MENIU

Studiul care răstoarnă tot ce știam despre cutremure. Ce le-ar putea declanșa - rezultatele cercetătorilor japonezi

Studiul care răstoarnă tot ce știam despre cutremure. Foto: Profimedia

Un studiu recent a analizat o serie de cutremure care au afectat Peninsula Noto din Japonia, identificând o legătură neașteptată între activitatea seismică și schimbările presiunii subterane în regiune. Specialistii au descoperit că modelele sezoniere de zăpadă și precipitații au un impact semnificativ asupra nivelurilor de presiune subterană, care la rândul lor afectează frecvența și intensitatea cutremurilor.

Cutremurele sunt cauzate de o mișcare bruscă de-a lungul faliilor din interiorul Pământului, dar noi cercetări ale oamenilor de știință sugerează că zăpada abundentă și ploaia ar putea juca un rol semnificativ în declanșarea acestora.

Studiul, publicat miercuri în revista Science Advances, indică o potențială legătură între ninsorile abundente din Peninsula Noto din Japonia și mii de cutremure măsurate acolo de la sfârșitul anului 2020.

„Am observat că zăpada și alte încărcări ale mediului de la suprafață influențează starea de stres din subteran iar precipitațiile intense sunt bine corelate cu declanșarea cutremurelor', a spus William Frank, autorul studiului și profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului al MIT.

„Deci, clima are, evident, un impact asupra răspunsului pământului solid, iar o parte din acest răspuns sunt cutremurele', a adăugat cercetătorul.

Japonia, unul dintre cele mai populate și mai industrializate țări din lume, este cunoscută pentru fiind una dintre zonele cele mai mari activități seismice din lume. În această țară, cutremurele sunt un pericol constant, care poate avea urmări devastatoare atât pentru locuitorii din zonele afectate, cât și pentru economia națională.

Prețurile exorbitante din restaurantele din Turcia îi sperie pe turiștii români. „E prea mult, nu-mi mai trebuie”

Japonia se află într-o regiune cunoscută ca fiind una dintre cele mai active zone geologice din lume. Subsolul japonez este format dintr-o serie de plăci tectonice, care se află în continuă interacțiune. Această interacțiune conduce la apariția de mișcări seismice puternice și frecvente.

În ciuda pericolelor constante generate de cutremurele din Japonia, țara are o experiență bogată în prevenirea și pregătirea pentru evenimentele seismice. Autoritățile japoneze au dezvoltat o serie de strategii pentru a preveni pagubele cauzate de cutremurele și tsunamiurile.

Printre măsurile luate se numără:

  • Crearea de centre de alarmare pentru populație
  • Dezvoltarea de sisteme de alertare rapide pentru împiedicarea pagubelor
  • Implementarea de protocoale de evacuare rapidă
  • Crearea de infrastructuri robuste pentru a rezista la evenimentele seismice

Un bărbat a fost lovit mortal de tren la intrare în gara Medgidia. Traficul feroviar a fost blocat în zonă în urma accidentului

Mai multe articole despre:
cutremure ninsori apa subterana studiu japonia