MENIU

Rareș Bogdan: Nu e vremea bocetelor. Iohannis a dat ȘAH "dușmanului real" al României

Rares Bogdan, LIVE la "Jocuri de Putere"

Realizatorul TV Rareș Bogdan oferă o interpretare surprinzătoare deciziei-șoc a lui Klaus Iohannis de azi, de revocare a șefei DNA. Prin gestul său, președintele strică jocurile "dușmanului real" - PSDragnea și demontează scenariul preconizat al suspendării.

Jurnalistul Rareș Bogdan este de părere că președintele Klaus Iohannis a reușit, prin decizia surprinzătoare de revocare a șefei DNA, să blocheze confiscarea justiției de către gruparea din jurul lui Dragnea.

Ce a făcut azi Klaus Iohannis, aruncând în aer o parte din votanții din nucleul dur al președintelui, a fost să mai dea o șansă României, spune Rareș Bogdan: Azi nu sunt încă trecute Codul penal, nici dezincriminarea conflictului de interese, nici numirea șefului DNA nu se face după legea nouă modificată de PSD.

În celălalt scenariu, în care Iohannis nu semna decretul de revocare și intra în jocul suspendării, plănuit de PSD-ALDE, gruparea din jurul lui Dragnea ar fi trecut pe repede înainte și modificările la codurile penale și legile justiției și ar fi numit un om de casă la DNA.

"Iohannis le-a dat șah, jocul nu este jucat. Codul penal și Legile justițiie mai au au o șansă. Președintele nu a luat decizia cu inimă ușoară. A ales să blocheze confiscarea justiției. Sunt convins că va contesta toate legile care transformă România în feudă, într-un stat slab. Au câștigat o bătălie, dar războiul este departe de a fi terminat", a explicat Rareș Bogdan.

REALITATEA.NET a prezentat în LIVE TEXT declarațiile lui Rareș Bogdan din emisiunea "Jocuri de Putere":

- A fost șocantă vestea de dimineață, dar șocul a trecut. Dimineață ne-a explodat inima, ne-a fugit pământul de sub picioare. Părea că frontul cade, dar nu este așa. Nu trebuie să uităm că dușmanul e unul singur: PSDragnea.
- Nu am dorit să intervin pe parcursul zilei, îmi cer scuze tuturor colegilor care m-au sunat azi să mă întrebe cum comentez decizia lui Iohannis, am dorit să las să treacă aproape 12 ore să vă spun părerea mea în direct la "Jocuri de Putere".
- Am scris dimineață un text emotiv, dar l-am șters, și cred că am făcut bine. Am băut un pahar cu apă, m-am liniștit, sunt extrem de încântat de mine că am fost calm, echilibrat.
- Am luat o coală de hârtie și am împărțit-o cu o linie verticală în două: Ce câștigăm și ce pierdem. Mi-am lăsat deoparte inima și sufletul vulcanic. Am vrut să las exclusiv creierul să ia conducerea întregii zilei.
- Nu e vremea bocetelor și a găsirii de vinovații. Terenul de luptă este tot acolo.
- Seara trecută, în emisiune, doi jurnaliști la fel de bine informați ca mine încercau să afle de la mine dacă e adevărată informația cu revocarea. Era o informație care a acaparat interesul tuturor. Dar să nu uităm că terenul de luptă e tot acolo. Dragnea a anunțat azi că nu se oprește, că discută în continuare despre suspendare. Avem într-o parte oamenii din lista lui Dragnea (Șerban Nicolae, Nicolicea, Manda, Paul Stănescu, Buzatu) și dincolo restul țării.
- Am cântărit toată ziua de azi ce să le spun oamenilor care așteaptă un semn. Am decis să vă spun ce cred eu, cu riscul să se supere unii pe mine, chiar și oamenii de prin Palate. Inima a rămas în zona unei întrebări, unica la care nu am găsit un răspuns, la restul întrebărilor am găsit explicații corecte, plauzibile.
- Singura întrebare neînțeleasă: o chestiune care ține de modul de raportare. De ce nu a ieșit însuși președintele să își explice decizia. Dacă aș fi fost consilier la Cotroceni, i-aș fi dat 40 de avantaje pentru a ieși în față să explice gestul domniei sale, este un gest plauzibil, dar trebuie explicat.
- Am auzit azi toate năzbâtiile: că Iohannis a fost șantajat (vă spun sigur, președintele nu poate fi șantajat), că are tot felul de motive personale. Cred că Iohannis nu numai că a citit de multe ori motivarea CCR, dar a și pus pe două coloane avantajele și dezavantajele. Când îți construiești întreaga strategie politică pe ideea statului de drept și pe domnia legii, chiar dacă în spatele deciziei CCR este prea mult politic, este complicat să explici asta în afara țării, ei nu știu cine conduce CCR și care sunt jocurile.
- Pe scenariul că ar fi refuzat să o revoce pe Kovesi, președintele urma să fie suspendat rapid de aceste rapandule care conduc Senatul, Camera Deputaților sau Guvernul, iar în interimat ar fi măcelărit totul.
- Băieții ăștia ar fi revocat-o în secunda doi pe Kovesi, văzută ca dușmanul nr.1. Ca o paranteză, Kovesi a avut azi o prestație impecabilă. Acum DNA trebuie să demonstreze că instituția nu a stat într-un singur om și că duce mai departe lupta anticorupție.
- Pe Kovesi o revocau în maxim 10 zile. Promulgau rapid Legile justiției, Codul Penal, puneau la DNA o slugă, mazileau întreaga conducere a SRI, a SPP, detonau deciziile CCR, îl puneau în locul lui Lăzăroiu pe Iordache, că asta își dorește, să ajungă judecător CCR, schimbau legea care le interzice condamnaților penali să devină premieri ai României.
- Sigur, Klaus Iohannis se întorcea victorios după suspendare, dar cât de mult dura să repare ceea ce făceau aceste rapandule în 2 luni de zile?!
- Planul lor era ăsta: marți votăm suspendarea, iar 2 luni "suntem doar noi și ai noștri". Nu puteau să treacă de votul popular, aveau nevoie de 6 mil. de voturi, niciodată nu puteau să scoată nici măcar 4 milioane cât au avut la alegerile din 2016.
- Ce a făcut azi Klaus Iohannis, aruncând în aer o parte din votanții lui captivi și din nucleul lui electoral dur: a mai dat o șansă României. Pentru că azi nu sunt trecute Codul penal, nici dezincriminarea conflictului de interese, iar numirea șefului DNA nu se face după legea nouă modificată de PSD, care nu e promulgată.
- Iohannis le-a dat șah, jocul nu este jucat, Codul penal și Legile justiției mai au au o șansă. Chiar dacă vă este greu să credeți, vorbesc aici cu publicul "Jocuri de Putere" care e nucleul dur al lui Klaus Iohannis, președintele a decis să nu lase PSDragnea să acapareze complet statul român.
- Sunt absolut convins că nu va accepta ca DNA și instituțiile care apără statul român să ajungă pe mâna unor penali. Se va lupta ca CSM să aibă un rol predominant în numirea procurorilor șefi.
- Altfel, lăsa 2 luni țara pe mâna unor zevzeci care nu se gândesc decât la buzunarul și interesele lor. Președintele și-a luat angajamente în fața UE și a partenerilor străinilor, aceștia nu pot accepta să devină și România un butoi cu pulbere într-o regiune unde avem numai derapaje - Turcia, Ungaria, Polonia...
- Liviu Dragnea trebuie oprit instituțional, prin metode politice, să acapareze România. Suspendat, Klaus Iohannis revenea cu 60-70% de partea sa, dar care ar fi fost prețul? Nu uitați că cifrele economice sunt influențate direct de stabilitatea și predictibilitatea politică. Iohannis ieșea mai puternic, dar cum ar fi ieșit România din asta?
- Nu poți să oprești un abuz cu un alt abuz. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege. Chiar dacă a făcut-o altfel decât ne-am fi închipuit, cred că Iohannis a ales echilibrul. Acesta este cel mai important acum, nu instabilitatea politică și circul unei țări aflate în coasta Rusiei și aproape înconjurate de regimuri autocrate.
- Sunt convins că Iohannis nu va accepta amputarea instituțiilor care se opun abuzurilor. Poate își va lua încă 2-3 consilieri buni, îi pot oferi dintre invitații de la "Jocuri de Putere". Iohannis poate încă să-i oprească. Sunt convins că nu i-a fost ușor. Cei care săreau în sus de bucurie de dimineață, în unele studiouri de televiziune și poate prin Costa Rica, Madagascar, Brazilia, toți să se gândească că nu au câștigat războiul.
- Sunt convins că toți cei din DNA își vor face treaba în continuare, poate cu și mai mult elan decât până acum. Președintele nu a luat decizia cu inimă ușoară. A ales să blocheze confiscarea justiției. Sunt convins că va contesta toate legile care transformă România în feudă, într-un stat slab. Va reuși să blocheze asaltul? Nu avem nicio garanție, dar nu e momentul să ne dezicem de președinte noi cei puțini care suntem alături de el și să aruncăm cuvinte grele.
- Trebuie să fim raționali, să ne treacă supărarea. A luat decizia cu spatele la zid. Și-a asumat o decizie nepopulară. Penalii dansează pe termen scurt. Gesturile lor ne fac să continuăm lupta. Au azi o mică victorie, până la urmă legile atât de dorite de ei sunt atacate la CCR, nu conduc nici DNA-ul. Azi președinția i-a lăsat în offside.
- Iohannis a luat o decizie incomodă, a ales să nu lase România să cadă de pe hartă. Nu pierdeți din vedere cine este dușmanul adevărat al acestei țări. Vor să o transforme într-o țară de tip sud-american.

Reamintim că șeful statului a semnat luni decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR de acum mai bine de 30 de zile și a încheiat un conflict cu majoritatea PSD-ALDE, care s-ar fi putut sfârși cu suspendarea sa din funcție.

Kovesi: De azi, nu voi mai lucra la DNA. Decretul de revocare lasă un semn de întrebare


Mai multe articole despre:
revocare Kovesi