MENIU

PROMISIUNEA făcută de Olaf Scholz lui Vladimir Putin, înainte de declanșarea războiului din Ucraina: "Nu se va întâmpla în următorii 30 de ani"

Olaf Scholz, cancelar al Germaniei/ Foto: Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat, luni, pe președintele rus Vladimir Putin că a lansat un atac asupra Ucrainei din motive „complet absurde”, dezvăluind o asigurare pe care i-a făcut-o acestuia înainte de declașnarea invaziei.

„NATO nu a fost niciodată o amenințare pentru Rusia”, a afirmat oficialul de la Berlin la ziua porților deschise de la cancelaria germană, relatează HotNews.ro.

Scholz a respins, astfel, afirmațiile potrivit cărora statele NATO au ignorat garanțiile de securitate cerute de Kremlin în data de 17 decembrie a anului trecut.

Amintim că printre măsurile cerute de Rusia s-a numărat și retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, oprirea extinderii alianței nord-atlantice pe flancul de est și un angajament ferm că Ucraina nu va fi primită în alianță.

Olaf Scholz a afirmat însă, luni că, în discuțiile avute cu președintele rus înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie, el l-a asigurat pe liderul de la Kremlin că aderarea Ucrainei la NATO „nu se va întâmpla în următorii 30 de ani.”

„Dar Putin nu vrea să accepte societăți liberale, deschise în Europa. Putin are idei 'complet absurde'”, a mai spus cancelarul german, relatând că președintele Rusiei „i-a explicat” că Belarus și Ucraina, de exemplu, nu ar trebui să fie, de fapt, state separate.

Scholz nu a precizat dacă aceste discuții au avut loc în timpul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Moscova pe 15 februarie sau în cadrul numeroaselor discuții telefonice avute cu Putin înainte ca acesta să ordone trupelor sale să atace Ucraina, mai arată sursa citată.