MENIU

"Puiul de somn". Cât de important este să dormim la prânz?

Bunicii ne-au sfătuit dintotdeanuna să dormim la prânz! Puţini au însă, timpul, liniştea sau abilitatea să facă acest lucru. Peste 85% din speciile de mamifere dorm polifazic, adică dorm pentru scurte perioade în timpul zilei.

Oamenii dorm monofazic, adică împart ziua într-un timp pentru somn şi unul pentru a fi activi. Viaţa modernă ne privează de somn, aşa că putem apela la un somnuleţ: fie el plănuit, de urgenţă, dacă suntem foarte obosiţi, aşa cum li se mai întâmplă şoferilor, sau un somnuleţ intrat în tabietul zilnic.

Experţii de la Clinca Mayo, din Statele Unite ale Americii, spun că un pui de somn, intercalat în programul zilnic, îmbunătăţeşte starea generală, perfomanţa şi vigilenţa. 10 până la 30 de minute de somn ar fi durata ideală. Beneficiile mai includ relaxarea, reducerea oboselii, creşterea vitezei de reacţie, îmbunătăţirea memoriei, reducerea greşelilor sau a accidentelor.

Un pui de somn prea lung poate duce la somnul din inerţie, ceea ce poate crea dezorientare, o stare de ameţeală. Dacă aveţi probleme cu somnul noaptea, aţipitul la prânz s-ar putea să fie contraidicat aşa că întrebaţi medicul înainte! La fel şi dacă aveţi alte probleme de sănătate! Specialiştii mai spun că somnul cel mai bun în timpul zilei este între orele 13.00 şi 15.00.

Vă puteţi potrivi ceasul să vă trezească şi vă puteţi înveli cu o pătură deoarece tempertura corpului scade când dormim. Este un truc şi să vă convingeţi singuri că aţi dormit bine! Acest lucru păcăleşte creierul că s-a întâmplat într-adevăr aşa şi veţi avea mai multă energie.

Dacă vă plângeţi constant că sunteţi obotiţi, aşa cum se cam întâmplă în cultura latină, atunci, puneţi piedică performanţei! Păstraţi-vă deci, optimismul pentru depăşirea celui mai mic obstacol!

Mai multe articole despre:
odihnă pui de somn fresh refresh