MENIU

Pronunțarea în dosarul fostului președinte al CJ Caraș-Severin, amânată de Curtea de Apel Timișoara

Curtea de Apel Timișoara (CAT) a amânat în ședința de marți, pentru 17 februarie, pronunțarea în dosarul în care fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionisie Ghiorghioni, este judecat pentru trafic de influență, alături de nepotul său, Adrian Cosmin Ghiorghioni.

Întrucât Ghiorghioni și-a schimbat avocații, noua apărare a solicitat un alt termen pentru studierea dosarului. Procurorul de caz a cerut, și el, amânarea, invocând aspecte de legalitate ce vizau restituirea unei sume de bani denunțătorilor, și nu confiscarea banilor.

Completul de judecată a respins pe loc cele două cereri de amânare și a început judecarea cauzei.

Ghiorghioni a declarat că nu este de acord cu rechizitoriul procurorilor, adăugând că nu există nicio dovadă că ar fi primit suma de 200.000 de lei și că nu se consideră vinovat.

El a recunoscut că a primit suma de 8.400 de euro de la soția denunțătorului Armașu, dar, sub formă de "ajutor" sau "împrumut", întrucât el era internat și urma o intervenție chirurgicală pe coloană, în Austria, pentru care avea nevoie de bani. Ionisie Ghiorghioni a precizat că, întrucât era țintit la pat, tranșele "ajutorului" de 8.400 de euro urmau să fie primite prin intermediul nepotului său, Cosmin Ghiorghioni, inculpat și el în dosar.

Fostul vicepreședinte al CJ Caraș-Severin a mai subliniat că nu există "elementele" care să-l incrimineze de trafic de influență, întrucât, fiind bolnav, nici nu se știa dacă va putea să-și mai exercite atribuțiile în CJ. De asemenea, a afirmat că niciodată nu a discutat cu Armașu despre vreo intervenție de favorizare a firmei acestei familii în atribuirea de contracte.

De asemenea, procurorul de caz a susținut că devenise cunoscut faptul că pentru toate contractele atribuite de Consiliul Județean Caraș-Severin, oamenii de afaceri trebuiau să-i returneze lui Ghiorghioni un procent de 10%.. Totodată, acesta a menționat că Ghiorghioni era foarte atent să nu fie interceptat și și-a luat toate măsurile de siguranță.

În luna noiembrie 2015, Tribunalul Caraș-Severin a hotărât condamnarea la șapte ani și patru luni de închisoare cu condamnare a lui Ghiorghioni Ionisie și la un an și patru luni cu suspendare și supraveghere, cu un termen de încercare de trei ani, a nepotului acestuia. Sentința nu a fost definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

În rechizitoriu se arată că "în perioada 2013 — mai 2015, Ghiorghioni Ionesie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, a pretins și primit de la un om de afaceri (martor denunțător) sumele de 230.000 lei și 8.400 euro, reprezentând un procentaj de 10 % din valoarea unor contracte de utilitate publică (întreținere a drumurilor) încheiate de societatea comercială administrată de către denunțător cu instituția publică respectivă.

În schimbul sumelor menționate, firma respectivă a fost favorizată de către inculpatul Ghiorghioni Ionesie, prin atribuirea contractelor, prin efectuarea cu prioritate a plăților de către Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat — unitate din structura Consiliului Județean Caraș-Severin și prin acceptarea și semnarea devizelor de lucrări de către funcționarii din cadrul aceleiași instituții".

Apărarea a cerut achitarea inculpatului.