicând nori de praf potențial periculos, au declarat lucrătorii fabricii, pentru Reuters.

#Russian soldiers who took over the #Chernobyl nuclear power plant drove their armored vehicles unprotected through a radioactive contamination zone in the forest, raising clouds of potentially dangerous dust, plant workers told Reuters.https://t.co/zaLjxOHjYY

— NEXTA (@nexta_tv) March 28, 2022

UPDATE 20:45 Acuzații grave lansate de consilierul prezidențial, Mihailo Podoliak. Potrivit oficialului de la Kiev, în regiunile sudice ale Ucrainei, ocupanții ruși colectează datele de pe pașapoartele ucrainenilor prin distribuirea unor sume mici de bani în moneda rusească. Unul dintre motive este încercarea de a organiza „referendumuri” fictive. Tehnologia este lipsită de sens. Ucraina plătește peste tot pensii și salarii, spune Podoliak, pe contul său de Twitter.

UPDATE 20:20 Momentul în care forțele ucrainene au prins într-o ambuscadă un grup de vehicule militare rusești cu o serie de detonări controlate de la distanță.

❗️Ukrainian forces ambushing a group of Russian military vehicles with a series of remote controlled detonations#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/my5flI81Py

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 28, 2022

UPDATE 20:10 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare își închide birourile din Minsk și Moscova

„Condamnăm ferm războiul cu Ucraina, iar decizia de a închide birourile este o consecință inevitabilă a acțiunilor întreprinse de Rusia, cu ajutorul Belarusului”, se arată în comunicatul oficial, citat de NEXTA.

UPDATE 19:45 Forțele ruse sunt în mare parte blocate în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit declarației unui înalt oficial american al Apărării. Astfel, potrivit oficialului american, nu au existat „schimbări” în situația din Mariupol, Cernihiv, Nikolaiev sau Harkiv, relatează CNN.

UPDATE 19:10 Primarul orașului Mariupol: 5.000 de locuitori, inclusiv 210 copii, au murit în 27 de zile de asediu, în vreme ce 170.000 de oameni se află, în continuare, în orașul port de la Marea Azov, relatează NEXTA.
 
Potrivit edilului, 140.000 de locuitori au reușit să părăsească orașul înaintea blocadei forțelor ruse, iar alți 150.000 au reușit să fie evacuați după declanșarea blocadei.

UPDATE 18:50 Putin nu este pregătit pentru compromis

Departamentul de Stat al SUA consideră că următoarea rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia va eșua: Putin nu este interesat să pună capăt războiului și nu va face compromisuri.

UDATE 18:40 Kremlinul a anunţat luni că anchetatori ruşi analizează o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare în care s-ar observa cum forţe ucrainene maltratează presupuşi soldaţi ruşi capturaţi. Veridicitatea imaginilor a fost pusă la îndoială de oficiali de la Kiev.

UPDATE 18:30 Tot astăzi, Zelenski a purtat discuții și cu cancelarul german, Olaf Scholz. 

"Am discutat cu cancelarul Olaf Scholz despre cursul procesului de negociere. L-am informat despre progresul în combaterea agresiunii și crimelor din Federația Rusă. Mi-a exprimat recunoștința pentru ajutorul oferit de Germania. Presiunea asupra Rusiei trebuie să continue, sancțiunile trebuie intensificate", a spus Zelenski, într-un tweet. 

Discussed with Chancellor @OlafScholz the course of the negotiation process. Reported on the progress of countering aggression and crimes of the Russian Federation. Expressed gratitude for the help provided by 🇩🇪. Pressure on Russia must continue, sanctions must be intensified.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 28, 2022

UPDATE 18:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, astăzi, cu premierul italian Mario Draghi despre contribuția Italiei la crearea unui sistem care să ofere Ucrainei garanții de securitate pentru a o proteja de viitoare amenințări.

"Am discutat despre cursul contracarării agresiunii ruse. Am mulțumit pentru sprijinul important de apărare și umanitar. Poporul ucrainean își va aminti acest lucru. Apreciem dorința Italiei de a se alătura creării unui sistem de garanții de securitate pentru Ucraina", afirmă Zelenski, pe Twitter.

Continued dialogue with 🇮🇹 PM Mario Draghi. Discussed the course of countering 🇷🇺 aggression. Thanked for the important defense and humanitarian support. 🇺🇦 people will remember this. We appreciate 🇮🇹’s willingness to join the creation of a system of security guarantees for 🇺🇦.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 28, 2022

UPDATE 18:00 Anonymous a postat un ordin de la un general rus

În document, generalul Bulgakov este îngrijorat de capitularea în masă a armatei ruse și de refuzul de a lupta. Drept urmare, el a ordonat să se dezvolte și distribuie o serie de videoclipuri care demonstrează comportamentul inuman al Forțelor Armate Ucrainene.

Anonymous posted an order from a Russian general

In the document, General Bulgakov is concerned about the #Russian military surrendering en masse and refusing to fight. He ordered to develop and distribute a series of videos demonstrating the inhumane behavior of the #AFU. https://t.co/kgWwgImzJA

— NEXTA (@nexta_tv) March 28, 2022

UPDATE 17:55 Forțele ucrainene au preluat controlul asupra unei mici localități situate la periferia Harkovului, potrivit unui corespondent AFP aflat la fața locului, transmite Le Figaro.

UPDATE 17:20 Primarul orașului Irpin, obiectiv strategic în apropierea Kievului, a anunțat luni că forțele ucrainene ar fi preluat controlul deplin asupra orașului. Irpin a fost scena unor confruntări acerbe între apărătorii ucraineni și trupele ruse care au încercat să se apropie de capitală.

UPDATE 17:15 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov spune că Vladimir Putin va semna un decret care restricționează intrarea în Rusia a cetățenilor „țărilor neprietenoase”, ca răspuns la sancțiunile occidentale.

Acestea sunt SUA, Marea Britanie, Canada, toată Europa, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, cărora li se adaugă alte câteva în plus.

Lavrov says Putin will sign a decree restricting entry into Russia for citizens of "unfriendly countries" in response to western sanctions.

That\"s the US, the UK, Canada, all of Europe, Japan, South Korea, Australia, New Zealand, and a few others besides. pic.twitter.com/SF6qD7VSxr

— max seddon (@maxseddon) March 28, 2022

UPDATE 16:50 UE a extins sancțiunile împotriva Rusiei în detrimentul „regulei 50%”

Acum, companiile a căror majoritate a acțiunilor sunt deținute în comun de două sau mai multe persoane sancționate sunt incluse pe lista neagră, chiar dacă niciuna dintre ele nu deține mai mult de 50%.

În SUA, „regula 50%” este în vigoare încă din 2008.

The #EU expanded sanctions against Russia at expense of "50% rule"

Now companies whose majority of shares are jointly owned by two or more persons under sanctions are blacklisted, even if none of them owns more than 50%.

In the U.S., "50% rule" has been in effect since 2008. pic.twitter.com/09ICNgj7tt

— NEXTA (@nexta_tv) March 28, 2022

UPDATE 16:30 "Din ce în ce mai mulți oameni din această lume sunt de partea Ucrainei, de partea binelui în această luptă cu răul. Și dacă politicienii nu știu cum să-i urmeze oamenii, îi vom învăța. Aceasta este baza democrației, a caracterului nostru național", afirmă președintele Zelenski, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 16:00 Publicaţia independentă Novaia Gazeta a anunţat, astăzi, suspendarea apariţiei sale atât în format online, cât şi în versiunea tipărită, până la sfârşitul operaţiunii militare în Ucraina, într-un moment în care puterea rusă îşi intensifică presiunea împotriva vocilor critice la adresa sa, relatează France Presse.

UPDATE 15:30 În Harkov, ca urmare a bombardamentelor rusești și a loviturilor aeriene, 1.177 de blocuri au fost deja distruse. Informația a fost făcut publică, astăzi, în cadrul unei ședințe de informare a primarului din Harkov, Ihor Terekhov, relatează Ukrinform.

Potrivit primarului, au fost distruse și 53 de grădinițe, 69 de școli și 15 spitale.

UPDATE 15:50 O nouă rundă de negocieri urmează să aibă loc, mâine, în Turcia. Timp de aproape două săptămâni, negocierile au avut loc în format de video-conferință, însă dialogul dintre cele două țări a avansat doar pe teme secundare, blocându-se asupra subiectelor politice principale.

UPDATE 15:15 Echipele de salvare ucrainene au primit utilaje și echipamente din Franța. Vorbim despre un convoi de 27 de vehicule de stingere a incendiilor și de salvare, precum și echipamente de salvare, care se află deja în Ucraina, anunță NEXTA.

UPDATE 15:00 Navele rusești au pătruns, astăzi, în zonele închise ale Mării Negre. Probabil că plănuiesc să lanseze atacuri cu rachete asupra țintelor de pe uscat, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

UPDATE 14:50 Kadyrov: Nu va trece mult timp până la eliberarea completă a Mariupolului.

⚡️Kadyrov: It won\"t be long before the complete liberation of Mariupol.#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/44CzxdEA8N

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 28, 2022

UPDATE 14:30 Vicecancelarul german Robert Habeck a spus că miniștrii G7 nu vor plăti Rusiei pentru gaz în ruble. Replica lui Habeck vine după ce liderul de la Kremlin, Vladmiri Putin, a anunțat că nu cedează în fața Occidentului, spunând că, dacă gazele naturale nu vor fi plătite în ruble, atunci alimentarea către Europa va fi oprită definitiv.

UPDATE 14:00 Presa rusă susține că liderul cecen Ramzan Kadyrov a sosit în orașul Mariupol și s-a întâlnit cu comandantul Armatei a 8-a, generalul Mordvichev.

#Russian media report that Ramzan Kadyrov arrived in #Mariupol and met with the commander of the 8th Army, General Mordvichev
1/2 pic.twitter.com/k5PmcJfb1S

— NEXTA (@nexta_tv) March 28, 2022

Ultima vizită a lui Kadyrov în Ucraina ar fi avut loc pe 13 martie. Pe 16 martie, „Ukrayinska Pravda”, pe baza surselor din SSU și a datelor de la serviciul online de verificare a locației telefonului, a concluzionat că Kadyrov nu se afla în Ucraina.

UPDATE 13:31 - În regiunea Kiev au loc mai mult de 40 de bombardamente pe zi. În ultimele 24 de ore, în capitala Ucrainei, au avut loc peste 40 de bombardamente de către trupele ruse asupra locuințelor, dar și asupra infrastructurii sociale.

UPDATE 12:00 - În suburbiile Hersonului, în satul Stepanovka, un fragment de rachetă rusă a lovit ferestrele unui centru pentru copii.  Elevii Centrului de Reabilitare Socială și Psihologică a Copiilor și angajații nu au fost răniți. Fragmentul a lovit fereastra camerei de joacă de la etajul doi.

UPDATE 11:49 - Primarul din Mariupol spune că aproximativ 160.000 de civili sunt blocați în oraș. Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, spune că 26 de autobuze așteaptă pentru a intra în oraș să evacueze civilii, dar acestea nu pot intra din cauza bombardamentelor rușilor. 

UPDATE 11:44 - Ucraina, sub asediu. Aproape 60 de bombardamente pe zi, în Harkov. Pe 27 martie, în regiunea Harkov au fost lansate atacuri cu artilerie și mortare de 59 de ori. Luptele aprige continuă în Izium.

UPDATE 10:57 - Pe lângă pierderile de vieți omenești, una dintre loviturile primite de ucraineni se simte și în distrugerea sistematică a infrastructurii de către ruși. În doar o lună de la invazie, ucrianenii spun că pierderile se ridică la 63 de miliarde de dolari. 

UPDATE 10:37 - Ucrainenii susțin că Armata Federației Ruse a pierdut în luptă aproape 17.000 de militari, până în prezent. Statul Major al Ucrainei mai arată că aproape 600 de blindate rusești au fost scoase din luptă, alături de aproape 1.700 sisteme de artilerie. 

UPDATE 10:21 - Crucea Roșie nu poate intra în Mariupol până când Rusia și Ucraina nu asigură culoare umanitare. 

UPDATE 09:59 - Aproape 4 milioane de ucraineni au luat calea pribegiei pentru a scăpa de ororile războiului. Alte 6,5 milioane de persoane au fugit din zonele ocupate de ruși în localitățile încă libere din Ucraina.

UPDATE 09:33 - De la începutul  invaziei ruse în Ucraina, 143 de copii au murit. De asemenea, 216 au fost răniți în război. De asemenea, conform UNICEF, războiul a dus la evacuarea a peste  patru milioane de copii ucraineni.

UPDATE 09:19 - Trupele ruse au părăsit orașul Slavutici, unde aproape toți locuitorii lucrează la centrala de la Cernobîl. Rușii au ocupat orașul pe 26 martie, l-au răpit pe primar, pe care ulterior l-au eliberat. Tot atunci, au instituit controale, și-au adus echipamentul militar și au ocupat și singurul spital din oraș. 

În cea de-a 33-a zi de război, Ucraina continuă să reziste invaziei ruse. Oficialii de la Kiev anunța că au observat o regrupare a trupelor rusești în Belarus şi se tem de o nouă ofensivă către Kiev, principala țintă a rușilor. Noi bombardamente au avut loc asupra unor depozite de petrol din Ucraina. Între timp, o nouă serie de negocieri între Rusia şi Ucraina va începe astăzi în Turcia. După mai bine de o lună de la izbuncnirea războiului, armata ucraineană încă are sub control situaţia în Kiev şi în zonele limitrofe. Un raport oficial al autorităților din Ucraina arată că Rusia și-a retras trupele care înconjurau capitala după pierderi semnificative. Există, însă, o temere majoră în ceea ce privește regruparea trupelor rusești pe teritoriul Belarusului, de unde ar putea fi lansată o nouă ofensivă. Șeful serviciilor de informații militare ucrainene spune că Rusia încearcă să împartă țara în două, pentru a crea o regiune controlată de Moscova. Noaptea trecută, depozitele de petrol situate în Lutsk, Uman, Rivne și Jhytomyr au fost lovite de rachetele Kalibr.

‼️Oil depots located in Lutsk, Uman, Rivne and Zhytomyr were hit by Kalibr missiles.

Video:#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/OHQ0bzd5ie

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 27, 2022

Cu o zi în urmp, în Herson s-a tras cu grenade fumigene asupra oamenilor adunați la un miting împotriva ocupației rusești.

In #Kherson, people went to a rally against the #Russian occupation. They were dispersed with smoke grenades. pic.twitter.com/CoIFYrjZ4n

— NEXTA (@nexta_tv) March 27, 2022

Într-o conversație telefonică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Putin să înceteze focul în Ucraina. Următoarea rundă de negocieri va avea loc la Istanbul. Asta, în contextul în care, astăzi începe la Istanbul o nouă rundă de negocieri pentru pace. Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei se vor întâlni faţă în faţă și vor duce trative până miercuri. Ucraina a descris discuţiile anterioare cu Rusia, ca fiind „foarte dificile". "Urmează o nouă rundă de negocieri, pentru că vrem pacea. Cu adevărat. Fără întârziere. După cum am fost informat, există oportunitatea şi necesitatea unei întâlniri faţă în faţă în Turcia. Nu este rău. Să vedem rezultatul. Priorităţile noastre la negocieri se ştiu. Suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială sunt fără îndoială. Garanţiile de securitate pentru statul nostru sunt obligatorii. Scopul nostru este evident – pace şi revenirea la o viaţă normală în ţara noastră cât de curând posibil", a spus Volodimir Zelenski. Într-un interviu pentru jurnaliștii ruși, Zelenski a transmis rușilor că este pregătit să adopte un statut de neutralitate ca parte a unui acord de pace cu Rusia, însă doar cu garanții stricte de securitate. Ulterior, acest interviu a fost interzis de cenzura Kremlinului.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina belarus rusia vladimir putin