MENIU

Război în Ucraina, ziua 807: Trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul de la Avdiivka, unde au avut loc 45 de atacuri

Razboi în Ucraina / Foto: Profi Media

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 807. Atacurile rușilor s-au intensificat în ultimele ore.

UPDATE 21:10 Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina

Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi în instruirea soldaţilor ucraineni, şi nici la pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat vineri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

„Ungaria nu va participa la aceasta”, a indicat Szijjarto, anticipând că, din cauza acestui refuz, „va fi o luptă în viitorul apropiat, întrucât NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale”, potrivit agențiilor MTI și Agerpres.

UPDATE 20:20 -Scopul exerciţiilor nucleare este de a pregăti un răspuns la atacurile asupra teritoriului Rusiei, declară Medvedev

Scopul exerciţiilor nucleare planificate de Rusia este de a pregăti răspunsul la orice fel de atacuri asupra teritoriului rus pe care Occidentul a permis Ucrainei să le efectueze cu armele pe care i le furnizează, a declarat vineri vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de Reuters.

Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, a avertizat Occidentul că Rusia ar putea ataca nu numai Ucraina ca răspuns la astfel de atacuri.

"În anumite circumstanţe, răspunsul (la astfel de atacuri) va fi îndreptat nu numai spre Kiev", a scris Medvedev pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Şi nu doar cu explozibili convenţionali, dar şi cu un tip special de arme", a ameninţat el.

Rusia a anunţat luni că va practica desfăşurarea de arme nucleare tactice ca parte a unui exerciţiu militar, ca răspuns la ceea ce Moscova a calificat drept ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Medvedev s-a referit în special la recentele comentarii ale ministrului de externe britanic David Cameron cu privire la faptul că Ucrainei i se permite să folosească arme furnizate de Marea Britanie împotriva ţintelor din interiorul Rusiei.

UPDATE 18:15 - Germania a finanţat în Ucraina un centru de producţie a protezelor pentru amputaţii de război

Un centru de producţie a protezelor destinate răniţilor de război ucraineni care au suferit amputaţii în urma conflictului armat a fost inaugurat vineri în oraşul ucrainean Liov, în cadrul unei ceremonii la care a participat ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, relatează agenţia DPA.

Conform estimărilor ucrainene, aproximativ 100.000 de persoane au suferit amputaţii ale membrelor în primii doi ani de război cu Rusia.

Unitatea de producţie a protezelor deschisă la Liov a fost finanţată de guvernul german cu 1,8 milioane de euro şi face parte dintr-un centru ortopedic mai larg, unde sunt de asemenea instruiţi specialişti în domeniu şi care este conectat la un centru de reabilitare.

UPDATE 15:50 - Kievul așteaptă avioane F-16 abia în vară

Kievul se așteaptă ca primele avioane de luptă F-16 să fie livrate în iunie-iulie, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt, citată de Reuters.

Ucraina a cerut avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei în cei peste doi ani de război.

Sursa nu a precizat cine va furniza avioanele.

UPDATE 15:50 - Ucraina se așteaptă la noi atacuri rusești în regiunea Harkov

Forțele ucrainene erau pregătite pentru un nou asalt terestru al Rusiei la granița regiunii nord-estice Harkov, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

„Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe: brigăzi și artilerie”, a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-și susține tentativa de avansare

UPDATE 13:26 - Incendiu la o rafinărie din Kaluga, în Rusia, în urma unui atac cu dronă din Ucraina  

O dronă din Ucraina a provocat un incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea rusă Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscovei, a relatat vineri agenţia de presă RIA, controlată de stat, citând surse din serviciile de urgenţă, relatează Reuters.

Vladislav Şapşa, guvernatorul regiunii Kaluga, care se învecinează cu regiunea mai largă a Moscovei, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că incendiul a fost stins cu promptitudine. El nu a precizat la ce unitate a avut loc.

RIA a relatat că trei containere cu motorină şi unul cu păcură au fost mistuite de incendiu la rafinăria Pervîi Zavod din Kaluga.

UPDATE 12:24 - Armata Ucrainei poate mobiliza între 10.000 și 20.000 de deținuți (ministrul Justiției)

Ministrul Justiției din Ucraina, Denis Maliuska, a declarat într-un interviu acordat serviciului ucrainean al BBC că între 10 și 20 de mii de prizonieri pot fi mobilizați în forțele armate ale țării.

BBC l-a întrebat pe ministrul justiției cum comentează faptul că, anterior, doar autoritățile ruse erau implicate în mobilizarea prizonierilor pe front.

„Aș fi orb dacă nu aș vedea paralela. Bineînțeles că există o paralelă”, a răspuns ministrul, adăugând însă că există “o diferență de abordare”. “Pentru ei a fost o mobilizare forțată, toți au fost forțați să meargă, nu au pregătit pe nimeni, fără pregătire a fost doar „carne”, a adăugat el.

Potrivit informațiilor din presă, mobilizarea prizonierilor din Rusia a fost voluntară, dar în primele etape ale războiului li s-a cerut să lupte timp de șase luni, după care trebuiau să fie grațiați și eliberați. Mai târziu, condamnații au început să semneze un contract cu Ministerul rus al Apărării până la sfârșitul așa-numitei „operațiuni militare speciale” și fără grațiere, ci doar cu eliberare condiționată.

UPDATE 10:47 - Forţele aeriene ucrainene afirmă că au distrus 10 drone lansate de Rusia

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate cele 10 drone de atac lansate de Rusia în cursul nopţii, au declarat vineri forţele aeriene ucrainene, informează Reuters.

Forţele aeriene au precizat că Rusia a lansat şi două rachete antiaeriene ghidate, dar nu este clar ce s-a întâmplat cu rachetele.

Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, a declarat că trei case au fost incendiate în urma atacului Rusiei din timpul nopţii, care, potrivit acestuia, a vizat atât infrastructura, cât şi zonele rezidenţiale.

Știrea inițială:

Trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul de la Avdiivka, unde au avut loc 45 de atacuri în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene. 146 de lupte s-au dat pe toată linia frontului în acest interval. Rușii au lansat 60 de atacuri cu rachete și 90 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor locuite.

Putin, nou discurs agresiv la adresa Occidentului, de Ziua Victoriei: Rusia nu va permite nimănui să o ameninţe

 Americanii au tăiat accesul rușilor la Starlink
Pentagonul afirmă că a împiedicat armata rusă să folosească terminale de internet Starlink neautorizate, operate de SpaceX a lui Elon Musk, pe câmpul de luptă în războiul cu Ucraina a declarat John Plumb, Secretar Adjunct al Apărării pentru Politica Spațială, într-un interviu pentru Bloomberg , relatează European Pravda.

Plumb a spus că SUA au fost „strâns implicate în colaborarea cu guvernul Ucrainei și SpaceX pentru a contracara utilizarea ilegală de către Rusia a terminalelor Starlink”.

 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia starlink elon musk