MENIU

RAPORT MCV: ANI s-a confruntat cu ATACURI ce par să coincidă cu cazurile împotriva unor politicieni

RAPORT MCV: ANI s-a confruntat cu ATACURI ce par să coincidă cu cazurile împotriva unor politicieni

RAPORT MCV. Agenţia Naţională de Integritate s-a confruntat, în 2013, cu o serie de atacuri care au părut să coincidă, deseori, cu cazurile ANI împotriva unor înalţi reprezentanţi politici, se arată în RAPORTUL MCV prezentat, miercuri, de Comisia Europeană.

RAPORT MCV. Potrivit raportului Comisiei, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a continuat să îşi consolideze bilanţul de rezultate.

"Există însă în continuare obstacole, precum şi diferenţe între progresele înregistrate în ceea ce priveşte cazurile de incompatibilitate, conflictele de interese şi averile nejustificate. Mai concret, ANI şi conducerea acesteia s-au confruntat cu o serie de atacuri care au părut să coincidă, deseori, cu cazurile ANI împotriva unor înalți reprezentanți politici", se arată în document.

RAPORT MCV. Raportul menţionează faptul că, în 2013, Consiliul Național de Integritate şi-a dovedit valoarea de organism de supraveghere capabil să explice mandatul ANI şi să intervină public atunci când este necesar.

"ANI a căpătat mai multă autoritate în calitate de instituție, guvernul sprijinind sporirea resurselor pentru asigurarea funcționării sale eficace", se arată în raport, care mai menţionează faptul că deciziile ANI sunt deseori atacate în instanță, însă statistic rezultă că instanțele au confirmat concluziile ANI în peste 80 % din acţiunile introduse împotriva unor decizii ale ANI având ca obiect un conflict de interese.

"Ar fi logic să se desprindă învăţămintele necesare din activitatea depusă în prezent de ANI, în vederea îmbunătăţirii cadrului juridic al acestei agenţii", consideră Comisia Europeană, care adaugă faptul că în prezent se discută cu guvernul un pachet care ar urma să cuprindă măsuri importante, precum anularea imediată a unui contract în momentul rămânerii definitive a unei hotărâri într-un caz de conflict de interese, efectuarea mai multor controale în etapa de numire și facilitarea accesului la declarațiile de interese.

RAPORT MCV. Comisia apreciază că acest pachet ar reprezenta pentru ANI o bună ocazie de a îndruma o codificare a cadrului de integritate, ceea ce ar asigura eliminarea oricăror presupuse ambiguităţi din actualul cadru.

RAPORT MCV. RAPORTUL MCV arată că măsurile sensibile de această natură se confruntă însă cu "incertitudinea creată de încercările succesive din Parlament de a submina eficacitatea cadrului de integritate".

"Printre acestea se numără, de exemplu, tentativele de modificare a normelor privind incompatibilitatea în cazul reprezentanților aleşi la nivel local în vara anului 2013 sau recentele tentative de modificare a Codului penal, care au vizat scoaterea unor categorii întregi de persoane fizice de sub incidența normelor în materie de integritate, inclusiv a normelor în materie de conflict de interese (a se vedea mai jos). În pachet sunt abordate și cazurile în care Parlamentul refuză să pună în aplicare o decizie pronunțată de ANI, chiar şi atunci când o astfel de decizie este confirmată de o hotărâre judecătorească", se mai arată în RAPORTUL MCV.

Potrivit Comisiei Europene, o eventuală propunere a Guvernului de modificare a legii ANI ar trebui să consolideze rolul important pe care ANI îl joacă în ceea ce privește testarea voinței politice de a menține un cadru de integritate eficace.