MENIU

Putin, cu "tunurile" pe serviciul secret FSB! Media: 150 de ofițeri, arestați sau concediați: de ce este furios liderul de la Moscova

O epurare în masă „stalinistă” a serviciilor secrete rusești de informații este în curs de desfășurare, după ce peste 100 de agenți au fost îndepărtați din posturile lor, iar șeful departamentului responsabil pentru Ucraina a fost trimis la închisoare, relatează The Times preluat de G4Media.ro.

Din informațiile de până în prezent, Vladimir Putin și-a manifestat furia față de eșecurile în lanț ale "operațiunii militare" din Ucraina, ordonând concedierea a aproximativ 150 de ofițeri ai Biroului Federal de Securitate (FSB), dintre care unii care au fost deja arestați.

Din câte se pare, toți cei destituiți erau angajați ai celui de-al cincilea serviciu, o divizie înființată în anul 1998, când Putin era director al FSB, pentru a desfășura operațiuni în țările fostei Uniuni Sovietice cu scopul de a le menține pe acestea în orbita Rusiei.

Epurările ar fi început chiar de la vârful serviciului. Astfel, fostul șef al serviciului, Serghei Beseda (68 de ani) a fost trimis la închisoarea Lefortovo din Moscova, după ce luna trecută a fost plasat în arest la domiciliu.

Închisoarea a fost folosită de NKVD, predecesorul KGB, la rândul său predecesor al FSB, pentru interogatorii și tortură în timpul Marii Epurări a lui Stalin din anii 1930.

Dezvăluirile au fost făcute de Hristo Grozev, directorul executiv al Bellingcat, organizația de investigație care i-a demascat pe agenții FSB care l-au otrăvit cu Noviciok pe fostul spion rus, agent dublu, Serghei Skripal, la Salisbury, în Anglia (2018). El nu a dezvăluit sursa informațiilor sale.

Beseda a fost concediat pentru că „a raportat informații false Kremlinului despre situația reală din Ucraina înainte de invazie”, a declarat Grozev, pentru Popular Politics, un canal YouTube care tratează subiecte legate de actualitatea rusă.

„Pot spune că, deși un număr semnificativ dintre ofițeri nu au fost arestați, ei nu vor mai lucra pentru FSB”, a precizat directorul executiv al Bellingcat.

Beseda, care rămâne sub investigație, este reținut sub acuzația oficială de deturnare de fonduri. În realitate, însă, baza arestării sale este invazia eșuată, care a fost pusă pe seama unor informații proaste privind situația politică din Ucraina.

Se bănuiește că Beseda a fost înlocuit de adjunctul său, Grigori Grișaev, în vârstă de 58 de ani.

Lefortovo, care este o închisoare administrată de FSB, are un poligon de tragere subteran cu găuri de gloanțe rămase de la epurările lui Stalin, când încăperea era folosită pentru execuții în masă.

Sunt suspiciuni că Beseda ar fi transmis informații către CIA. Acestea au la bază faptul că înainte de a prelua al cincilea serviciu, fostul șef al FSB a lucrat în contraspionaj, un rol care presupunea o supraveghere strictă a celulei CIA din Moscova.

În cazul în care ar fi fost un agent dublu, acest lucru ar explica suspiciunile Kremlinului cu privire la modul în care serviciile de informații americane au fost atât de precise cu privire la pregătirea invaziei, mai arată sursa citată.