MENIU

Raluca Turcan, anunț despre cumularea pensiei cu salariul la stat - Noi precizări despre proiectul Guvernului

Raluca Turcan, anunț despre cumularea pensiei cu salariul la stat Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că proiectul privind cumulul pensie-salariu la stat este gata și va fi discutat în ședințele viitoare de Guvern.

Legat de proiectul cumul pensie-salariu, Raluca Turcan a anunțat că după ce va fi aprobat de Guvern va fi trimis Parlamentului, unde va putea suferi modificări. Următoare ședință ar urma să fie săptămâna viitoare, după sărbătorile de Paște.  

Raluca Turcan a declarat miercuri că proiectul „este finalizat, am cules observatii și cel mai probabil în perioada urmatoare vom intra cu el in sedinta de guvern”, adăugând că excepțiile vor fi anunțate odată cu prezentarea documentului.

Ministrul Muncii a mai precizat că este posibil ca proiectul elaborat de Guvern să fie modificat în Parlament: „Fac mentiunea că vorbim de un proiect de lege care pleacă la Parlament și dacă nu va avea forma ideală va putea fi modificat.

Însa proiectul asumat în Guvern va reprezenta viziunea e viziunea guvernului in care putem sprijini viata activă și dupa atingerea vârstei legale de pensionare și care sunt condițiile în care se va putea lucra la stat dupa atingerea varstei legale de pensionare”.

Proiectul a fost aprobat, în primă lectură, de Executiv, în urmă cu o lună, pe 17 martie. Potrivit proiectului, bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumululul pensiei cu salariul la stat cu ce rămân. Ministrul Muncii a explicat atunci și principalele prevederi ale proiectului.

„Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat atunci Raluca Turcan.

Ministrul Muncii declara că proiectul prevede posibilitatea continuării activității până la vârsta de 70 de ani pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare. Prevederea este valabilă pentru cei din sectorul public, cât  și pentru cei din sectorul privat. Persoanele respective pot să revină asupra acestei opțiuni și să se întoarcă la pensie înainte să împlinească 70 ani.

Citește și Raluca Turcan: Persoanele care cumulează pensia cu salariul trebuie să OPTEZE pentru unul dintre drepturi în 30 de zile